Sega Mega Drive Classics – Kilencvenes évek, szegasztok!

Platformok: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One  Tesztelve: PlayStation 4 Pro

A hozzám hasonló pre-digitális dinoszauruszok nyilván emlékeznek azokra a pillanatokra, amikor osztályfőnöki órán, ahelyett hogy arra figyeltek volna, miből áll a felelősségteljes iskolai magatartás, inkább az 576 Kilobyte című szaklapot pörgették át gyerekujjaikkal a pad alatt. És ha egy-egy képen igazán megakadt a tekintetünk, az jó eséllyel éppen egy Sega Mega Drive játékból kilopott, tizenhat kilobyte-os pixelkompozíció volt. A Sega cuccai látványosak, kirobbanóak és életerősek voltak – jobban megtestesítették a hanyatló nyugatot, és lényegében mindent, amit az élettől akartunk, mint tizenhat raklap Coka Cola és Levi's farmer együtt. A Sega Mega Drive képében a játékterem beköltözhetett egy átlagos kissrác lakótelepi szobájába, és ez bizony döngő csizmás, hétmérföldes előrelépés volt a fukuyamai értelemben.

Ha visszamennék az időben, és elmesélném a tízéves Ádámkának, hogy 2018-ban egy egész ezüst korongot nyomtak tele több mint ötven ilyen játékkal, sőt: nem csak „ilyen játékkal”, hanem a könyvtár féltő műgonddal összecseresznyézett legjavával, és ezt meg lehet vásárolni egy gatya áráért, akkor a tízéves Ádámka biztos úgy gondolta volna, hogy nahát, a 21. század amolyan technológiai édesálom lehet, ahol valóra váltak Asimov legmenőbb elképzelései. Mert ez volt a Sega akkor: színpompás adrenalinlöket, atombombaként a vibráló katódsugárcsőre robbanó vidámpark-esszencia a betonszürkeségben.

Konzumidióta dolog, tudom, de épp ezért jobban örültem volna, ha lemez vagy pár letölthető gigabyte helyett a Sega is inkább előáll a maga nosztalgiakonzoljával, hogy  a gép formája kirajzolódjon a tévé előtt, hogy szőrös mancsaim közé kaparinthassam a kamaszkézre méretezett irányítót – még akkor is, ha alig győzni ezt a hardverburjánzást HDMI bemenettel. De azért mégiscsak: méltóbb emlékezés lett volna. Mert így ez a kollekció mindössze egy a sok letölthető cucc közül májusban. El lehet mondani róla, hogy hurrá, ötvennél is több cím van benne (ezeket mind megtalálod lejjebb), és hogy akadnak hiányzó távol maradók is (tessék mondani, az Ecco the Dolphin hol a faszban van), hogy barátságtalan a játékválasztó képernyő, meg szar az online, de ez utóbbi kit érdekel, mert a legkevésbé vadidegenekkel szeretnék szegázni. És hogy legyél kedves, nyájas olvasó, és mérlegeld, megér-e ez neked tízezer forintot.


Alex Kidd in the Enchanted Castle

Alien Soldier

Alien Storm

Altered Beast

Beyond Oasis

Bio-Hazard Battle

Bonanza Bros.

Columns

Columns III: Revenge of Columns

Comix Zone

Crack Down

Decap Attack

Dr. Robotnik's Mean Bean Machine

Dynamite Headdy

ESWAT: City Under Siege

Fatal Labyrinth

Flicky

Gain Ground

Galaxy Force II

Golden Axe

Golden Axe II

Golden Axe III

Gunstar Heroes

Kid Chameleon

Landstalker

Light Crusader

Phantasy Star II

Phantasy Star III: Generations of Doom

Phantasy Star IV: The End of the Millenium

Ristar

Shadow Dancer: The Secret of Shinobi

Shining in the Darkness

Shining Force

Shining Force II

Shinobi III: Return of the Ninja Master

Sonic the Hedgehog

Sonic the Hedgehog 2

Sonic 3D Blast

Sonic Spinball

Space Harrier II

Streets of Rage

Streets of Rage 2

Streets of Rage 3

Super Thunder Blade

Sword of Vermilion

The Revenge of Shinobi

ToeJam & Earl

ToeJam & Earl in Panic on Funkotron

Vectorman

VectorMan 2

Virtua Fighter 2

Wonder Boy III: Monster Lair

Wonder Boy in Monster World



Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!