Sherlock Holmes és a titkos fegyver – Amikor Benedict Cumberbatch még magzat sem volt IV.

Miután Sherlock Holmes fondorlatos módon kicsempészi Dr. Franz Tobelt (William Post Jr.) Svájcból a Gestapo orra alól, úgy tűnik, a szövetségesek fontos találmányhoz jutottak, amely eldöntheti a háborút. A híres tudós - aki a Tobel-féle bombacélzó-készülék feltalálója és titkának egyedüli tudója - Londonban sincs biztonságban: egy titokzatos szervezet mindenáron el akarja rabolni őt. Egyedül Sherlock Holmes és hű fegyverhordozója, Dr. Watson derítheti fel az ügyet és - mintegy közvetve - nyerheti meg a háborút.

Screen Shot 2014-11-29 at 16.04.55

Háborús kalandfilm igazi háború nélkül: bár a Baker Streeten hegyekben állnak a téglák, a 221B-t úgy tűnik megkímélték a légitámadások: csak némi por lepte be a viktoriánus Angliából itt ragadt könyvtárat és bútorokat, amelyeket egyedül a kandallópárkányon lévő rádiókészülék tesz anakronisztikussá. Ha nem lenne légvédelmi sisak Dobson közrendőrön, akár békeidőnek is láthatnánk 1943 Londonját - de háború van, és a szövetségeseknek mindennél nagyobb szüksége van a Tobel-féle bombacélzó készülékre. És nem csak nekik. Hiszen a titokzatos valaki, aki mindent megtenne azért, hogy rátegye a kezét, nem más mint… Moriarty.

Screen Shot 2014-11-29 at 16.06.20

A Sherlock Holmes és a titkos fegyver a legjobb értelemben vett bájosan egyszerű történet: ugyan A táncoló figurák című novella adaptációjának próbálja kiadni magát, az említett műből csak a titkosírást emelték át. Erre a filmre állt össze az állandó stáb, akiknek a sorozat hátralévő tíz filmjét köszönhetjük: Roy William Neill rendező, akinek B-filmes pedigréjét mi sem bizonyíthatja jobban, mint a szintén ebben az évben elkészült Frankenstein és a Vérfarkas - Rusznyák kollégának meg bizonyára érdekes lehet élete utolsó filmje, a Black Angel, majd ő kitalálja, mire gondolok.

Screen Shot 2014-11-29 at 16.06.40

Basil Rathbone igazán elemében van, és erre a Sherlock Holmes és a titkos fegyvernek nagyon nagy szüksége van: a vesebajos főkönyvelőre emlékeztető Lionel Atwill mint Moriarty nem éppen a legfenyegetőbb gonosz, és magához képest meglehetősen ostobán kiszámítható. Persze Holmes álruhás átváltozásai továbbra is szórakoztatóak, és még Nigel Bruce sem akkora ripacs, mint amilyen mondjuk… de nem spoilerezünk, majd legközelebb kiderül. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy háborús propagandafilm létére - hiszen a konklúzió az, hogy oda kell figyelni a sötétben bujkáló szabotőrökre - a széria negyedik darabja még most is működőképes. És mivel most már közkinccsé vált, ezért bátra teszem ide a linket. Nézzétek.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!