2016 legnagyobb és leglazább legjei

RUSZNYÁK CSABA

Az év…

…kulturális eseménye: Hans Zimmer koncert az Arénában. Felejthetetlen.

Zimmer zúz az Aránéban. (Aki lemaradt: jön idén is.)

…akciójelenete: A Zsivány Egyes komplett fináléja, de leginkább AZ a bizonyos fél perc a végén Vaderrel és a totális, rettenetes, már-már horrorba illő tehetetlenséggel.

…haláljelenete: Imogen Poots olyan magától értetődő természetességgel nyitja fel a skinheadet, mintha csak teát töltene ki. Hátborzongató, mennyire nem emeli ki a gyilkosságot sem zene, sem képi megoldás. (Green Room)

…buta sorozatos trendje: Ígéretes sztorik kiábrándító széthúzása feleslegesen sok részre: 11.22.63, Hap and Leonard, The Night Manager. Mindegyik sokkal jobban működött volna fele ilyen hosszan.

…buta filmes trendje: Filmek konfliktusok nélkül: a Sully, az Elliot, a sárkány, A barátságos óriás, de igazából a Snowden is anélkül pörög le, hogy igazán történne valami a szereplőivel.

…érthetetlenül túlhype-olt sorozata (a Westworld mellett): Aranyélet. Hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy világszínvonal. Legjobb pillanataiban is csak korrekt, és a második évad ráadásul teljesen elszállt az első viszonylag földközeli „magyar mutyizás” koncepciójához képest. Mondjuk legalább a színészek többsége (főleg Thuróczy és Anger) nagyon jó.

…vicce: DiCaprio Oscart kapott, mert sokat nyáladzott, üvöltött, hörgött és vacogott. Pro: ezzel legalább a fanok konstans Oscar-nyafogásának (meg egy komplett mémgyárnak) is vége.

Hrrroooscartahhkarrrrok-Orhhhscarrrrhhhhhhhhhrt

…könyves marketingje: „A nagy sikerű film a mozikban”, reklámozták a 13 órát már akkor, amikor az adaptációt még a világ egyetlen szegletében sem mutatták be. (PS: A film nem lett sikeres.)

…vagánysága: Természetesen az, hogy Nemes Jeles átvette az Oscart, ÉS aztán az Indiana Jones főtémájára sétált le a színpadról.

…badasse: Egyértelműen Henry Rollins a He Never Diedban. Ahogy golyó ütötte lyukkal a homloka közepén magyarázkodik és rendet tesz... wow.

…gyásza: Sok nagy ember elment tavaly, de nekem Darwyn Cooke képregényrajzoló elvesztése fájt a legjobban. Igazi Mester volt, mérhető az olyan régi nagyokhoz, mint Will Eisner.

Darwyn Cooke: Leia és egy Batman-borító

…tévhite: Nem, gyerekek, a Doctor Strange nem a Batman Beginsből nyúlta a „keletre megyek mesterektől tanulni” motívumot. Ez ugyanis a Batman-mítosznak csak a ’80-as évek vége óta része, a Strange-mítosznak viszont egészen a kezdetektől (1963).

…Tiszta románc-flashbackje: Az én Elvisem Leonard Cohen volt.

…buta kattintásvadászata: A Ghost in the Shell előzetesét ilyen címekkel tették közzé a magyar sajtóban (külföldön nem láttam egy ilyet se): Scarlett Johansson egy meztelen robot/Scarlett Johansson gyilkos robotrendőrként meztelenkedik/stb. (A „meztelen” alatt, gondolom, a testre simuló ruhát értik…)

…színészi alakításai: Isabelle Huppertnek senki még csak a közelében sem volt (Elle). Na jó, talán Amy Adams, aki döbbenetesen jól formált meg két döbbenetesen más karaktert az Érkezésben és az Éjszakai ragadozókban. Ha hozzávesszük Brie Larsont (A szoba), ez egyértelműen a nők éve volt. Jeff Bridges (Hell or High Water) és Michael Shannon (Éjszakai ragadozók) rúghattak mellettük labdába.

…következtetése: A pocsék Warcraft és Assassin’s Creed után talán ideje lenne felhagyni a videojáték-adaptációk erőltetésével.


NEMES ANDRÁS:

Az év...

… legnagyobb csalódása: Banshee, 4. évad. Az ismert univerzum legvagányabb akciósorozatának a negyedik évadra sikerült önmaga paródiájává silányulnia. Az addig ultratökös, minden túltoltságával együtt élvezetes, vérprofin megírt és bámulatos dinamikával levezényelt széria kínosabbnál kínosabb jelenetek egymásutániságává degradálódott, alkotói mindent elfelejtettek, amiért korábban imádni lehetett produkciójukat. Sehol egy emlékezetes akció, pedig a drámai feltételek adottak (Job kiszabadítása üvöltött volna a brutális bosszúért, ehhez képest bicskanyitogatóan elkent blöff lett belőle), a közelharcok koreográfusai pedig nyilván szabadságra mentek a forgatásról – a Banshee védjegyének számító, gyönyörűségesen komponált fightok helyett bármely B-filmben elsüthető, súlytalan, béna bunyókkal kellett beérnünk.

… legdurvább adrenalinlökete: Train to Busan. A dél-koeai zombifilm kétórányi színtiszta para, totális elmebaj, játékideje alatt levegőt venni sincs erőd, időd, merszed, csak elkerekedett szemekkel, a karfát gyötörve bámulod a rekordsebesség alatt lezajló apokalipszist, miközben a film még a szerethető karakterekkel és a drámával sem fukarkodik. A minimális CGI-rásegítéssel megalkotott turbózombik döbbenetesen hatásosak, a fináléban a menekülők mozdonyát megrohamozó élőholt tömeg képe garantáltan az agyadba ég.

… legszélesebb vigyora moziban: Star Trek: Mindenen túl. „It’s a SABOTAGE!!!”

… legcoolabb visszatérője: Mel Gibson a Blood Fatherben. A saját karrierjét nem is olyan régen még minden lehetséges módon romboló Gibson néhány félrecsúszott próbálkozás (A hódkóros, Feláldozhatók 3) után végre egy karizmájához méltó figura bőrében brillírozhatott: az ex-alkesz, ex-bűnöző, lányáért bármire képes apa figuráját olyan természetességgel hozza, mintha nem is szerepet játszana, egyszerűen csak jelen van, de úgy, hogy az egyébként legfeljebb erős közepest érdemlő mozit simán az év filmjeinek élbolyába emeli.

… legviccesebb trollja: Taika Waititi. A teljesen őrült direktor kábé minden megnyilvánulása az általa rendezett Thor: Ragnarök kapcsán hibátlanul röhejes, egyre kíváncsibban várom, a kész filmbe vajon mennyi szivároghat majd be összetéveszthetetlen humorából.

… legdurvább gyomorforgatása: Ash a hullaházban (Ash vs. Evil dead, 2. évad). A mai napig nem tudom eldönteni, hogy az a bizonyos jelenet azért már tényleg kicsit sok, vagy kurvára hibátlan.

… legelegánsabb tisztelgése: Stranger Things. Stephen King most aztán tényleg meg lett koronázva: a Stranger Things példátlan módon tiszteleg alkotói életműve előtt, kalapot ilyen innovatív módon soha nem emeltek még írónak.

… legmegrázóbb fináléja: Kiéhezettek. Sokkoló, gyönyörű, és iszonyú bátor befejezés, mindezt olyan másfél óra után, amire semmilyen értelemben nem lehet panaszunk.

… legszerethetőbb sci-fije: Midnight Special. Folyamatos torokszorongatás, egyszerűségükben is hatásos, elegánsan kivitelezett akciók, bravúros alakítások (Michael Shannon mellett Joel Edgerton is remek), és egy igazán intelligens, pozitív lezárás – cinikus, vén fószer vagyok, de ez a film megríkatott.

... legörömtelibb képregény-megjelenése: Blacksad. Ez kérem szépen egy csoda, tessék bevizsgálni, ha egyszer átforgatod, garantálom, hogy birtokolnod is kell.


BORBÍRÓ ANDRIS:

Az év...

... legfosatósabb filmje: The Wailing. Lehet, hogy csak fogékony hangulatban talált, és igaz, hogy egyedül néztem, de ennyiszer egy film alatt rég nem döntötte el a bőröm, hogy a tarkómnál kezdve lemászik a testemről, és elhúz a francba. Az már csak torta a hab alatt, hogy az év...

... legmegfejtősebb filmje: The Wailing. Lynch rejtvény-filmjeihez méltó, ám allegóriák és szimbólumok helyett (pontosabban mellett) délkelet-ázsiai folklórokat elemző reddit-fórumba kell belemélyednie annak, aki össze akarja rakni a kirakóst. (Megjegyzés: a film egyébként e tevékenység nélkül is hatalmas élmény: talán a Ragyogás óta nem láttam ilyen precízen összerakott, hideglelős, komplex horrort.)

... legfatalistább filmje: The Witch. Egy tisztességes horrorban legalább a lehetősége felvillan a túlélésnek, és legalább megpróbálkoznak a menekvéssel a szereplők, ebben a bibiliai hangulatú életkedv-süllyesztőben viszont veretes sopánkodással bár, de elszántan menetelnek a pusztulásba. Félre ne értsetek - remek film!

... legjobb párkapcsolatokról szóló filmje: Yorgos Lanthimos méltatlanul kevés figyelmet kapott The Lobsterja. Én megértem, akit kényelmetlen, ironikus modorossága eltaszít (félig-meddig engem is sikeresen idegenített el magától), de egy nagyon okos, merész és markánsan fekete humorú romantikus dráma-vígjátéktól fosztja meg magát vele az a néző, aki félbehagyja - számomra az Egy makulátlan elme... (sőt, kicsit merészebben az Audition és a Calvaire!) mellett a helye.

... legfájdalmasabb búcsúja: Idén sajnos sokan elhunytak a filmvilágban, a számomra legfájdalmasabb Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer halála volt. Kevés az ennyire szerethető, valóban szerény, magunkhoz közel érezhető színész. Nyugodjék békében!

... legvillanyszerelősebb poénja: Jackson Healy (Russel Crow) a főkapcsolóval áramtalanítja lakását a The Nice Guysban, mielőtt elindul dolgozni.

... legtöketlenebb idegenjei: Az Érkezés napi egy órát aktív zsiráfpolipjai, akik azt is teljesen passzívan töltik.


NAGY KRISZTIÁN:

Az év...

…legszimpatikusabb őrült sorozatgyilkosa: Bart, a holisztikus orgyilkosnő, aki mindig éppen ott van, ahol valakinek el kell haláloznia, és ő pusztán felebaráti szeretetből segít is neki ebben (Dirk Gently's Holistic Detective Agency).

…legkirályabb fizikatanára, aki bárcsak engem is tanított volna: Mr. Clarke, aki akkora geek, hogy fejből vágja a Dungeons & Dragons Árnyak Völgyére vonatkozó passzusait, és a csajával is The Thinget néz otthon, kikapcsolódásként (Stranger Things).

…legszókimondóbb anyaszomorítója a szerepeiben és a való életben is: Ian McShane. Ő küldte el a Trónok harca rajongóit a búsba, amikor egyöntetűen felhördültek, hogy elszpojlerezett egy visszatérő karaktert:

“I was accused of giving the plot away, but I just think get a fucking life. It’s only tits and dragons.” (Azzal vádoltak meg, hogy elpofáztam egy sztoriszálat, de én erre csak azt mondom, nőjetek már fel a faszba. Ez csak csöcsök és sárkányok.)

…legötletesebb intergalaktikus vállalkozása: a quez faj tagjai pénzért átköltöztetik a testükbe a tudatodat, és amíg abban átadod magad a világi élvezeteknek az egyik wellness parkjukban, kitartó és gyötrelmes munkával fitté és gyönyörűvé edzik a tiédet (Mark Millar: Empress).

…legesélyesebb Hearthstone trónkövetelője: a Witcher 3 Gwent kártyajátékának továbbfejlesztett és önálló változata, ami egyelőre még csak béta verzióban, regisztrálással érhető el.

…legszórakoztatóbb ajtónyitó produkciója: Holland March egy öklére tekert zsebkendővel betöri az üveget, hogy belülről hozzáférjen a zárhoz (The Nice Guys).

…legfélresikerültebb tévés adaptációja: Lucifer, amelyben mindössze csak annyi közös van a forrásanyagával, hogy mindkét főszereplő neve L-lel kezdődik és uciferre végződik.


baski sándor:

Az év...

…formajavulása: Nem indult jól az Aranyélet második évada. Csapongás, indokolatlannak tűnő flashbackek, borzalmas parókák és dramaturgiai hitelességet amortizáló tempó. Szép lassan aztán helyére került minden, láthattuk a magyar sorozat- (sőt: film)történelem legkeményebb akciójelenetét, a múltidézések is értelmet nyertek, a fináléban pedig sikerült egy tényleg váratlant húzniuk az íróknak. Nem töklétes az HBO sorozata (a zseniális Anger-Thuróczy páros mellett néhány gyengébb színész rontja az összképet, a tempó is egyenetlen), de a stáb bátorsága (sőt, ha az aktuálpolitikai utalásokat nézzük, akkor a vakmerősége) vitathatatlan.

bealvása: Bevallom, néha megpihentettem a szemem Zsivány Egyes alatt. Nem vagyok a SW-univerzum rajongója, nyilván ezért sem hatott rám a fan service, de ezen túl is hiányzott valami a filmből. Darth Vader magánszáma azért menő volt.

  …mesterkurzusa: Anthony Hopkins a Westworldben elképesztően zseniális, pedig semmit nem csinál, csak bölcsen néz és beszél, lassan, megfontoltan, vagy egy félmosollyal a szája sarkában hallgat és figyel. Taníthatatlan, utánozhatatlan.

legmegrázóbb másodpercei: Nem geekfilm, sőt, de akkor is muszáj megemlíteni. A végére sajnos melodrámába fulladó Én, Daniel Blake-ben van egy olyan ételosztásos jelenet, amit lehetetlen elfelejteni.

tévés csalódása: HBO, Scorsese, Bobby Cannavale, Terence Winter, szex, drog, rock’n’roll. Mi baj történhetne? Nos, az történt, hogy a Bakelit koncepcióját senki nem gondolta át rendesen, se a megrendelő, se a gyártó. Utóbbi vakon bízott a nagy nevekben, előbbiek túl nagyvonalúan ignorálták a trendeket. A Bakelittel mégsem az volt a legnagyobb probléma, hogy túl formabontó, hanem, hogy olyan… semmilyen.

(újra)felfedezése: Mary Elizabeth Winstead. Ő volt az az ostoba és (szó szerint) eszméletlen jócsaj, akit a barátnői (eléggé aljas módon) odaadtak egy rednecknek a Halálbiztosban. A radaromról eltűnt egy időre, 2016-ban aztán láttam a Swiss Army Manben, a Cloverfield Lane 10-ben és a Braindedben is, és kiderült, hogy nem csak jócsaj, de jó színész is. Eddig is vártam a Fargo 3. évadát, de így, hogy főszerepel benne, még inkább.

moziélménye: Udinében, a távol-keleti filmek európai Mekkájában sikerült megnézni A bérgyilkosságot (Assassination), a tökéletes koreai blockbuster iskolapéldáját.

az év előzetese: Filmköltészet egy percben.


Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!