Az új Star Wars mindent tönkretett!

Masszív Jedi visszatér spoilerek!

A Birodalom visszavág bemutatása óta eltelt három évben az egész internet veszett búgócsigaként pörgött a filmben felvetett kérdések hatására. Nem csoda: Yoda utolsó szavai („Van még más is”), Vader mozitermeket megrengető revelációja („Én vagyok az apád”) és az események hátterében álló Császár rejtélye megannyi izgalmas lehetőséggel kecsegtettek az Egy új reménnyel fantasztikus, ám összességében egyszerű mesének indult Star Wars jövőjét illetően. Ki lehet Obi-Wan és Yoda másik, kvázi utolsó utáni reménysége? Valóban Vader lenne Luke apja, vagy ez csak egy alattomos csel a gonosz jedi részéről? És főleg: ki a Császár, honnan jön, és hogyan állította át Vadert a sötét oldalra?

Most pedig, hogy végre bemutatták a Jedi visszatért, itt ülünk dühösen és keseregve egy egykor nagyszerű saga füstölgő romjain. Köszönjük, George Lucas! Köszönjük, Lawrence Kasdan! Köszönjük, Richard Marquand! Köszönjük a XXI. század space fantasy csodájának otromba felkoncolását! MENJETEK TI A PICSÁBA!

Kezdjük Vader revelációjával! Bár mindenkit meglepetésként ért, rengeteg dühös, lelkes vagy éppen zavarodott írás született ennek a szappanoperás fordulatnak a létjogosultságáról és potenciálisan súlyos, hosszú távú hatásairól. Ugyan a kritikusok egy része a filmnyelvi megoldások alapján egyértelműnek vette, hogy Vader valóban Luke apja, konkrét bizonyítékot nem kaptunk rá, így aligha kezelhettük tényként. Lucas és társai előtt rengeteg lehetőség állt e fordulat ravasz továbbgördítésére – az internet népe pedig szorgalmasan gyártotta is az elméleteket az alkotók itt-ott elejtett, homályos megjegyzései alapján, a Jedi visszatérből közzétett képek kielemzésével és az előzetesek fáradhatatlan kikockázásával (egyetlen előzeteshez sem készült még annyi „traileranalízis”, mint a Jedi első kedvcsinálójához, valósággal elárasztották a YouTube-ot). Vader korábban csak egy markáns, ám identitás nélküli gonosz volt, a Birodalomban azonban nyilvánvalóvá vált, hogy vagy Luke apja, vagy ha nem, akkor valaki más, aki fontos: a dagobah-i barlangjelenetből kiindulva sokan arra tippeltek, hogy Vader valójában maga Luke, pontosabban az ő sötét oldalának a megtestesülése, kivetülése. Mások ugyanerre jutottak, épp csak nem Luke-kal, hanem Obi-Wannal kapcsolatban (ez a feltételezés látszólag megerősítést nyert, amikor egy rajongó lencsevégre kapta Sir Alec Guinesst a Jedi forgatási helyszíne közelében). És mindez passzolt is volna a Birodalomnak az elődjéhez képest jelentősen spirituálisabb, metafizikusabb hangvételéhez. Micsoda lehetőségek! A rajongók nem bírtak magukkal az izgatottságtól!

És végül ennyi felvezetés, ennyi kérdés és kétely után mégis csupán egy lapos dialógust kaptunk, amelyben lustán megerősítették, hogy igen, Vader valóban Luke apja. Hát gratulálok! Bátran előre a legkisebb ellenállás útján, srácok! Már ez is nagyon szomorú, pedig még csak nem is ez a legnagyobb probléma.

Térjünk rá a „másik jedi” kérdésére. Mint kiderült, Yoda Leiára célzott, akiről egyben azt is megtudtuk (ugyanabban a már említett, lapos, mindenféle nagy drámaiságot mellőző, statikus dialógusban), hogy Luke testvére. El kell ismerni, van a dologban némi ráció: két potenciális jediről beszélünk, akik mindketten ugyanannak a sötét oldalra áttért egykori jedinek a leszármazottai, vagyis a forgatókönyv szépen és logikusan egy családba tömöríti az erőhasználókat. Ugyanakkor ez megint egy pofátlanul lusta megoldás. Az ember úgy érzi, elég vaktában eldobnia egy követ a galaxisban, menten eltalál vele egy Skywalkert… de rendben, ettől most tekintsünk el. Ki más lehetett volna a „titkos jedi”, ahogy az elmúlt három évben emlegették? Hiszen ha abból indultunk ki, hogy egy már létező karakterről van szó, nem sok lehetőség volt. A legkézenfekvőbb jelöltnek Han tűnt – pont azért, mert egyáltalán nem volt kézenfekvő jelölt. Rendkívül hosszan és aprólékosan megírt cikkek, blogbejegyzések, fórumposztok millió születtek arról, hogy a karakter jedikhez csöppet sem méltó vagánysága, „rosszfiúsága” és az Erővel kapcsolatos szkepticizmusa milyen zseniális és nyilván tudatos félrevezetés, a kérdéssel újra meg újra szembesített Harrison Ford cinkos félmosolya pedig csak olaj volt a tűzre.

És akkor Chewbaccát még nem is említettük. Mellette az szólt, hogy kezdettől fogva ő a saga egyetlen olyan főbb (nem droid) szereplője, akinek lényegében nincs semmi konkrét funkciója a cselekményben, pusztán egy másik karakter segítője, illetve szerethető nagy melákként alkalmankénti komikus felhang. De ennél nyilván többről van szó, vagyis: meglepetés! BIZTOSAN ő a titkos jedi, akiről Yoda beszélt. Képzeljük csak el, illetve nem is kell elképzelni, csak böngészgessünk kedvünkre 2016 legnépszerűbb mém-őrületének csilliónyi képei és videói között: egy wookie fénykarddal!!!! Mind blown! Persze Leia is szóba került lehetőségként, de szinte mindenki elvetette mint túlságosan kézenfekvő és unalmas megoldást. ÉS HÁT PERSZE, HOGY LUCASÉK EMELLETT DÖNTÖTTEK!!! Szégyen-gyalázat, főleg annak fényében, hogy végül semmit sem kezdtek a mindebben rejlő potenciállal. Leia kezébe nem került fénykard, nem használta az Erőt, nem csinált semmit – mintha csak a forgatás végén jutott volna eszükbe az alkotóknak, hogy ja, igen, kezdeni kéne még valamit Yoda Birodalomban tett megjegyzésével, úgyhogy gyorsan összebasztak hozzá két jelenetet ún. magyarázatként. Ekkor már nagyon a pokolra kívántam Lucast és társait, és esküszöm, ki is viharzok a teremből, ha nem tartja bennem a lelket a legégetőbb, legérdekesebb, legnagyobb potenciállal bíró kérdés: KICSODA A CSÁSZÁR?

Az Egy új reményben épphogy mellékesen megemlítik egy félmondatban. A Birodalomban már látjuk a hologramját Vaderrel beszélni. A Jedi pedig egyenesen az ő Halálcsillagra (igen, van egy második Halálcsillag – engedjük el) érkezésével nyit, és láthatóan az egész harcállomás friss szarral a páncélgatyájában várja a Hatalmas, Rettenetes, Félelmetes Uralkodó érkezését. Fantasztikus a karakter felvezetése: egy iszonyatos hatalommal rendelkező gonosz, aki megbuktatta a régi Köztársaságot, felépített egy masszív Birodalmat, rabigába hajtotta a galaxist, lemészárolta a jediket, és áttérítette Vadert a sötét oldalra – íme a saga IGAZI főgonosza! Alig vártam, hogy kiderüljön, ki ő, honnan jött, és hogyan érte el mindezt! A rajongók valósággal megőrültek, az elmúlt három évben mintha az egész világ a Császár kiléte körüli spekulációkról szólt volna. (John Oliver tavasszal azon viccelődött – némileg keserűen –, hogy a Trumppal morális válságba került Amerika valósága tizedannyira nem érdekli az embereket, mint a Star Warsnak ez a rejtélye, a WhoIsTheEmperor pedig 2017 legnagyobb twitter trendingje volt.) Ki hát az Uralkodó? Obi-Wan sötét oldalának megtestesülése (lásd még fentebb), Luke IGAZI apja, Luke maga (a Force4You nevű redditer bonyolult, de hihetetlen módon logikus, hatezer szavas elemzése nyár végén, a Jedi második előzetese után felrobbantotta az internet geekszféráját), a sötét oldal manifesztációja, vagy éppen Yoda, aki ezzel az alteregójával teszi próbára a jövő jedinemzedékét? Ezek pedig még csak a legnépszerűbb elméletek.

Ehhez képest mit kaptunk? Megmondom én nektek, mit kaptunk! A NAGY BÜDÖS SEMMIT!!! Nem elég, hogy lófasz se derül ki az Uralkodóról, hogy megmarad névtelen, sehonnai, múlt nélküli senkinek (pusztán az Egy új remény regényváltozatában hangzott el a neve – Palpatine –, kérdés azonban, hogy ez mennyire tekinthető kánonnak, elvégre mióta a Disney a Birodalom visszavág forgatása közben megvette a Lucasfilmet, sok könyvet, képregényt és játékot „kiselejtezett”), ráadásul úgy is bánnak el vele. Kicsit megcsiklandozza Luke-ot valami kék villámokkal (WTF?), aztán Vader felkapja, és lekúrja őt a Halálcsillag vermébe, mint valami ócska papírnehezéket!!! Komolyan? KOMOLYAN???? Ennyire tellett???? (Pletykálják, hogy Lucas máris dolgozik egy előzménytrilógián - nem mintha még lenne benne bizodalmam, de ennél csak jobb lehet, és ott talán fény derül végre valamire az Uralkodóról. Persze, az már késő lesz. ) 

Baszd meg, Lucas! Baszd meg, Kasdan! Baszd meg, Marquand! Bassza meg mindenki, akinek köze volt ehhez a gyalázathoz! Baszottul tönkrebasztátok a Star Warst, basszameg! Persze sokan pontosan ettől tartottunk, miután a Disney lenyelte a Lucasfilmet, mégsem gondoltuk, hogy tényleg ilyen fájdalmas atrocitásokat kell majd elszenvednünk! A Star Wars nem egy film, nem egy sorozat, nem pusztán művészet – a Star Wars a fél világnak vallás, életfelfogás, életforma, erre jön ez a kibaszott egércég, és lelketlen, ostoba, következetlen cash-grabbé degradálja!

Dühös és csalódott vagyok, és TUDOM, hogy nem vagyok egyedül. Sorstársaim milliói keltek ki a Jedi visszatér baromságai ellen, a rajongók tömegével követelték vissza a mozikban a jegy árát, és petíciót indítottak a film lenullázása, újraforgatása, a kánonból való végleges kihajítása érdekében. Igen, én is aláírtam. Írjátok alá ti is! Posztoljatok, blogoljatok, tiltakozzatok! Vonuljatok a Disney székháza elé! Égessétek el nyilvánosan, YouTube-videókon star warsos memorabilláitokat! Hallassuk a hangunkat! Ne hagyjuk, hogy tönkretegyék nekünk a Star Warst! Ennél többet érdemlünk! Jogunk van a MI Star Warsunkhoz!

Az Erő legyen velünk ezekben a szörnyűséges időkben!

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!