Sherlock Holmes és a halál gyémántja – Amikor Benedict Cumberbatch még magzat sem volt IX.

A magyar cím erősen félrevezető, ugyanis a halál gyémántja valójában a halál gyöngye, de az Ismeretlen Címfordító, talán hangalaki problémák miatt úgy döntött, hogy legyen gyémánt. Gyé-gyé, nem teljesen mindegy? Nem, nem teljesen mindegy. Az igazgyöngyöt ugyanis - az ékszergyémánttal ellentétben - teljes egészében a természet formálja, nem pedig egy éles szemű ékszerész.

Screen Shot 2015-04-28 at 11.39.19
A szóban forgó Borgia gyöngy története pedig tele van halállal és szenvedéssel - és itt most nem feltétlenül a szerencsétlen gyöngykagylóra gondolok, akinek meg kellett szülnie. Ahogy a legnagyobb titokban a királyi Regent múzeumba szállítják egy Doverbe tartó hajón, a kalandornő Naomi Drake (Evelyn Ankers, a Universal állandó horror-főhősnője a negyvenes években) fondorlatos módon megszerzi a küldönctől - hogy aztán az álcázás mestere, Sherlock Holmes tőle is kicsalja.

Azonban az igazgyöngy nem sokáig nyugszik jó kezekben: a múzeum biztonsági rendszerét - Sherlock Holmes akaratlan segítségével - kijátssza a megfoghatatlan mesterbűnöző, Giles Conover (a korábbi, Vörös karomban is feltűnt Miles Mander). Persze a gyöngy megtalálása mellett más is nyomasztja Holmest: a Hoxtoni Rém, az akromegáliában szenvedő, korán elhunyt Rondo Hatton tartja rettegésben a várost. Az egyetlen dolog amely az áldozatokat összeköti, hogy mindannyiuk mellett kerámia maradványokat találnak…

Screen Shot 2015-04-28 at 11.40.26

Láthatjuk, hogy a hatvankilenc percnyi játékidő eléggé ki van tömve izgalommal és rejtéllyel. Ami észrevehető különbség a sorozat eddigi darabjaihoz képest, az a gonosztevők  “hétköznapi” volta: Holmes ellenfelei nem szabotőrök, kémek vagy egyéb nácik, hanem csak mezei “mesterbűnözők” és gyilkosok. Nincsenek obskúrus magyarázatok, pigmeusok és egzotikus mérgek, ez itt bizony egy igazi realista akció-thriller. Már-már azt hihetnénk, visszatértek a boldog békeidők: Lestrade arrogáns és ütődött, Watson szokásosan lassú felfogású, a gonoszemberek pedig gengszterfilmbe illő módon, autóból kilőve próbálják eltenni láb alól a Baker Street kopóját.

A tényleg izgalmas cselekmény mellett A halál gyémántja a Universal klasszikus béfilmes horrorainak képi világát idézi - a fény-árnyék játék és a beállítások miatt a történet teljesen kortársnak hat, nyoma sincs kényszeres modernizálásnak. És ahogyan a film végén Rondo Hatton lassan közelít Holmes felé, Rathbone egészen úgy néz ki, mint Vincent Price karrierje csúcsán.

Screen Shot 2015-04-28 at 11.41.41

És persze meg kell emlékeznünk az óriásról is, akinek szomorúan rövid karrierje során ez volt az első jelentősebb szerepe - érdekesség, hogy az újságíróból lett Hatton, akit betegsége kora húszas éveiben torzított el, kis híján megkapta A Notre Dame-i toronyőr címszerepét, de aztán találják Charles Laughtont valamiért alkalmasabbnak találták. Hatton még két filmben játszotta a Rémet, mielőtt 1946-ban elhunyt - nagyjából abban az időben, amikor a Universal is befejezte a saját bé-horrorait.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!