A Neurománc-adaptáció, ami sosem volt

William Gibson klasszikus, paradigmaváltó cyberpunkját lényegében a megjelenése óta próbálják filmre vinni, és a mindmáig megvalósulatlan projekt sok írót és rendezőt elfogyasztott már. A 2000-es évek elején a híres kliprendező, Chris Cunningham próbálta szélesvászonra ültetni a történet – a forgatókönyvet is ő írta volna Gibsonnal közösen, a zenére pedig Aphex Twint kérték fel (egyébként nem a Neurománc az egyetlen sci-fi klasszikus, amire Cunningham szemet vetett: egy időben úgy volt, hogy ő készít filmet Philip K. Dick Kamera által homályosan című művéből). Később Joseph Kahn, a Detention direktora próbálkozott az alapanyaggal (ő idén a Power/Rangers rövidfilmmel kavart hullámokat a neten), ebben a verzióban Milla Jovovich játszott volna.

Mindeddig a Kockával elhíresült Vincenzo Natali jutott a legközelebb az adaptáció elkészítéséhez. Öt évig dolgozott rajta, Gibson segítségével írta meg a forgatókönyvet, és állítása szerint a manapság szinte potom pénznek számító 60-70 millió dollárból is ki tudta volna hozni az egészet – a filmhez ráadásul olyan befektetőbarát neveket kértek fel, mint Liam Neeson (Armitage) vagy Mark Wahlberg (Case). Hosszú ideig azonban így sem tudták összeszedni a szükséges összeget. Májusban végül beszállt egy új támogató, és ezzel meglett a költségvetés, Natali viszont közben kiugrott a projektből. Most úgy néz ki, a Neurománc végre megvalósul majd, de új íróval és új rendezővel, akiket jelenleg is keresnek.

Natali a napokban jó néhány filmjének koncepciós rajzait, vázlatait és forgatókönyvrészleteit megosztotta twitteren, így többek közt a Neurománc adaptációjának abba a verziójába is bepillanthatunk, ami már sosem fog elkészülni. Egyébként a híres mangás, Tsutomu Nihei (Blame! Rozsomák: Snikt!) lett volna a film fődesignere.

(A képek többsége klikkre megnő.)

Tsutomu Nihei látványterve.
Kuang Grade Mark Eleven penetration program (Tsutomo Nihei).
Sense/Net Piramis
Neonfényben úszó Chiba City.
A Villa Straylight kívülről...
...és belülről.
Amro Attila festménye Natali karaktervázlata alapján.

neuromancerstoryboard1

Két oldal Vincenzo Natali storyboardjából...

neuromancerscript01

...és négy a forgatókönyvéből (klikkre megnő).

Ezek pedig még régebben kikerült anyagok: Amro Attila két festménye, és egy teaser poszter (abból az időből, amikor az alkotók még optimisták voltak).

neuromancer 1 amro attila neuromancer 2 amro attila

neuromancerposter

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!