Warhammer 40k Dark Imperium: A jövő halál és festék

A Warhammer 40000 Dark Imperium kezdődobozt a Főnixcsarnok bocsátotta rendelkezésünkre.

Egy új CEO, illetve az ő, a korábbi főnökségnél közönségbarátabb szociális hozzáállása kellett ahhoz, hogy a legendás Games Workshop, az összes asztali, figurásjáték-gyártó cég felett álló atyaúristan, az Apuci vissza tudjon táncolni a tönk széléről. A Games Workshop az utolsó tíz-tizenöt évet követői elidegenítésével, a hobbi fokozatos szétforgácsolásával töltötte: a cég egy elefántcsont-toronyba zárkózó, a nép szavával mit sem törődő, berendezéspusztító őrült benyomását keltette; olyanét, akinek semmi nem okoz nagyobb örömet annál, mint hogy kibasszon az 1975-től kb. 2000-ig gondozott, zseniális üzletpolitikája által meghódított rajongóival.

A Games Workshop két vadlova, a scifi Warhammer 40000 és a Warhammer Fantasy Battles kéz a kézben vágtatott a szakadék felé. Feleslegesen túlbonyolított, öncélú, élvezhetetlenül köldöknézős szabályrendszerek, a cég figuráinak pofátlan túlárazása, illetve az, hogy abszolúte semmiféle kommunikációra nem voltak hajlandóak: e problémacsokor nyiszálta a cég nyakát, egészen Kevin Roundtree eljöveteléig, aki a megmászhatatlan fekvőrendőrt, Tom Kirbyt váltotta.

Roundtree eret vágott: a Warhammer Fantasy Battles mitológiáját szó szerint lenullázta, elhozta az apokalipszist az Óvilágba, a játék helyszínére. Az Óvilág népei buborékvilágokra szakadtak, ami radikálisan leegyszerűsített szabályrendszert és új harci frakciókat szült a részben őrültdühös, részben euforikus warhammeristáknak. Így köszöntött be fantasy-földre Szigmár Kora (emígy hívják jelenleg a Warhammer fantasyt.)

Roundtree a 40k-val, a Warhammer scifi változatával, a kenneljük nagyobbik kutyájával már jóval óvatosabban bánt, hiszen tudta, ha a 40k újraindításakor mellé lő, a cégnek befellegzett. Ezért is nem indította újra. A Warhammer 40k alább tárgyalt kezdődoboza, a Dark Imperium (MERT VÉGRE ELÉRKEZTÜNK CIKKÜNK APROPÓJÁHOZ!!!) a Szigmár Koránál megfontoltabb, körültekintőbb, és igazság szerint sokkal jobb, sőt szenzációs un. “reboot”.

A doboz borítója gyönyörű - persze a hozzám hasonló Warhammer-rajongókon, grimdark fetisisztákon kívül mást a borító abszolút nem érdekel. Pedig a hangulatfestést, a kedvcsinálást értékelni kell, és ez a dobozborító meghozza az örök háború, a kilátástalan pusztítás és a műanyag figurákkal órákig tartó baszakodás ígéretét. Csatakáoszt egy olyan világban, amelyet személyesen soha nem tapasztalhatunk meg, ami csak gyilkolást ígér, és ingerli a gyíkagyunk.

Amin a Dark Imperium kibontása után azonnal megakad a szemünk, az egy doboz a dobozban, a figurák kincsesládikája, de ezt egyelőre tegyük félre. Alatta ott a játék szíve, a keményborítós, luxuskivitelezésű, több száz oldalas szabálykönyv, plusz két külön minikódex a Dark Imperiumban található figurák csapatai számára (Space Marines és Death Guard), valamint a szabályok összegzése, illetve egy un. transfer sheet a figurákra ragasztható matricákkal. Itt jegyezném meg, hogy a Dark Imperium, bár magyar viszonylatban nem nevezhető olcsónak, a dobozban található cuccok mennyisége és minősége szempontjából kimondottan diszkontárú: ez a rengeteg figura és csecse szabálykönyv két vagy háromszor ennyibe fog kerülni, mikor pár hónap múlva a Dark Imperiumtól függetlenül kerülnek majd forgalomba.

A figurás doboz felnyitásakor az a látvány fogadja az embert, amelytől minden wargamer elélvez (főleg azok, akik hozzám hasonlóan inkább festenek, mint játszanak): 8 műanyag keret, csordultig tele figurarészekkel, amelyek csak arra várnak, hogy kivágd, megmosd, lealapozd és megfesd őket. Babramunka, nem mondom, de ennek a hobbinak épp ez a lényege! A figurák részletessége jelenleg, 2017-ben fokozhatatlan - a Games Worshop készíti a világ jelenlegi legminőségibb minijeit. Ráadásul mivel a Dark Imperium un. kezdődoboz, a benne található csapatok összerakása, összeillesztése gyerekjáték, mindössze egy fogó kell a kivágásukhoz, és ragasztó az összeragasztásukhoz.

Az oszlás és minden betegségek istene, Nurgle papa csapatai 7 Plague Marine-nal, 20 Poxwalkerrel (ragyás zombival) és egy Terminator Lorddal meg egy Varázslóval képviseltetik magukat, ráadásul harcjárművet is kaptak, egy bűzölgő “Bloat Drone”-t. A jófiúk, a Space Marine-ok (bár hogy a Warhammer világában tényleg vannak-e jófiúk, arról máig megy a vita) 5 Intercessor, 5 Hellblaster és 3 Inceptor katonát, egy Gravis páncélt viselő kapitányt, két hadnagyot és egy zászlóhordozó un. ancient-t kaptak erősítésül.

A Space Marine figurák termete, aránya forradalmi. A Games Workshop egészen idáig olyan space marine-oket forgalmazott, akik mintha most szálltak volna le a lóról: tartásuk beesett volt, már-már pucsítottak. A Dark Imperium elhozza nekünk a valódi arányokkal rendelkező, egyenes tartású, a korábbiaknál majd két fejjel magasabb marínokat. A szabályok egyelőre csak toldalék légióként kezelik őket, de biztosra vehető, hogy pár éven belül ezek a “true scale” figurák teljesen le fogják cserélni a régi, örök terpeszre ítéltetett harcosokat.

A szabályok, a szabálykönyv kritikájába túl részletesen most nem mennék bele, elég legyen annyi, hogy a szabálykönyv un. fluff része az univerzális játék-pop-kultúra jelenlegi állása szerinti talán legjobban kidolgozott mitológiát taglalja. Több tíz ezer év történelme és hősei sorjáznak a lapokon, fantasztikus illusztrációkkal összeszórva. A szabályrendszert, ha nem is köszörülték gyémánttisztára, az előző pár inkarnációnál sokkal, de sokkal gördülékenyebb: megszabadították mindattól a rengeteg felesleges firlefranctól, ami megölte a játék lendületét. Ráadásul ez a jelenlegi szabálykönyv eleve tartalmazza a korábban toldalékként kezelt olyan szabálykiegészítőket, mint a City Fight vagy a Planetsrike.

A Dark Imperium tökéletes alapköve, becíhungzvájze kezdődoboza a Warhammer 40000-nek. Aki valaha is ácsingózott arra, hogy belecsapjon a világ legjobb hobbijába, nos, erre a mostaninál megfelelőbb alkalma nem lesz - aki pedig máris könyékig turkál benne, a Dark Imperiummal csak még mélyebbre fog merülni a sötét, komor és kilátástalan haláluniverzumba. “In the grim darkness of the far future, there is only war - A távoli jövő komor sötétjében csak háború létezik.” Meg egy csomó színpompás festék, ecset, háborús szabály, sztori és geekek ezrei, akik terepasztalokon tologatják csapataikat, kilómétermagas tábornokoknak képzelve magukat.


Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!