Magyar szuperhőssel indul vasárnap a 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

A hazai képregénykultúra egyik utolsó védbástyájának tartott Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál már a tizenegyedik alkalommal gyűjti össze a külföldi és magyar képregényalkotókat, nem csak műveik révén, hanem fizikai valójukban is. A meghívottak között szerepel a cseh Lucie Lomová, aki egy Franciaországban is megjelent kötettel debütál nálunk, a holland Typex, akit a remekbeszabott Rembrandt-kötetéről ismerhetünk, a belga Ptiluc, a szatirikus Disznóól szerzője, a svájci Pierre Wazem, aki az örökösök kérésére Hugo Pratt egyik sorozatának rajzolt új albumot és az olasz Fabio Celoni, a harmadik magyarul megjelenő Dylan Dog kötet rajzolója.

feszt-plakat-2015

Számos újdonság vár az érdeklődőkre, a meghívott külföldi szerzők mindegyike reprezentálja magát egy magyar nyelvű képregénnyel (Lőttek az előadásnak, Sötét tükör, Barangolás(ok), Dylan Dog #3: A démon szépsége), a Kingpin kiadó új Pókember és Marvel+ füzettel jelentkezik, a Comicsmania a finn Pertti Jarla Cserep kapitányát mutatja be, aki az orosz polgárháborúban harcol a húszas években, de a hazai versenyzők sem maradnak el: folytatódnak a Busók, Szekerce és Szemerce és a Fekete Holló kalandjai az új EpicLine magazinban, Fritz Zoltán a sztripjeit speciális formátumú kötetbe gyűjtötte össze, a magyar szuperhős, a Titánember Budapesten nyomoz, újrakiadásra kerül két klasszikus történet, A fehér folt és a Salamon király kincse, Koska Zoltán folytatja Rigolyay Tóbiás detektív történetét A titkos társaságban és a Cserkuti Dávid szerkesztésében megjelenő antológiában bemutatkoznak a Műegyetem képregényszerzői kurzusán részt vett hallgatók.

cserepkapitany-horz

Természetesen programok is lesznek, átadásra kerül az Alfabéta- és a Korcsmáros Pál-díj, beszélgetnek a meghívott alkotókkal, helyzetjelentést kapunk az egyik legizgalmasabb hazai képregényes projektről, A Hegyről, és persze nem marad el a szokásos rajzolók közötti Comic Battle sem. Lentebb megtaláljátok a részletes programot, a képregénymegjelenések teljes listáját pedig itt lelhetitek fel. Sör és képregény a Dürer-ketben? Soha jobb vasárnapi programot, viszlát a helyszínen!

epregeny-borito-horz

„A” terem

11.00: A fesztivál hivatalos megnyitója és a nemzetközi vendégek bemutatása

11.30: Régi kedvencek: Bucó, Szetti és Tacsi – beszélgetés az egykori alkotókkal, Békési Sándor, Verebics János és Haui József rajzolókkal (reméljük, a figurák megalkotója, Marosi László is el tud jönni). A beszélgetés során levetítjük az egyetlen létező Bucó… rajzfilmet, a címe Az ékszertolvajok (7 perc)

12.00: Hubby: az új gyerekkönyves szervezet és a képregény

12.30: Francia nyelvű képregények: beszélgetés Pierre Wazem (Svájc) és Ptiluc (Franciaország) képregényalkotókkal

13.00: A képregény és a társművészetek: beszélgetés Typex (Hollandi) és Lucie Lomová(Csehország) képregényalkotókkal

13.30: Az Alfabéta-díjak és a Korcsmáros Pál-díj átadása. A Korcsmáros Pál-díjas Kiss FerencetKertész Sándor köszönti.

14.00: Magyar hangja Csőre Gábor – beszélgetés az ismert színésszel, szinkronszínésszel

14.30: Comic Battle, a „képregénycsata”, hazai és külföldi alkotók rögtönzése

15.00: Bemutatkozik a Szegedi Képregényfesztivál

15.30: Fabio Celoni: beszélgetés számos Disney- és Bonelli-képregény olasz rajzolójával

16.30: Ilyen volt a 11. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál – záró beszélgetés a vendégekkel

M21_B1-B2.indd

„B” terem

11.00: Sci-fi képregényes műhelyfoglalkozás

11.30: Építészek, ha képregényt rajzolnak: bemutatkozik az Épregény antológia

12.00: Magyar képregénymagazinok: az EpicLine sorsa, a Titánember indulása

12.30: Helyzetjelentés közösségi finanszírozásban készülő magyar képregényekről: A Hegy, A Halál temploma

14.00: Képregények irodalmi folyóiratokban: kerekasztal-beszélgetés a Roham, a Műút és aSzépirodalmi Figyelő szerkesztőivel

14:30: A Kingpin kiadó tervei (Pókember, Batman, stb.), Harza Tamás kiadóvezető előadása

15.00: Szuperhősök testközelben, színdarab Korcsmáros András és társulata előadásában

lomova_lottekeloadasnak-borito-horz

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!