2014 legjobb társasjátékai

Mit is lehetne elmondani a 2014-es évről gémer szemmel? Idén is volt egy GenCon és egy Essen, csak hogy a legismertebbeket említsem, amelyeken már ki lehetett próbálni az év végi, illetve a 2015-ös újdonságok egy részét, megtörténtek a nagy bejelentések és le lehetett pacsizni szinte az összes játéktervezővel (már, aki hagyta, Rüdiger Dorn, khm). Az előző évek nagy társasjátékos bummja mintha elérte volna növekedése csúcspontját, azonban hanyatlásról egyelőre szó nincs, inkább átrendeződni, vagy inkább helyükre rázódni látszottak az eddigi trendek.

Board2014

A közösségi támogatást igénylő játékok gombamód lepik el a Kickstartgert, és hogy ez mikor vezet megcsömörléssel vegyes kijózanodáshoz a félig vakon támogatók részéről, az még kérdéses. A társas fórumokon mindenesetre egyre több a kiábrándult, vagy pusztán tapasztalatból óvatosságra intő hang, de félreértés ne essék: nem posztom a vészmadárkodás, ellenben szívesen követem a különböző folyamatokat, amik ez esetben egybeesnek a társasos crowdfunding alakulásával. Az év egy másik érdekessége a Days of Wonder és a Fantasy Flight Games "beolvadása" volt a francia Asmodee lassanként az egész glóbuszt átölelő kiadóbirodalmába. Az Asmodee lépése sokaknál okozott fejtörést, nem is ok nélkül, hiszen ha belegondolunk, az FFG eddig is simán elboldogult egyedül - az igazság talán abban a tényben keresendő, mely szerint a fúzió révén az Asmodee amerikai, míg az FFG távol-keleti piacokat tud majd ezáltal hatékonyabban elérni.

Na, de félre a spekulációkkal, senkit nem kívánok tovább untatni, lássuk az idei felhozatal legjobbjait. Szigorúan szubjektív listámat idén sem volt könnyű összeállítani, voltak nagy csalódások (Progress: Evolution of Technology, Onward to Venus) és roppant ígéretesnek tűnő darabok (Xia: Legends of a Drift System, Lords of Xidit, Spyfall) is.

10. Star Realms

Egy nagyszerű pakliépítős játék. Létezése a Kickstarternek köszönhető, tervezői – mekkora meglepetés – Magic-játékosok, akik a megszokott pakliépítésbe több interakciót kívántak vinni, és ez lett a Star Realms szemtől szembeni küzdelme. Mint a legtöbb pakliépítős játékba, ebbe is könnyen bele lehet tanulni, mesteri szintre vinni azonban már annál nehezebb.

StarRealms

9. Deus

Kártyamenedzselés felsőfokon: a Deus a megunhatatlan kombinációs lehetőségek tárháza. Nagyon észnél kell lenni, hogy milyen sorrendben építed le az ókor civilizációs vívmányait jelképező lapokat, illetve mit és hova raksz a moduláris (engem elsőre fagyikehelyre emlékeztető) játéktáblán. Kombómájsztereknek.

Deus

8. Castles of Mad King Ludwig

Kastélyépítészeti alapozó kurzus. A Suburbia tervezőjének új játéka a miniatűr kastélytervezés meglehetősen parlagon heverő témáját karolja fel. Teszi ezt érthető szabályokkal, letisztult külsővel és egyszerű játékmenettel. Egy Castles of Mad King Ludwig parti végén legszívesebben le sem rombolnád újdonsült építészmérnöki teljesítményed gyümölcsét.

Castlesofmadking

7. Five Tribes

Az egyik legősibb játék modern feldolgozása. A mancala az afrikai törzsektől a mobilok képernyőjén át a ma emberének asztalára érkezett. A Five Tribes nyilván mérföldekkel csinosabb, összetettebb, érdekfeszítőbb és drágább, mint ősatyja, mindemellett üde színfolt (szó szerint) a 2014-es társasok palettáján. Kinézete ellenére egyáltalán nem gyerekes.

FiveTribes

6. King of New York

Kellemes meglepetés a Magic szülőatyjától. A 2014-ben magyarul is megjelent Tokió királyának gémerebb változata ugyan nem az eredetiségéről híres, hiszen kockapóker geek köntösben (a cél a leghíresebb kaijunak lenni New Yorkban), ám egyedien humoros bája és a taktikai lehetőségek kibővítése garantálja a jó szórakozást. A King of New York egyszerű szabályai és rövid játékideje miatt bárkinek könnyen ajánlható.

KingofNewYork

5. Marvel Dice Masters

Dobókocka-pornó Marvel karakterekkel. Ha szeretnéd tudni, milyen az, amikor az X-Men több maréknyi dobókockával rendezi le csetepatéját a Bosszú Angyalaival, ráadásul gyűjtögetős üzemmódban (bár ez nem feltétlenül erény), akkor a Marvel Dice Masters-t neked találták ki. A gyorsan lezavarható meccsekre saját kedvenceidből állíthatsz össze csapatot, és innen már csak egy lépés bevásárolni a boosterekből.

MarvelDiceMasters

4. Imperial Settlers

Birodalomépítés kártyákkal. Egyik kedvencem, a 51st State áramvonalasított, könnyedebb szabályokkal rendelkező újjászületése. Az Imperial Settlersben választott népünket igyekszünk a győzelembe vezetni változatos stratégiával, illetve a megfelelő kártyákkal. Nem mellesleg kikacsintás a Settlers nevű videojáték felé.

Imperialsettlers

3. Colt Express

Westernhangulatú partijáték 3D-s elemekkel. A Colt Expressben az előre programozós játékmechanizmus elegyedik a hátbaszúrós stílussal: egyedi képességű vadnyugati figurákkal igyekszünk kiütni, kilőni, kirabolni játékostársainkat, illetve eme nemes célok elérése végett ügyesen lavírozni a játék főszereplőjén, a két dimenzióból rendhagyó módon kilépő játéktáblán, a vonaton. Háttérzenének valami jó western muzsikát betéve garantált a vidám hangulatú vonatrablás.

ColtExpress

2. Star Wars: Imperial Assault

Star Wars, taktikai harcok, miniatúrák. Kacsing!, mondja a Fantasy Flight Games pénztárgépe. A Descent második kiadásának rendszerén újabb finomításokat eszközölő változtatások, a remek figurák, az izgalmas harcok, a többféle játékmód, a folyamatosan adagolt újabb karakterek nobrainerként fogják az Imperial Assault elé szegezni a téma szerelmeseit. Csak bírjuk pénztárcával!

Imperialassault

1. Dead of Winter: A Crossroads Game

Az idei év egyértelmű győztese. A The Walking Deadet idéző hangulathoz remekül illik az eurós, absztraktabb játékmenet, amihez a Battlestar Galactica árulós mechanikája képében jókora plusz társul. Mindezt megnyerő képkeretbe illesztik a történetmesélős Crossroads-kártyák, amik ráadásul morális döntések elé állítják magukat a játékosokat. De hogy tovább ragozzam, a Dead of Winter minden komponense hozza az elvárt színvonalat, így minden adott egy jóféle zombuláshoz.

Deadofwinter

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!