Az elfelejtett Star Wars

Még novemberben bocsátották aukcióra Colin Cantwellnek az eredeti Star Warshoz készült, korai koncepciós rajzait, amelyeken az a messzi-messzi galaxis meglehetősen másképp fest, mint ahogy megszokhattuk. Cantwell (aki korábban pl. a 2001-en is dolgozott) bőven az 1977-es premier előtt, ’74-ben, ’75-ben készítette ezeket a látványterveket a film űrhajóihoz – akkoriban a Star Wars még Adventures of Starkiller címen futott (a Starkillerből lett később a kissé pacifistább hangvételű Skywalker).

Lucas végül elvetette Cantwell ötleteit, és inkább Ralph McQuarrie jól ismert festményei mellett döntött – nem tudom hibáztatni: ugyan Cantwell űrhajói is menők, de jóval tradicionálisabbak a végleges verzióknál, egyszerűen nem tűnik belőlük az a galaxis olyan messzinek és réginek (ettől függetlenül nem árt megjegyezni, hogy pl. az X-szárnyú koncepciója tőle származik, és állítólag a Halálcsillag gyenge pontja is az ő ötlete volt). Persze ha Cantwell elképzelése valósult volna meg, most az lenne a természetes, és McQuarrie rajzai tűnnének furcsának.

A lenti, eredeti koncepciós rajzok végül 5-12 ezer dollár közt keltek el. Cantwell egyébként tagja maradt a Star Wars stábjának, és modelleket épített McQuarrie designjai alapján.

Cantwell X-szárnyú designja. Elölről nem sokat lehetett volna látni belőle.
A csillagrombolók elég furán festettek azokkal a radartányérokkal...
...amik ezek szerint nem is radartányérok, hanem ütegek.
Mocskos lázadók!

cantsw08
cantsw06
cantsw04
cantsw07

A korai forgatókönyv (borítórajzoló ismeretlen), amely alapján Cantwell dolgozott.
A T-16-os talán az egyetlen Cantwell tervei közül, amely bekerült a filmbe - még ha csak egy modellként is, amivel Luke játszik az egyik jelenetben (a modellt maga Cantwell építette).
Ez pedig itt a galaxis leggyorsabb ócskavasa: a Cantwell korai tervei alapján épített Millennium Falcon modellje (egy ILM-kiállításról) inkább a lázadók Blockade Runnerére hasonlít, amivel Leiáék a film elején menekülnek.
Kezdetben McQuarrie is követte Cantwell eredeti designját, mint az ezen...
...és ezen a festményen is látszik.
De aztán azt mondta: "Nah!"

 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!