A filmtörténet legjobb praktikus effektjei

the-thing

Manapság, ha filmes trükkökről van szó, egyértelműen a számítógép az uralkodó eszköz - olyannyira, hogy még a praktikus effekteket is sokszor CGI-nak hisszük (viszonylag kevesen tudják, hogy a Gyűrűk Ura, sőt, még a sokat szidott második Star Wars-trilógia is tele volt makettekkel és díszletekkel). És bár mindenféle trükk, legyen az hagyományos, azaz "praktikus", vagy számítógép által generált, csak eszköz, amit lehet jól és rosszul is használni - azért a klasszikus módszerekben van valami utánozhatatlan. A CineFix most egy remek videóba összeszedte a filmtörténet szerintük legjobb praktikus effektjeit, A dologtól a Gyűrűk Uráig.

Az ilyen Top 10-ek persze egyértelműen arra a legjobbak, hogy ne értsünk egyet velük. Az pl. kapásból felfoghatatlan, hogy az eredeti King Kong csupán említésképpen került a videóba, de a legjobbak közé már nem fért bele (pedig hát: mi fér be, ha az nem?). És napestig lehetne sorolni többek közt a kisköltségvetésű horrorfilmeket, amiknek készítői kb. a kerti kamrában talált eszközökből építettek rémálmokat - nekem pl. az első Hellraiser zseniális feltámadás-jelenete hiányzik a legjobban. És nektek?

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!