I Am a Hero – A zombiapokalipszisen nincsen fék

Ki ne álmodott volna arról, hogy hős legyen? Fantazmagóriáinkban csak egy pont megfelelő szituáció kell, hogy végre demonstrálhassuk, milyen kemény, nemes és bátor fából faragtak minket. Angyalszárnyon, lángoló karddal a kezünkben suhanunk a szerencsétlenek és az ártatlanok megmentésére, a rosszak és a szörnyek megbüntetésére. A gond csak az, hogy a valóságban a legtöbbünkből nem hőst hozna elő az a bizonyos pont megfelelő szituáció, hanem egy tehetetlen, szűkölő áldozatot, akinek egyetlen reménye, hogy esetleg arra jár valaki, aki tényleg képes hősként viselkedni.

Hideo is ilyen: szívesen megmutatná, milyen fasza csávó, csak hát sajnos nem az – pont hogy maga a hétköznapi normalitás, és amikor a nyakába szakad a zombiapokalipszis, nincs hasznára senkinek. Sőt, már a zombiapokalipszis előtt sem volt hasznára senkinek: a barátnője épp kihajította, mert tizenöt éve ugyanazt az álmot dédelgeti ugyanannyi eredménnyel – saját mangasorozattal akar feltörni, de még mindig csak mások rajzolóasszisztenseként vegetál. Egy idő után már mondogatja is, hogy csak a nevében hős (merthogy a Hideo japánul írva ugyanazokból a karakterekből áll, mint a „hős” szó).

A Kengo Hanazawa nyolc éve startolt, máig futó mangasorozatából készült I Am a Hero egy kétórás adrenalinbomba, egy többnyire praktikus effektekkel dolgozó, vérfröcsögős, fejszétrobbantós, kicsit sem finomkodó, száraz humorral vastagon megbolondított akció-horror. Az első, ami szembetűnik, hogy a zombik ténylegesen félelmetesek benne. Egyrészt azért, mert deformálódnak, szörnyszerűvé válnak, és hátborzongató módon megőrzik egykori személyiségük valamiféle torz töredékét (így az élőhalott eladó többször is hörögve üdvözli a szétvert üzletbe belépő szerencsétlent, mielőtt nekiesik), másrészt azért, mert vannak köztük csoszogó Romero-hullák, pókszerűen kúszó-mászó förmedvények és villámgyors rohadékok, akik bárkit lefutnak száz méter sprinten (sőt egy igazi atléta is akad) – vagyis kiszámíthatatlanok.  

Az I Am a Hero nagyjából a Train to Busan japán verziója, és nem csak a hajmeresztő iramú horrorszekvenciák miatt (a tokiói káosz iszonyúan lendületes és félelmetes, ahogy a főhős fejvesztve menekül a több szász statiszta közepette, miközben jobbra-balra embereket tépnek szét), hanem mert a száguldás során képes időt szánni meglepően jól működő drámai és karakterpillanatokra is. 

A film nyilván a totál nem hősalkatú Hideo hőssé válásának története – Shinsuke Sato (rendező) és Akiko Nogi (író) először komédiára játssza ki a főszereplő tehetetlenségét, amely, tekintve, hogy a többnyire fegyvertelen túlélők társaságában pont ő lóbál egy puskát a kezében, különösen frusztráló. Aztán felelősséget vállal egy diáklányért, Hiromiért, és így lassan kénytelen lesz a sarkára állni, miközben a film hol finom, hol harsány, de mindig sötét és ravaszul gonosz poénokat pufogtat halálról, osztálykülönbségekről, mangaiparról és kispolgáriságról.

Ugyan a cselekmény néhány átmenete (pl. a járvány kitörését követő tomboló káoszból a teljesen kihalt utcákig) kissé elkapkodott, a viszonylag ritka CGI-pillanatoknál nagyon kilóg a lóláb, és akadnak fájóan kiaknázatlan történetelemek (a film semmi érdemlegeset nem kezd a csak „félig” megfertőződött Hiromival), a rutinos rendezés a problémásabb részeket is össze tudja tartani, a lendület pedig végig kitart. Sőt, a finálé egyenesen csúcs, főleg ahhoz képest, hogy sokkal kisebb léptékű, mint az eposzi tokiói menekülés: csak egy maréknyi ember egy tágas folyosón, vagy kétszáz zombi ellen. Közel negyed órán át nyílnak pompázatos, vérvörös színekben a dicsőséges agyvirágok, borzalom, feszültség, abszurditás és groteszk folyik össze fékezhetetlen orgiában, a vásznon csak gyűlnek a hullák, a nézőtéren meg csak szélesednek a kaján, bűnös vigyorok. Ha nem így kell befejezni egy tökös, vagány zombifilmet, hát fogalmam sincs, hogyan.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!