It Follows - Nemi úton terjedő démon

David Robert Mitchell a tinidrámákat vonja a J-horror bűvkörébe legújabb filmjével, amelyben előző munkájának, a The Myth of the American Sleepovernek költőiségét és humorát cseréli le mérgező miazmát árasztó rettegésre. A Ringu gazsulál Freddy Krügerrel az amerikai külváros fehér deszkakerítésének árnyékában, csak éppen ezúttal nem egy videofelvétel, hanem a szexualitás indítja be a halálesetek sorozatát.

Jay, a 19 éves lány leplezett izgatottsággal várja, hogy a jóképű Hugh randira vigye. Az első aktus nem várat sokáig magára, ám mikor Jay a pillow talk közepén tart, Hugh kloroformmal elkábítja, lekötözi, és miután a lány magához tér, közli vele, hogy a XXI. századi nemi betegségek legfurcsábbikával fertőzte meg: egy démonnal, aki terminátor-mód battyog majd mostantól Jay nyomában, csak azért, hogy halálra kefélje/szétszedje. Egyetlen egy módja van annak, hogy az inkubusztól megszabaduljon: Jaynek tovább kell adnia az átkot, szexszel kell továbbfertőznie.

itfollows04

Mitchell óriási érzékkel képes rendkívüli feszültséget teremteni, amelyet szerencsére csipetnyi iróniával sem körít. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne humor a filmben, hanem inkább azt, hogy a figurákat és a rettenetes szituációt, amelybe belekerültek, komolyan veszi. Ez az elhivatottság teszi lehetővé, hogy a démon támadásai jéghidegen hatásosak maradjanak, a várakozás jelenetei pedig belemerüljenek a kétségbeesett, reménytelen kiútkeresés pánikjába. A rendezőnek ezzel a modern horrorban szokatlan intenzitással, popkulturális bonbonköntösben, magát a félelem-érzethez kapcsolódó fóbiák extremitását sikerül filmre vinnie. Az állandó veszélyérzet növelésében legnagyobb fegyvere a Tangerine Dream és Carpenter filmzenéit megidéző szinti soundtrack, ez a lüktető audio-sztázis, amely a külvárosi unalomból és a lepusztult detroiti negyedek döglődő patinájából időtlen szuburbia-kozmoszt varázsol.

Mitchell tinédzserei radikálisan különböznek a Hollywood által propagált agyalágyult tini-imidzstől: hősei nem ordítozós, ADD-s idióta bagázs, hanem reális, érző, melankóliára hajlamos emberek, akik tudják, hogy mikor kell hallgatni. Meg persze mikor kell sikítani. Ami külön gyönyörű, az az, hogy a felnőttek szinte semmiféle szerepet nem játszanak világukban/történetükben, ha pedig véletlenül belekeverednek a filmbe, az semmi jót nem jelent.

itfollows03

A film fényképezése retinabénító. Az It Follows nemcsak az alakváltó démonnak köszönhetően lesz az utóbbi évek legjobb horrorfilmje, hanem az ambienttől is, amit az operatőri munka és a rendezés a történetbe belefűz. Az éjszakai felvételek mély chiaroscurója egy titkos mesevilág langymeleg szél fútta biztonságával kecsegtet, ám ez a biztonság épp annyira hamis, mint amennyire az éj gyönyörű. És a látóhatár legszélén ott egy apró alak, aki egyre közelebb és közelebb jön, vagy azért, hogy segítséget kérjen tőled a sötétben, vagy azért, hogy szétmorzsolja az ágyékodat.

Mitchell lassan meséli el ennek a mesekülvárosba tervezett agorafóbiás rémálomnak a történetét. Nem akar modern-mód, jump-scare-ekkel operáló hülye lenni, kivár és mér, méricskél, és kizárólag a leghatásosabb ponton hajlandó csak rászabadítani a nézőre az akut borzalmat. A Ringuval ellentétben a film nem kutatja az átok eredetét - újabb helyes döntés: minél kevesebbet tudunk a szörnyről, annál jobb.

itfollows01

A rendező pórázon vezeti a metaforát, a film alapját képező, a tiniszexualitás meggondolatlan természetéből adódó veszélyek kezelését. Tudja, mikor kell visszarántani: Jay nem plázacica, hanem már-már autonóm fiatal nő, aki teljesen átérzi döntéseinek súlyát, és tudja, hogy bár könnyen megszabadulhatna az átoktól, az partnerére nézve végzetes következményekkel járna - őt magát pedig emberileg felülírná. A forgatókönyv ezt a problematikát is átgondoltsággal kezeli, ami, újra csak, modern horrortól szokatlan, és egy olyan lezárást követel meg, ami a maga, a felelősséget felvállaló kompromisszum-mentességében tisztán szép.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!