Elveszett előzetes a Star Wars: A Jedi bosszújához!

Minden rajongó tudja, hogy a harmadik Star Wars-filmet eredetileg A jedi bosszújának (Revenge of the Jedi) keresztelték el, és kezdetben jó néhány promóciós anyag is futott ezen a címen. Az Amerikai Filmakadémia archívuma most előásta a film legelső előzetesét, amelyet valószínűleg 1982 óta nem látott senki.

A félperces és egyébként nem túl izgalmas, csak állóképeket mutató trailert 1982 májusában adták le brit mozikban a korábbi két rész újravetítése előtt. A videó 1983-as karácsonyi premiert ígér, bár a filmet ennél végül fél évvel korábban, nyár elején mutatták be, egy héttel a május végi amerikai premier után - és persze A jedi visszatér címen, mert Lucas úgy döntött, a bosszú nem egy jedihez méltó koncepció.

A rend kedvéért az "új" trailer alá beszúrtunk egy később készült, ismertebb teasert is, amely még szintén Revenge of the Jediként reklámozta a filmet (és amelyben Luke kék fénykarddal kaszabolja le Jabba embereit), és utánaküldtünk pár korai koncepciós posztert és látványtervet.

Lucas korai forgatókönyvében a finálé még nem az Endoron, hanem a Birodalom központján játszódott, amit akkor még nem Coruscantnak, hanem Had Abbadonnak hívtak - és a lázadóknak két Halálcsillagot kellett volna lezúzniuk benne. (Ralph McQuarrie látványterve)
Vader a császár elé vezeti Luke-ot - nem a Halálcsillagon, hanem a Had Abbadon bolygón.
A császár trónterme egy lávabarlangban helyezkedett el Had Abbadon legmélyebb szintjén - itt került sor a végső összecsapásra.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!