Ilyennek látták a Star Warst Kínában

Fazekas Attila Star Wars-adaptációi a magyar képregénykiadás legendás korlenyomatainak számítanak, de nem csak nálunk fordult elő, hogy nyugati sikerfilmeket mindenféle engedély és jogdíj fizetése nélkül, saját szakállra feldolgoztak, és aztán nagy mennyiségben piacra dobtak. Maggie Greene amerikai történész pár éve vette meg a lenti Star Wars-képregényt (bár ez a megnevezés erre a formátumra eléggé határeset) egy sanghaji könyvvásáron, mindössze egy dollárért, és a napokban hajította fel az egészet az internetre.

swchineselead

Az adaptációt a Guangzhou Publishing House adta ki 1980-ban, amikor Kína nagy részében még be sem mutatták a filmet – vagyis az ottani közönség akkoriban ebből ismerte meg a Star Warst.

Az ehhez hasonló, tenyérméretű képeskönyvek (eredeti nevükön: lianhuanhua) nagyjából a ’70-es évekig voltak népszerűek Kínában, és főleg propagandacélokra használták őket, de néha a nyugati popkultúra is beléjük lopakodott (van ebben némi irónia). Mint itt.

Elnézve az amúgy igen szépen és lendületesen megrajzolt képeket, valószínűnek tűnik, hogy az alkotó nem is látta magát a filmet, és (Fazekas Attilához hasonlóan) főleg promóciós anyagokra, jobb esetben forgatókönyvre támaszkodhatott a nagy mű (kínai címén: Xing Qiu Da Zhan) megalkotása közben. Csemegézzünk a képekből, mert van mit!

chsw001

Darth Vaderrel indítunk…

chsw002
…aki támadást vezet a lázadók hajója ellen. Én mondjuk se a csillagrombolóra (balra), se a Leiát szállító koréliai korvettre (jobbra) nem így emlékszem, de sebaj.

chsw003
Ööö… Leia mellbedobással kér segítséget?

chsw04
C3 ”The Man” PO akcióban! Avagy "don"t fuck with the droids"!

chsw05

Miután a birodalmiak (Boba Fett??) elfogják Leiát, első dolguk, hogy... jól megbámulják. Amúgy nem tudom, ki az a bajszos fószer, de nem úgy néz ki, mint akivel jó ötlet szarakodni.

chsw06
Színre lép a hős! Íme, a kissé bumfordi Luke Skywalker!

chsw07
Uh, ja, én is azonnal futnék szembeszállni a Birodalommal.

chsw08
Most miért, Kínában így néznek ki a buckalakók, és kész.

chsw09
Obi-Wan Luke-nak mesél a jedikről, akik ilyen rakétákat lövöldöző motorokon, páncélban hasítva *köhh* óvták a békét *köhh* a galaxisban.

chsw10
Darth Vader és… egy triceratops?? (Ez itt egy John Carter-rajz Frank Frazettától - csak úgy, no reason).

chsw11
Hölgyeim és uraim! A Millenium Falcon! (Nem, a rajzoló TUTI nem látta a filmet.)

chsw12
A Falcont vendégül látja a Halálcsillag, aminek fedélzetén Vader… várjunk csak, Kennedy Űrközpont???

chsw13

Ez már egészen úgy néz ki, mint egy Csillagromboló, nem? Na, csak azért, mert ez nem az, hanem a Halálcsillag felszíne közelről.

chsw14
Ezek a rohamosztagosok kicsit talán boba fettesek.

chsw15
Egy majom? De mit keres egy majo- CHEWBACCA! Mi történt a fejeddel? Ami meg a Halálcsillag belsejét illeti...

st79paint
...az egészen enyhén emlékeztet a ’79-es Star Trek Csillagflotta-bázisára.

chswbountyh
Szóval az első Star Warst nem látta a rajzoló, de a Birodalom visszavág-ot igen? Mert ezek a jóképű fejvadászok jobboldalt mind abból vannak.

chsw016

Nem tudom, az öreg Ben itt mintha kicsit kevésbé átszellemülten várná a halált.

chsw017
Ez a Han Solo némileg trottyosra sikeredett – de azért nagyon édes az a kis szívecske a nyakában! C3PO pedig aranyos buksipuszival búcsúzik R2D2-tól a végső csata előtt.

chsw18
Támadás!

chsw19
Hé, ezek a tetves lázadók tényleg lőnek ránk!

chsw20

Dúl a csata. Olyannyira, hogy egy pilóta még katapultálásra is kényszerül!

chsw21
Ezek nem tudom, mik ott jobbra, de eléggé hasonlítanak a régi Marvel-képregényekben látott helicarrierekre.

chsw22
Han megmenti a napot! R2 ott örül Luke mellett szét-nem-lőve.

chsw23
Picsába, ezek felrobbantottak minket!

chsw24
Minden szép és jó. De főleg Leia.

És aki ennyivel nem elégszik meg, az a teljes képregényt/képeskönyvet megnézheti/letöltheti négy részletben itt, itt, itt és itt.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!