A sebész - Bekokainozva, könyékig véresen

Hála a 15 évadnyi Vészhelyzetnek és a többi kórházas sorozatnak, a nézők többsége ma már csukott szemmel is le tudna vezényelni egy intubálást vagy egy farfekvéses szülést, úgyhogy ebben a műfajban nehéz újat mutatni. A kézenfekvő megoldás ilyen esetekben visszanyúlni a múltba, hogy a felvilágosult közönség kiszörnyülködhesse magát egy letűnt, barbár világ barbár viszonyain (lásd még: Élet a Marson, Mad Men).

Steven Soderbergh, aki annyira visszavonult a filmezéstől tavaly januárban, hogy azóta is 24 órában dolgozik, akár hozzánk is ellátogathatott volna, hogy leforgassa minden idők leghorrorisztikusabb szociodrámáját a János Kórházban, de annyira azért még ő sem bátor. Helyette egy fokkal kellemesebb helyet és időt, az 1900-as évek New Yorkjának Knickerbocker Kórházát választotta.

The-Knick

Az orvosok ekkoriban még próba-szerencse alapon, (szó szerint) kesztyűtlen kézzel estek neki a műtőasztalra kiterített szerencsétleneknek, akik hipermodern műszerek helyett csak a hideg szikében bízhattak. Itt, a Knickben praktizál A sebész címszereplője, dr. John Thackery, aki amennyire zseni, annyira arrogáns seggfej is. Dr. House-hoz hasonlóan ő is aktív junkie: folyékony kokain nélkül el sem tudja képzelni a napi rutint, esténként pedig egy kis ópiummal lazítja el magát. Amikor felettese és mentora egy (újabb) sikertelen műtét után öngyilkos lesz, vezető sebészorvossá léptetik elő. A kórház gazdag támogatói szeretnék, ha helyettesének egy Harvardon diplomázott, európai gyakorlatáról éppen visszaérkező fiatal orvost nevezne ki. Thackery hajlandó is lenne engedni a gyengéd nyomásnak, amíg első találkozásukkor nem realizálódik benne, hogy a messziről jött doktornak van egy apró szépséghibája: fekete a bőre.

Nagyjából ennyi az első rész története (találkozunk azért még pár karakterrel: igazgatókkal, nővérekkel, lengyel emigránsokkal, korrupt betegszállítókkal), és nagyjából ennyiből sejteni is lehet a folytatást. Az előítéletes fehér orvos és a felvilágosult fekete kolléga viszonya nyilván a sorozat egyik állandó konfliktusforrása lesz, de a polgárpukkasztáshoz, vagy akár csak a texasi átlagnéző vérnyomásának megemeléséhez ez azért már kicsit kevés. A sebész szerencsére többnek ígérkezik sima kosztümös társadalmi célú üzenetnél, már az első részben is akadnak például arra mutató jelek, hogy a viszonyok azért nem teljesen fekete-fehérek. A Clive Owen által alakított vezető sebész sem tűnik egy tipikus antihősnek, egyelőre például semmi szimpatikus nincs a személyiségében a szakmai megszállottságán kívül.

the-knick-1

És ez jó, mert azt jelzi, hogy Soderbergh nem akarja (vagy legalábbis nem egyből) kiszolgálni a nézők azonosulási vágyait, nem csiszolja konformmá a karaktereket. Ebből a szempontból ugyanolyan szenvtelen a sorozat, mint a Traffic vagy a Fertőzés. Soderbergh jó szokása szerint a kézikamera belemászik az arcokba, megmutat minden apró gesztust, és nem fordul el akkor sem, amikor az orvosok éppen könyékig turkálnak a páciensekben.

Ma, amikor ezrével készülnek a sorozatok, nagyon ritka, hogy a képi világ megtervezésére is ugyanannyi munkaórát fordítsanak a készítők, mint a sztorira (ezen a téren is a Breaking Bad az etalon), de A sebész ilyen. Soderbergh, aki mind a tíz epizód rendezését vállalta, szerencsére nem tud nem mozifilmesként gondolkodni, úgyhogy a sorozatot egyszerűen jó nézni, még akkor is, amikor éppen emberi belsőségeket dobálnak egy rozsdás vödörbe. Azt pedig Soderberghen kívül tényleg nagyon kevesen mernék megcsinálni, hogy egy kosztümös sorozathoz ne elégikusan nyikorgó vonósokat, hanem Cliff Martinez retrós-szintetizátoros zenéjét használják soundtracknek.

A pilot alapján még lehetetlen megjósolni, hogy A sebész lesz-e akkora klasszikus, mint a Deadwood, vagy ki tud-e olyan ikonikus karaktereket termelni, mint Dr. House vagy Don Draper, de a kezdés több mint ígéretes.

Az első epizódot a Cinemax vetíti szombaton 22:00-tól.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!