Xbox Game Pass: A Microsoft Netflix-szerű modellel próbálkozik a videojátékok világában

A Microsoft 2017. június elsejével vezeti be a legújabb szolgáltatatását, az Xbox Game Passt. A Gold előfizetők azonban már most kipróbálhatják egy 14 napos, ingyenes próbaidőszak keretében. Mi ez az egész, és mik a tapasztalataink: erről szól a lenti kérdezz-felelek. 

1./ Ez tehát egy videojátékos Netflix? 

A Netflix egy stream-szolgáltató, és havi fix előfizetési díjért korlátlan hozzáférést biztosít az éppen adott kínálatához. Utóbbi két kitétel igaz a Game Passra is. Tehát van havidíj (ez jelenleg 2500 HUF), és ezért cserébe kedvünkre mazsolázhatunk a jelenleg több mint 100 címet tartalmazó könyvtárból. Különbség viszont, hogy a játékokat le kell töltenünk. Ennek az a pozitívuma a streameléshez képest, hogy nem függünk az internet sávszélességétől vagy aktuális meglététől; negatívuma, hogy a tárhelyünk mérete fizikai korlátot jelent. Illetve az sem mellékes körülmény, hogy egy Xbox One konzolra van szükség a használathoz.

2./ Ki veheti igénybe? 

Magyarországon bárki, aki rendelkezik egy Xbox One konzollal, és kicsengeti a havi 2500 forintot. Az előfizetési rendszer teljesen úgy működik, mint a Netflixnél, azaz bármikor be lehet szállni, és ugyanígy: bármikor kényelmesen fel lehet mondani. Fontos tudni, hogy a mostani próbaidőszak után a Pass használatához nem szükséges a Gold előfizetés, anélkül is igénybe vehető. Viszont az online játékmódokhoz ugyanúgy kell majd a Gold előfizetés, mintha boltban vásároltuk volna meg a játékot. 

3./ Mennyi és milyen címek közül lehet válogatni? 

Ahogy arról már szó volt, jelenleg több mint 100 szoftver található a listán. Elég színes a skála: régi Xbox 360 címek éppúgy előfordulnak, mint One játékok, kisebb független produkciók és AAA játékok egyaránt letölthetőek. A legfrissebb komolyabb játék talán a Microsoft zászlóhajó-sorozatának legújabb felvonása, a Halo 5, de akadnak olyan ritkaságok is, mint a Telltale-féle Sam and Maxek vagy a The Witness készítőjének előző játéka, a Super Marióhoz írt remek puzzle-szerelmeslevél, a Braid. Ezek mellett fent van jelenleg az összes 360-ra kiadott Gears of War, illetve az első Gears of War One-ra kiadott Ultimate Editionje. De ott figyel a Mad Max, a "kétdimenziós Minecraft", a Terraria és a Lego Batman is. Összeségében egész tűrhető a kínálat, de persze ezek messze nem a legújabb játékok. Viszont a tartalom hónapról-hónapra változik, címek kerülnek be és ki. Azt még megemlíteném, hogy nekem nem volt online 360 előfizetésem, ezért az arra a gépre kiadott visszafelé kompatibilis címeket eddig nem tudtam sem megvásárolni, sem használni, de a Passnál többé már ez sem gond. 

4./ Meddig használhatjuk a játékokat, mi van adott esetben a kiegészítőkkel? 

Az első kérdés a legizgisebb. Két dolog szabja meg, hogy meddig nyüstölhetünk egy Pass játékot. Az első értelemszerűen az előfizetésünk. Ha ezt felmondjuk, az utolsó befizetett hónap végével búcsút inthetünk a már letöltött címeknek is. A másik korlát egyszerűen az, hogy meddig szerepel egy cím a kínálatban. Ez alsó hangon elvileg harminc napot jelent, hiszen havonta cserélődnek a címek, azonban mivel a szolgáltatás még csak most indult, ezért nincsen ezzel kapcsolatban hosszú távú tapasztalatom. Az viszont egyértelmű, hogy nem úgy működik a dolog, mint a PS Plus vagy a Gold előfizetés mellé járó játékoknál, tehát hogy érvényes előfizetéssel bármikor használhatom a már beszerzett címeket. Viszont sokkal nagyobb a kínálat. 

A letölthető játékok minden esetben az alapjátékok, ha ezen felül bármire vágyunk, DLC-re, mikrotranzakciós anyám kínjára, azt meg kell vásárolnunk, de kapunk rá kedvezményt. Illetve ha szeretnénk az adott játékot megtartani, akkor jelentős kedvezménnyel (ez mondjuk némileg relatív) megvásárolhatjuk. Természetesen a megvásárolt kiegészítőket megtartjuk örökre, akkor is, ha a játék kikerül a kínálatból.

5./ Kinek éri meg? 

Jelenleg ugye a kezdő kínálatot látjuk, amit abból a szempontból elég ügyesen válogattak össze, hogy családi, kisgyerekeknek való programok (Banjo-Kazooie játékok, Viva Pinata, Lego Batman) jól megférnek az olyan híres-hírhedt vérfürdőkkel, mint a Gears of War. Tehát most szerintem mindenkinek megéri, aki nem játszott szénné mindent tizenöt évre visszamenőleg, hiszen a legolcsóbb, legrégebbi darabok is drágábbak, mint maga az előfizetés. (Pontosabban: mindenkinek megéri, akinek már van egy Xbox One konzolja.) 

Hosszú távon viszont a támogatottságon sok minden múlik. Abban a valószínűtlen esetben, ha egyszer csak eltűnik a könyvtár 80%-a, és kapunk pár üzbég fejlesztésű tingli-tangli Tetris klónt, már nem akkora buli az egész. Illetve ettől elválaszthatatlan, hogy a Microsoft mit szeretne a dologból kihozni, de erről majd a következő bekezdésben. Jelen állapotában viszont elég egyértelműnek tűnik a helyzet. Egy Xbox One és egy Pass előfizetés együttese a legolcsóbb, legkényelmesebb legális megoldás, ha valaki kurrens, komoly játékokat szeretne tolni. Itt most persze sok körülménytől eltekintettem, például nem ezen a konzolon lesznek a játékok a legszebbek vagy futnak a leggyorsabban (arra ott a PC és a PS4 Pro), illetve még 2016-os cím sem akad a listán, tehát aki a legfrissebb anyagokra vágyik, ne itt keresgéljen (bár a félkész premieres játékok korában ilyen felhasználóból nyilván egyre kevesebb akad). Cserébe 80.000 Ft körüli összegből (kábé ennyiért lehet egy zsírúj Xbox One S-t beszerezni) és havi 2500 HUF-ért megúszhatjuk a magunk, vagy a kölyök videojáték-mániáját, méghozzá úgy, hogy havonta kapunk valami újdonságot is (és ezzel persze párhuzamosan veszítünk játékot), ráadásul csak le kell tölteni, nem kell beállításokkal meg semmivel sem szarakodni, és indulhat a móka. 

Ez tehát egy brutálisan jó ajánlat a szélesebb közönségnek, aki csak minél egyszerűbben és minél olcsóbban szeretné pár órára a szórakozásnak ezt a formáját választani. Viszont mielőtt rohannánk a boltba konzolt vásárolni, azért érdemes várni pár hónapot, hogyan muzsikál hosszabb távon a rendszer, illetve az is előfordulhat, hogy a nagyobb teljesítményű Xbox One, a Scorpio őszi érkezésekor a mostani gépek ára is csökken valamicskét.

6./ Ez tehát a jövő, átveszi a modellt a Sony és a Nintendo? 

Na most ha a Nintendo elkezdi tudatosan kezelni az örökségét, és felhasználóbaráttá is válik, akkor megeszem valamelyik kalapom, de talán az összeset is. Ha viszont a modell beválik, akkor lehet, hogy a Sony is belevág valami hasonlóba a már meglévő stream szolgáltatása mellett vagy helyett. Az valamennyire látszik, hogy a Microsoft a hozzáférhetőségre próbál rámenni, ahogy azt bizonyos szinten a többi ágazatban is teszi, de remélhetőleg itt hosszútávon nem a vállalatra jellemző, „megfizethető, ugyanakkor híg fos” stratégia fog megvalósulni. Ha tehát egy gazdag kínálatot tartanak majd fent, és nem viszik el a dolgot abba az irányba, hogy 2500-ért kapunk pár kvázi demót, meg egy nem túl impresszív, befagyott könyvtárat, akkor még értelmes szolgáltatásról is beszélhetünk, amely akár több jelenleg nem hardcore játékos bevonzására is alkalmas lehet. Egyedül azzal van gondom, hogy nehéz megbízni a Microsoftban. Elvégre a Kinectet orrvérzésig erőltető, a saját felhasználóbázisát már a 360 korszakban többször is szembe pissantó cégről beszélünk. Arról a vállaltról, amely gigantikus pénzt tol reklámokba, és közben szépen elbúcsúzik a saját tehetséges csapataitól, mint amilyen például a Bungie volt, és aztán közép-kategóriás fejlesztőkkel kiadja ugyanazokat az esetlen Halókat és Gears of Warokat évről évre.

Pedig kell-e jobb reklám egy Horizonnál vagy Breath of the Wildnál? A gépvásárlások száma (amit a Microsoft egy ideje már nem oszt meg a nyilvánossággal) mindenesetre nem a redmondiak reklámokba ölt dollármillióit igazolják. 

A videojáték-vásárlók még mindig relatíve tudatosak. Talán nem annyira tudatosak, mint a nyolcvanas években, amikor az Atari E.T.-je után bebuktatták az egész iparágat, de hát a Ubisoft is kénytelen volt két jelen generációs próbálkozás után parkolópályára tenni az Assassin's Creedet, és kitalálni valami eredetit. A Microsoft a nyilatkozatok alapján egyre inkább megérti ezt, és megpróbál változtatni a stratégiáján. Az biztos, hogy jelenleg a Pass tűnik hosszú idő után az első értelmes, előremutató húzásuknak.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!