Ilyen lett volna a Tűz és jég dala eredetileg, három könyvben

A brit könyvóriás, a Waterstones közzétette twitteren Geroge R. R. Martin eredeti szinopszisát, amelyet az író még 1993-ban, az első tizenhárom fejezettel (170 oldallal) együtt küldött a Harper Collins kiadónak az akkoriban még trilógiának tervezett sorozathoz. Az utolsó sorokat, vagyis a sztori végét természetesen kihúzták (vagyis Martin valószínűleg még bő 20 év távlatából is ugyanúgy tervezi befejezni a könyveket), azt leszámítva viszont teljes egészében elolvashatjuk, hogy mik voltak az író korai tervei. (Bár láthatóan rengeteg jelentős változás van a szinopszis és az eddig megírt könyvek közt, azért így is előfordulhatnak spoilerek.)

(A tweetet egyébként a Waterstones azóta törölte, szóval Martin és/vagy a kiadó valószínűleg nem örült neki.)

iceandfire
Ez ugyan nem újdonság, de a trilógia nagyvonalakban így nézett volna ki:

  • Első kötet (A Game of Thrones): Harc a Vastrónért (csak) a Starkok és a Lannisterek között
  • Második kötet (A Dance with Dragons): Here be dragons! Daenerys megérkezik Westerosba, és szanaszétcsap a megtépázott harcoló felek között.
  • Harmadik kötet (The Winds of Winter): Az első két részben felvezetett Mások is megérkeznek, hogy teljesen eltöröljék az életet Westerosban. Az összes starkos-lannisteres-daeneryses szál az északi lényekkel vívott monumentális fináléban ér végpontjához.

(Kissé aggasztó, hogy ehhez képest most a hatodik könyvre várunk, és Daenerys még mindig nincs Westerosban.)

A szinopszisban Martin az első könyv eseményeit részletezte, a folytatásokra csak itt-ott utal előre. Ezek a legnagyobb különbségek a végleges sztoriszálakhoz képest:

Sansa és Tyrion elárulják a családjukat
Ned nyomozása (Jon Arryn) és azt követő kivégzése mindig is az események fő katalizátora volt, bár Ned a halála előtt itt még segít Aryának visszamenekülni Deresbe. Martin szándéka szerint mindkét szembenálló családnak lett volna egy tagja, amely többé-kevésbé árulást követ el: Sansa Joffrey királyt választja anyja és testvérei helyett (bár később ezt megbánja), és gyereket szül neki (!), míg Tyrion egyre rosszabb szemmel néz a zsarnokoskodó Joffrey-ra…

sansajoff
Nincs Vörös nász, Robb csatában hal meg
Ahogy a végső változatban, Robb Lannisterek ellen lázadó serege az eredetiben is learat pár győzelmet, mígnem Robb és Joffrey szemtől szembe kerülnek egymással a csatamezőn. A párbajt Robb nyeri, és megcsonkítja a királyt, ám az ezután felbukkanó Jaime és Tyrion megölik őt – később Tyrion megrohamozza és felégeti Derest.

Arya beleszeret Jonba, Catelyn a Falon túl hal meg
Házuk összeomlásával Catelyn, Arya és Bran együtt menekülnek a Falra, hogy ott kérjenek menedéket Jontól, de az Éjjeli őrség szabályai ezt nem teszik lehetővé. Keserű, testvéreket egymástól elidegenítő viták után (Bran vs. Jon) tovább haladnak északra, ahol találkoznak Mance Ryderrel és a Másokkal – utóbbiak megölik Catelynt. Ennek a sztoriszálnak a pikantériája, hogy Arya és Jon egymásba szeretnek: érzéseik a beteljesülést lehetetlenné tevő őrségeskü és féltestvérség miatt az egész trilógián át kínozták volna őket – egészen a fináléig, amikor is fény derül Jon igazi származására (ez vagy nincs benne a szinopszisban, vagy a kihúzott szövegben szerepel, viszont az utalás egyértelmű: Arya és Jon a végén egymáséi lesznek – ld. még lent).

Jon-and-Arya-jon-snow-and-arya-stark-29431174-800-450
Daenerys megöli Khal Drogót
Az eredeti verzióban Daenerys fivére, Viserys a jelek szerint kevésbé volt seggfej, ugyanis miután Khal Drogo megöli őt, Daenerys nem felejt: kivárja a megfelelő pillanatot, és bosszút áll a testvérén, majd a dothrakik elől a vadonba menekül, ahol véletlenül talál rá a három sárkánytojásra.

Tyrion megöli Joffrey-t, Jaime ül a Vastrónra
Tyrion idővel megelégeli Joffrey kegyetlenségeit (igen, a fiúkirály már az eredeti verzióban is egy pöcs volt), és „eltávolítja” őt a trónról (vagyis nyilván megöli). Jaimenek ezután eszébe jut, hogy akkor akár ő is lehetne király, és kinyír mindenkit, aki igényt tarthatna a trónra (ergo Joffrey gyerekét is) – a gyilkosságokat pedig rákeni Tyrionra, akinek menekülnie kell, és a családjából teljesen kiábrándulva átáll a Starkok oldalára. Ott szépen bele is zúg Aryába, aki ugyan az érzéseit nem viszonozza, de ez így is egy „halálos” rivalizáláshoz vezet Tyrion és Jon között.

Kingslayer-iron-throne
Az öt túlélő (ennek van a legnagyobb spoiler-potenciálja)
Bár túl halálos nem lehet, mert a szinopszis szerint Tyrion és Jon azon öt szereplő közt van, akik túlélik a trilógiát: a másik három Arya, Bran és Daenerys. Ebből egyébként elég könnyű kikövetkeztetni, hogy a túlélő Starkok valamilyen egyezséget kötnek Daenerysszel, aki, szétcsapva a megmaradt Lannisterek között, végül felül a Vastrónra (hacsak Jon titkos származása nem kavar be).

A szinopszisban egyébként egyetlen szó sem esik Cerseiről, Stannisról, Theonról vagy bármelyik másik házról a Starkon és a Lannisteren kívül – sőt, Martin kifejezetten csak kettejük háborújaként írja le az első könyv eseményeit. Azt viszont már itt megjegyzi, hogy kegyetlenül irtani fogja a karaktereket („Azt akarom, hogy az olvasó ne érezze úgy, hogy bárki is biztonságban van.”)

Íme az azóta törölt tweetben közzétett három kép a szinopszisról (kattra megnő):

gotoridzs

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!