Ma 75 éves Batman!

batman75.jpg
1939. március 30-án bukkant fel az újságosoknál a Detective Comics 27. (a borítón májusi dátumozású) száma, aminek The Case of the Chemical Syndicate című sztorijában Batman először kente el néhány gazember száját.
A sötét lovag a DC Comics egy évvel korábban debütált Supermanjének óriási sikere nyomán született, Bob Kane és Bill Finger tollából, egy egyszerűbb, szupererők nélküli, sötétebb hősként, aki pörgős akció-kalandok helyett árnyékokkal teli bűnügyi történetekben szerepelt. A Detective Comics című antológiamagazin 27. számában még csak hat oldal jutott neki: egy brutális gyilkosságot felderített benne, és ellenségét, egy mohó iparmágnást az utolsó képkockákon kíméletlenül beleöklözte egy savtartályba, kínhalálát pedig azzal kommentálta, hogy „A fitting end for his kind” (ekkor még nyoma sem volt a majdani „Batman nem ölhet” szabálynak). A sztoriban a későbbi, állandó mellékszereplők közöl egyedül James Gordon bukkant fel, a végén pedig fordulatként rántották le benne a leplet arról, hogy az alvilág új ostora nem más, mint a milliomos Bruce Wayne. (Ezt egyébként az első Zorro-történetből kölcsönözték, ami sok egyéb mellett – mint az Árnyék, a Doc Savage vagy a Sherlock Holmes-sztorik – inspirációként szolgált Batman figurájához). Hogy ez a pároldalas semmiség aztán mivé nőtte ki magát, azt mindannyian tudjuk.

detcbatfirst.jpgBatman első felbukkanása. (Detective Comics #27, Bob Kane, 1939)

Batman257.jpgDetective Comics #374 (Gil Kane & Sid Greene, 1968)

batmanoneil.jpgBatman és Ra's Al Ghul (Batman #244, Neal Adams, 1972)

Batman 258.jpgBatman és Kétarc (Batman #258, Irv Novick & Dick Giordano, 1974)

greatbatman01.jpgBatman: Az első év (Batman #405, David Mazzuchelli, 1987)

Detective58616.JPGDetective Comics #586 (Norm Breyfogle, 1988)

batmansale.jpgBatman: The Long Halloween #3 (Tim Sale, 1996)

batmanlee.jpgBatman: Hush (Jim Lee, 2002)

batmanearth1frank.jpgBatman: Earth One (Gary Frank, 2012)

batcapullo.jpgBatman: Zero Year (Batman #29, Greg Capullo, 2014)

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!