2014 legjobb androidos játékai

Nohát, hogy elhussant ez az év is! A következő szintén így tesz majd, legyetek nyugodtak - de egy dologban ne különbözzön a mostanitól: az Android, mint játékplatform kiteljesedésének folyamatában (azt azért nem mertem leírni, hogy felemelkedésének folyamatában). Aki androidos és játszik is, az végre több év után azt tapasztalhatta, hogy a robotos logójú oprendszer leküzdötte magáról a mobilcsalád fekete bárányának címét, és habár még mindig az iOS az eminens, immáron egy asztalnál ülnek a vasárnapi ebédnél.

Android

Mi sem tükrözi ezt jobban, mint a felzárkózás és az applikációk közös debütálási időpontjai. A 2013-as év második felében már belekóstoltunk ebbe, és reménykedtünk benne, hogy minden így is marad - szerencsére a fejlesztők velünk voltak, és számos új címmel bővült a ráncfelvarráson átesett Google Play játékrepertoárja. Mindez az Android (még folyamatban lévő) fejlődésének és az azt futtató készülékek még széleskörűbb elterjedésének köszönhető. És hogy milyen évet zártunk gémer fronton? A pixelnosztalgia a relatív fapadossága miatt még mindig töretlenül népszerű, az időkitöltő játékok egyre ötletesebbek (Threes!), de ami kétségkívül jó hír: egyre több A-kategóriás cucc érkezik a bikább tabletek térhódításának eredményeként. Az alábbi szigorúan szubjektív lista az én idei kedvenceimet mutatja be.

10. Appointment with F.E.A.R.

Az ausztrál Tin Man Games csapatának nevét aranyba kellene foglalni: amit az utóbbi időben a nálunk "lapozgatós könyvek" néven ismert cuccok digitalizálásával műveltek, az tisztán mutatja, hogy ők maguk mekkora fanok és milyen elkötelezettek a téma iránt. Ebben az évben sem hagyták unatkozni az interactive fiction rajongóit: egy appban kiadták a négyrészes Fire*Wolf sztorikat, a KJK-s A Hóboszorkány barlangjait, a Csillaghajót, a Bloodbonest és egy formabontóan új megvalósításban a Találkozás F.E.A.R.-relt. Utóbbi a képregények stílusát utánozva panelek formájában meséli el Steve Jackson szuperhősös kalandját, ami a kísérletező kedvű úriembernek köszönhetően a nehezebben végigvihető gamebookok egyike. A Tin Man beleadott mindent: képregényes rajzstílus, viccesre vett BANG! POW! KA-BOOM! és társai fémjelzik a remek mókát ígérő darabot.

9. Galaxy Trucker

A híres cseh társasjáték dizájner, Vlaada Chvatil nevének minden gémerebb beállítottságú játékos számára ismerősen kell csengenie. Nem? Sebaj, majd idővel. Egyik díjat nyert játéka, a mókás hangulatú és témájú Galaxy Trucker nemrégiben debütált Androidon. Az app remekül adja vissza a lapka-kupacban turkálást, ami során szedett-vedett űrhajót építünk, hogy belevaló űrkamionos módjára szállítsuk le a kért cuccot a célbolygóra - a kérdés, hogy hogyan vizsgázik ad hoc űrjárgányunk az út viszontagságai során. A szerzőre jellemző humort ugyancsak megtaláljuk a könnyednek épp nem, addiktívnak annál inkább nevezhető küldetések sorozata közben. Köszönjük, Czech Games Edition, soha rosszabbat!

8. Hitman Go

A Hitman sorozatot aligha kell bemutatni a játékos közönségnek - még film is készült belőle. Habár az Assassin's Creed lassan beelőzi darabszámban, a kopasz 47-es hangulatban attól még verhetetlen marad. Ezt a hangulatot adja vissza a logikai táblás játékká avanzsált Hitman Go. 47-est ugyanis egy digitális makettasztalon kell átnavigálnunk észrevétlenül, pusztán a megadott útvonalbeli lehetőségek alapján. Az egyszerű játékmenet megtornáztatja az agyat, a megvalósítás pedig táplálék a szemnek. Ha fogalmad sincs róla, mi az a Hitman, vagy kicsoda a 47-es, de odavagy a logikai játékokért, akkor sem maradsz ki semmiből, bátran próbáld ki, megéri.

7. The Banner Saga

PC-n az év elején, Androidon az év végén debütált a vikinges taktikai RPG, így a kígyó a saját farkába harapott. Mi pedig egy jóféle játékba mélyeszthetjük képzeletbeli fogunkat: három ex-BioWare-es úriember Kickstarterre vitte a bőrét és vele az ötletét, amit aztán a gémervilág megvalósításra érdemesnek tartott; ebből lett a The Banner Saga. Az elképesztően eltalált grafikai dizájn csak egyik sarokköve a sikernek, a két részre oszló játékmenet a másik: egyrészt az interaktív könyvekre jellemző párbeszédek, másrészt a körökre osztott négyzetrácsokon zajló taktikai harcok fognak magába szippantani, miközben haladunk előre a karavánunkkal és igyekszünk biztosítani a túlélésüket. Go Vikings!

6. King of Dragon Pass

Ha jól sejtem, csak keveseknek rémlik ez a cím - anno, még az őskorban, 1999-ben jelent meg, és méltatlanul elfeledték azóta a játékosok. A King of Dragon Pass a felzárkózás élharcosa, hiszen 3 egész évet kellett várni, hogy az iOS után Andoidra is kijöjjön a feltupírozott verzió. Jellegét tekintve hasonlít a The Banner Sagára, annyi különbséggel, hogy taktikai harcok helyett klán-menedzsmentnek szentelhetjük figyelmünket. A tét a túlélés és a felemelkedés - az általunk választott hétfős tanács miképp képes megfelelni a váratlan helyzeteknek, hogyan döntünk a vaskor északi törzseinek ködös-véres diplomáciai erdejében? Leülhetsz elé két-három órára, és ránézhetsz akkor is, ha csak öt perced van. Hogy számomra a nosztalgián kívül mi szól mellette? Sajna PC-n még mindig csak a régi verzió érhető el.

5. 80 Days

Ó, inkle, sugározd be életünk napjait színarany szellemi mannáddal! Beismerem, spoilerkedek, amikor bátran kimondom, kedvenc fejlesztőgárdám az inkle nevű csapat. De nem tehetek másként, ezek a lányok és srácok a legnemesebb értelemben vett szófosás földi helytartói! Hogyaszongyák, szusszanni akartak egyet a Sorcery! 3 előtt, és tető alá hozták ezt a kis szösszenetet, az 80 Dayst. Elnézést kérnek, de Meg Jayanth írónő tolla picikét megszaladt, úgy kábé félmillió szóig. Félmillió kibaszott szóig. Valahol azt olvastam, az egy 1100 oldalas regény lenne. Na, kérem szépen, ez teljes mértékben látszik a 80 nap alatt a Föld körül interaktív változatán. Lapozgatós könyv at its best! Willy Phileas Fogg inasaként a mi dolgunk 80 nap alatt circumnavigálni a glóbusz körül, és ezt értsétek úgy, hogy arra mentek, amerre akartok. Minden városban vár valami varázslatosan érdekfeszítő, már ha tudtok angolul és hajlamosak vagytok olvasni. Na, kinek sikerül előbb 70 nap alá menni?

4. The Wolf Among Us

A Telltale Games a The Walking Dead kalandjáték verziójával olyat tett le az asztalra, amire a jelek szerint nagy igény mutatkozott, úgyhogy nem voltak rest, és a kezünkbe adták Bill Willingham híres Fables-képregényét, hadd játszunk vele. A The Wolf Among Us egy interaktív film, vagy rajzfilm, naszóval olyan, mint a Heavy Rain: döntéseket hozunk meg a főszereplő nevében, amik kihatnak a történet későbbi részeire, illetve a többi szereplőre és a hozzánk fűződő viszonyukra, továbbá quick-time eventek keretében izgalmas akciójeleneteket vezénylünk le. A lényeg a nagybetűs történet; az, hogy mi is részesei lehetünk, csak hab a tortán. Az első epizód ingyenes, a többi négyért már fizetni kell, és ide is alaposan elkél az angol tudás. Ha esetleg nem mozgatott meg Bigby kalandja, nemrég indult el a Trónok harca és a Borderlands Telltale-változata, előbbi nagggyon erősen ajánlott.

3. Baldur's Gate Enhanced Edition I-II

Picit csalok, mert itt rögtön két játék szerepel, de csak mert idei mindkettő, egyébiránt bármennyire rabja voltam a Baldur's Gate-nek kezdő egyetemista koromban, a második része még jobban beszippantott, tehát ténylegesen övé a dobogó harmadik foka. Sajnos a tipi-tapis irányítás nem az igazi, de mivel azóta sem született ennyire komplex, mély, felcsigázó és asztalhű szerepjáték, ami ilyen brutáljó sztorival bírt, mindenképpen a listán a helye. Monitorhűsége okán telefonra nem ajánlom, meg még hozzá dögnagy is a drága, és a kezdők kezét sem hajlandó megfogni - de hát ott a D&D szabálykönyv, tessék fellapozni. Aztán nincs más hátra, pár hónapra elmerülni az Elfeledett Birodalmak világában. Ajánlott még: Icewind Dale Enhanced Edition.

2. Ascension

A létező legjobb pakliépítős játékok egyike, sőt, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legjobbika. iOS-re szintén van már egy ideje, de mit számít, türelem rózsát, ez esetben gyors és pörgős, mégis átgondolandó pakliépítést terem. Az Ascension - Chronicle of the Godslayer (és megannyi kiegészítője) Magic-veteránok fejéből pattant ki, a szokatlan, de fenomenális grafikát pedig a haverjuk, Saabee szolgáltatta. A 15-20 perces menetek során egy nagyon minimális erőforrásból kell a mindig elérhető pár, jóval több lehetőséget biztosító lapok közül bevásárolni, olyan módon, hogy azok lehetőleg kombózzanak egymással, miközben érdemes figyelni a pakli méretére, mert attól függ, milyen gyakran és milyen leosztásban húzzuk fel a megvásárolt kártyákat. Ez így elsőre valszeg kínai, de bátran próbáld ki, a játék mindenbe gyorsan bevezet, egyszerűbb, mint ahogy hangzik, ráadásul az alapverzió ingyenes.

1. Sorcery! 2

Ha valaki figyelmesen olvasott, emlékezhet, az 80 Daysnél imába foglaltam az inkle nevét. A Sorcery! 2 nálam toronymagasan az Év Játéka - ha ismered Steve Jackson magyarul Kharé: A csapdák kikötővárosa címmel megjelent játékkönyvét, akkor azt szorozd meg tízzel, és megkapod ezt. A változtatások és a plusz tartalom olyan jót tettek az eredetileg nehézkes, döcögős könyvnek, mint Lakatos Márk átváltoztatása egy random chicknek. És ez nem csupán a külsőre vonatkozik. A kézzel rajzolt térkép persze óriási és gyönyörű és nagyban kitenném a falra, hogy naphosszat bámuljam, de a történet végre kiszakad az előre megírt nyomtávból - igaz, nem annyira, mint az 80 Days esetében, ám sokkal személyesebben, sokkal empatikusabban: szöveg és kép még nem rímelt így egybe játékban. Ha pedig azt gondolod, hogy már töviről-hegyire kijátszottad az eredeti könyvet, csak várj, amíg a játék végére érsz, lesz majd meglepetés. Ez alapján el se tudom képzelni, mi jót fognak művelni a Sorcery! 3-mal, de gyanítom, hogy a 2015-ös listán az első háromban lesz.

A mágikus plusz egy...

...pedig nem más, mint egy kellemes meglepetés az UbiSofttól, a Valiant Hearts. A játék tulajdonképpen egy puzzle-adventure, ám a felszín alatt jóval több ennél: egy szívhez szólóan gyönyörű(en elmesélt) történet az első világháborúból, több karakter szemén keresztül. Csak elég megnézni a trailert, máris láthatjuk, mire számítsunk - és igen, a Valiant Hearts még a férfiak szemébe is képes könnycseppet csalni.

Futottak még

Hajszál híján, de ők valamiért lemaradtak. A Star Realms az Ascension miatt, a Sentinels of the Multiverse amolyan tizenegyedik, a Monument Valley pedig tizenkettedik lenne a listán. Utóbbi nagyon rövid, de varázslatos útra visz - mindenképpen ajánlom. Volt nekünk Blood Bowlunk is, de abból nálam vagy az asztali, vagy a PC-verzió a befutó. A roguelike kategóriában a Wayward Souls a nyerő, a "Metroidvania" vonalon a Traps n' Gemstones, végül az "ezmegmiafranc-húdekirálymégilyet" el nem ismert csoportjában a Thomas Was Alone-t érdemes megemlítenem. Kérésem is lenne: This War of Mine-t Androidra!

 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!