A valaha készült tíz legjobb sci-fi tudósok szerint

A Popular Mechanics nevű, tudománnyal, technológiával foglalkozó oldal készített egy felmérést tudósok és mérnökök körében a világ legjobb science fiction filmjeiről. Sajnos csak annyit tudni, hogy "több tucatnyi" embert kérdeztek meg, azt nem, hogy pontosan mennyit, azt meg főleg nem, hogy kiket, pedig ezek azért elég fontos információk lettek volna.

t10scsc

Mindenesetre ez lett az összesített eredmény, vagyis elvileg ezek volnának minden idők legjobb sci-fijei tudósszemmel:

  1. 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey (1968)
  2. A mátrix (The Matrix, 1999)
  3. Brazil (Brazil, 1985)
  4. A nyolcadik utas: a Halál (Alien, 1979)
  5. Fantasztikus utazás (Fantastic Voyage, 1966)
  6. Wall-E (Wall-E, 2008)
  7. Jurassic Park (Jurassic Park, 1993)
  8. Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)
  9. Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)
  10. Világok harca (War of the Worlds, 1953)

A 2001 első helyezése borítékolható volt, de az mindenesetre kiderül a listából, hogy a tudósok sem feltétlenül tudományos szemmel válogatnak maguknak kedvenceket (vagy az derül ki belőle, hogy pl. Star Wars-mániának nincsenek semmiféle korlátai). Egyébként meg a listák már csak olyanok, hogy mindenkinek baja van velük... részemről itt leginkább az utolsó helyezettet furcsállom, merthogy Byron Haskin filmje nem sokkal jobb (ha ugyan bármivel), mint Spielberg vacak, 2005-ös verziója. A Wall-E-t se értem, de ez legyen az én bajom... (De most komolyan, pont az az egy fért be a XXI. századból?)

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!