Gordon Zsigmond a filmvásznon nyomoz: közel 900 milliós támogatást kapott a Budapest Noir adaptációja

Kondor Vilmos nagyot robbantott 2008-ban: klasszikus amerikai hardboiled krimikre hajazó könyve, a Budapest Noir, amelyben egy bűnügyi zsurnaliszta, Gordon Zsigmond keresi kitartóan egy fiatal lány gyilkosát az 1936-os Budapesten, az év egyik regényszenzációja lett, és négy folytatást is megért (ötöt, ha beleszámoljuk a sorból kissé kilógó novelláskötet is). A megfilmesítés már rég tervbe van véve, de most kiderült, hogy a Filmalap 897,4 millió forinttal támogatja a projektet– ami finoman szólva is rohadtul jó hír. A forgatókönyvet Szekér András (A nagy füzet, Senki szigete) írta, a rendező Gárdos Éva (Amerikai rapszódia) lesz (az még nagy kérdés, hogy ki játssza majd Gordon szerepét) – kis szerencsével jó és sikeres filmet hoznak össze, és adnak egy lelkesítő/életre hívó rúgást az alig-létező magyar kriminek/thrillernek is.

Egyébként nem ez az egyetlen bűnügyi témájú film, aminek lehet örülni a Filmalap döntését követően: támogatást kapott az 1925-ben brutális gyilkosságot elkövetett Léderer Gusztáv csendőr főhadnagy története (Sóhajok hídja, rendező: Szász János), illetve Antal Nimród  viszkis rablóról szóló filmterve, a Viszkis is.

Továbbá gazdagabb lett Varsányi Ferenc régóta tervezett animációs Rejtő-adaptációja, a Piszkos Fred közbelép és Nemes Jeles László, a Saul fia rendezőjének következő filmje, az 1910-es években játszódó Sunset. A Filmalap támogatásainak teljes listája itt érhető el.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!