Philip Kerr: Berlin Noir - Halálos március - Nyomozás a horogkereszt árnyékában

Bernhard "Bernie" Günther magándetektív zsírosnak ígérkező megbízáshoz jut: fel kell kutatnia a köztiszteletben álló milliárdos, Hermann Six lányának és vejének gyilkosát, valamint meg kell találnia egy briliánsokkal kirakott, méregdrága Cartier nyakéket. A feladat természetesen korántsem olyan egyszerű, amilyennek látszik: az ügy szálai egyre veszélyesebb körökig vezetnek, Bernie vallatószobákon átrugdalva és hullahegyeken gázolva jut el a döbbenetes igazságig, miközben végig kell néznie, ahogy szeretett hazája etikátlan elmebetegek és lelkiismeretlen martalócok prédájává válik.

Halálos eredeti

Philip Kerr hosszú ideje rendkívüli népszerűségnek örvendő Berlin Noir sorozatának első, magyarul megjelent kötete, a Halálos március kőkemény, erőszakos, végtelenül nyomasztó, ugyanakkor szórakoztató és intelligens, éjfekete krimi. Az író hatékonyan variálja a zsáner kötelező stílusjegyeit: akadnak itt vérmocskos gyilkosságok, rövid, de brutális tűz-és ökölharcok, ellenállhatatlanul vonzó femme fatale, sötét titkok és pergő, a cselekmény dinamikáját folyamatosan fenntartó, groteszk humorú dialógusok. Az egyre bonyolódó, szövevényes nyomozás a földi pokol legocsmányabb bugyraiig vezet, nincs megváltás, a katarzis elmarad, ebben a világban legfeljebb az életben maradásra lehet némi reményed, az erkölcsi győzelmet, vagy a megnyugtató válaszokat elfelejtheted.

A nácik rémuralmának lassan végleg és feltétel nélkül behódoló Berlinnél kegyetlenebb kulisszákat nehéz elképzelni egy hard boiled krimihez: az eltűnések mindennaposak, a becsületes emberek is belefásultak az állandó rettegésbe, senki sincs biztonságban, mindenki gyanús, mindenki titkol valamit, és mindenki hazudik, ha érdekében áll. Az ország kártékony, velejükig romlott, pszichopata szónokokat ünnepelve menetel a totális lealjasodás felé, a rendszert kritizálókra kíméletlen megtorlás vár, a véleménynyilvánítással az életedet kockáztatod. Elég egyetlen meggondolatlan kijelentés, és máris egy véresszájú Gestapo tiszt asztalánál vagy egy koncentrációs tábor haláltól bűzlő barakkjában találod magad.

Kerr elegánsan vegyíti a történelmi tényeket a fikcióval, könyve egyszerre hiteles kordokumentum és feszült bűnregény. Az elmebajos diktatúra fenyegetése eleve garantálja a depresszív atmoszférát, a szerző a gyilkosságok vagy a kínzások gyomorforgató részletezésétől sem zárkózik el. Az olvasó azonban ilyen körülmények között is kiválóan szórakozik, köszönhetően a remekül megírt szereplőknek, élükön a főhőssel: Bernie szarkasztikus, a leglehetetlenebb helyzetekben is laza, cinikus egysorosokkal zsonglőrködő, szimpátiánkat magabiztosan birtokló karakter, aki úgy képes viccet csinálni saját magából és hazája rettenetes állapotából, hogy minden mondatából végtelen keserűség és kilátástalan szomorúság érződik. A körülötte felbukkanó fő- és mellékszereplők is precízen megrajzoltak, eredetiek és gondosan motiváltak, egy jelenetben pedig maga Hermann Göring is felbukkan - különösen emlékezetes, ahogy Kerr Blofeld-szerű, oroszlánkölyköt dédelgető főgonoszként ábrázolja.

Az egyetlen bajom a magyar kiadás borítójával van: nem fájóan randa, egyszerűen csak tök érdektelen, nehezen tudom elképzelni, hogy egy vásárló ennek hatására venné kézbe a könyvet. A horogkereszt olyan jelkép, ami ellenállhatatlanul vonzza a szemet, és azonnal félelmetes asszociációkat kelt, itt azonban sajnos igen erőtlenül, kifejezetten esetlenül került felhasználásra.

Azért szomorú ez, mert a Halálos március jóval többet érdemelne: a magam részéről baromi szívesen olvasnám magyarul a Berlin Noir sorozat további köteteit is.

Eredeti cím: March Violets, fordította: Illés Róbert
Jaffa Kiadó, 2015, 270 oldal

halmarcius

 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!