Sherlock Holmes szembenéz a halállal - Amikor Benedict Cumberbatch még magzat sem volt VI.

A közvélekedéssel ellentétben a Call of Dutyt is meg lehet unni egy idő után - főleg ha másról sem szól az ember élete, csak szabotőrök, kollaboránsok és ellenséges ügynökök üldözéséről. A Nagy Honvédő Filmháborúban pedig muszáj néha egy kicsit kiengedni, még a válságos időkben is. Nagyszerű alkalom ez arra, hogy visszatérjünk a hátországba, ahol ugyan nélkülözések közepette, de azért megy tovább az élet.

Screen Shot 2015-01-01 at 17.21.52

Rathbone belépője ismerős lehet a későbbi inkarnációkból: a falat a “kísérletezése” közben szitává lövő Holmes szemmel láthatóan unatkozik, így kapóra jön Watson látogatása. A jó doktor Musgrave Hallban kezeli a háború lelki áldozatait, a poszttraumás tünetekkel küzdő katonákat. Sally Musgrave pedig vonzódik a daliás Pat Vickery századoshoz, amit bátyjai, Geoffrey és Phillip nem néznek jó szemmel. A kibontakozó melodráma akkor vesz hirtelen fordulatot, amikor Dr. Watson kollégáját, Dr Sextont egy ismeretlen megtámadja…

Mire Holmes megérkezik a faluba, az első holttest is előkerül. A Sherlock Holmes szembenéz a halállal a klasszikus whodunitot vegyíti a gótikus horror elemeivel - vannak itt kocsmában beszélő hollók, titokzatos családi rituálé közben ósdi páncélba csapó villámok, rejtekajtók, titkos járatok és - Holmes kedvencei - sakkrejtvények. Lestrade felügyelő a Scotland Yardtól közben igyekszik a bamba Watsonra licitálni értetlenségben és ügyetlenségben. Persze mindez jelzések szintjén van jelen, ahogy az alig egyórás játékidő valahogy eltelik.

Screen Shot 2015-01-01 at 17.21.32
A történet végi csavar és a gyilkos személye sokat látott szemünknek már nem hat olyan frissnek és eredetinek, mint akkor, az indíték, a - szaknyelven nyereségvágynak hívott - kapzsiság pedig végső soron legalább annyira elnagyolt, mint maga a forgatókönyv. Nem a Sherlock Holmes szembenéz a halállal a sorozat legjobb, legkifinomultabb darabja, de üdítő a változatossága, amellyel a baltaegyszerűségű háborús kalandsztorik után igyekezik visszaterelni a sorozatot a detektívtörténethez.

Az utolsó öt perc viszont akár maga a kommunista kiáltvány is lehetne: Sally a tűzre dobja a több millió fontot jelentő régi okiratot, a távozó Holmes pedig megállapítja, hogy a régi, kapzsi világnak lassan annyi. Pedig ha sejtette volna...

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!