Lefejezés, torokmetszés vagy orális szex?

Lelkes, filmszerető emberek összeszedték az imdb azon kulcsszavait, amik legalább két filmhez tartoznak – ez összesen 51944-et jelent. Ezeket aztán betáplálták egy interaktív grafikonba, ami 1920-tól napjainkig mutatja, hogy az adott kulcsszó az adott év filmjeinek hány százalékára érvényes.

dying
Több kulcsszóra is kereshetünk egyszerre, így egészen érdekes dolgokat lehet összehasonlítani. Megtudhattuk pl., hogy a ’80-as évek első felében baromi népszerű volt a lefejezés (1980-ban minden tizenötödik filmben volt egy – a slasher aranykora, ugyebár), de a 2000-es években a torokmetszés talán már menőbb halálnak számít (a baltás gyilkosság pedig szégyenkezve kullog mögöttük, bár a ’80-as években az is szépen felfutott).

A gore meg egyébként sokkal népszerűbb, mint az orális szex.

goreos
Az oldal egyébként magától is kidob pár, a készítők által válogatott összehasonlítást. Ezekből kiderül pl., hogy idővel a szex és a „szabad” szerelem sokkal érdekesebb lett, mint a házasság, hogy a mostani 3D-őrület semmi az ’50-es évekbelihez képest, és hogy túlságosan kevés tökön rúgás van a filmekben.

A végtelenségig el lehet szórakozni a grafikonnal, annak ellenére, hogy (miként arra az oldal gazdái is felhívják a figyelmet) a közösség által kezelt imdb-kulcsszavak messze nem 100%-ig megbízhatóak, és százféleképpen torzíthatják a statisztikát. De ha tudományos kutatómunkához nem is ez a legjobb forrás, azért mindenképpen jópofa.

loves
(PS: ha valaki babrál a grafikonnal, és kap valami érdekes/mókás eredményt, nyugodtan ossza meg kommentben.)

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!