A 10 legjobb Telltale évad – 1. rész

A Telltale-féle Walking Dead utolsó évada egy korszak zárlatát jelenti a narratív kalandjairól elhíresült stúdiónál, érdemes lehet tehát átnézni az eddigi portfóliót, és sorrendbe állítani a legjobb munkákat. Egy-két dolgot azért nem árt figyelembe venni. Először is a tipikus Telltale játék megszületését a The Walking Dead első évadától datálhatjuk, amely 2012-ben került piacra. Igen, jól olvastad, 2012-ben. A listán szereplő címek zöme ezután készült, és néhány játék fel sem került a listára (például a Minecraft Story Mode), és ebből a minden platformot elöntő szoftveráradatból bizony következik egy s más. Többek között az, hogy a legtöbb gépen akadhatnak, és akadnak is komoly technikai problémák. Ehhez az irgalmatlan fejlesztési tempóhoz társul az is, hogy az innováció, legalábbis technikai és játékmenetbeli újításokat tekintve, háttérbe szorul. Magyarán pár kivételtől eltekintve, ha láttál egy Telltale játékot, láttad az összeset. 

Nem ajánlom tehát, hogy valaki most ámokfutást rendezzen a lenti lista alapján, és behabzsolja az összes címet (ez szerintem emberileg nem is lehetséges), ugyanakkor hosszabb időszakra szétterítve, egy-egy esős, őszi hétvégét fel lehet ezekkel a szoftverekkel dobni. Mert miért érdemes egyáltalán Telltale játékokkal játszani? A sztori miatt. Amennyire elmaradnak ezek a programok szinte minden szempontból, annyira kimagasló írói teljesítmény áll mögöttük. Az ipar legjobb szakemberei (még ha az évek során páran ott is hagyták a stúdiót) dolgoznak itt, és legyen szó bármilyen frencsájzról, szinte biztosra mondható, hogy újszerűen, intelligensen fognak hozzányúlni. Az sem mellékes szempont, hogy ezek a játékok semmilyen szempontból nem igényelnek túl komoly befektetést, így megfáradt, dolgozó családanyák és apák is bármikor lehuppanhatnak eléjük egy üveg sör társaságában.

Mielőtt nekiesnénk, azért gyorsan egy figyelmeztetés: repkedni fognak a kisebb spoilerek, a nagyobbakra viszont külön felhívom majd a figyelmet.

10./ Game of Thrones

Platformok: Android, iOS, Win, OS X, PS3, PS4, X360, XONE

Nincs túl sok Trónok harca játék, és jellemzően azok sem jók (ezen kívül még a Cyanide-féle Game of Thrones szerepjátékot tudom ajánlani, ha valaki nem grafika-fetisiszta, és elnéz némi csiszolatlanságot), ezért aztán már önmagában is nagy szó, hogy a Telltale egy tisztes iparosmunkát tett le az asztalra. Nagyjából sikerült nekik a kör négyszögesítése is, vagyis szűkebbre vették a fókuszt, de megtartották az eredeti széria, illetve a könyvek párhuzamos szerkesztésű történetvezetését, ráadásul szépen bejárhatjuk a már ismert helyszíneket, megismerhetünk pár újat is, és pár apróbb rejtélyre is fény derül Westerosszal kapcsolatban. Több színész is feltűnik az HBO szériából, és karakteriek a megszokott hangjukon szólalnak meg. Dumcsizhatunk többek közt Jon Snow-val, futkoshat a hideg a hátunkon Ramsey-től, megpróbálhatunk okosabbak lenni Cersei-nél, és a kedvencem: beszólhatunk a sárkányok anyucijának.

Ha minden ennyire klappol, akkor miért csak a tizedik? Először is mert a történet középpontjában álló Forresterek túlságosan is a szegény ember Starkjai, vagyis ugyanazokban a helyzetekben küzdenek, intrikálnak, próbálnak túlélni, ilyen szempontból nincs semmi újdonság, legfeljebb a lépték kisebb. Másrészt itt jön elő igazán, hogy mennyire idegesítő, amikor lehullik a Telltale-szabadság illúzióleple, és ha az amúgy igazán, trónok harcásan rendkívül szar dolgokon megpróbálunk változtatni, nem fog sikerülni. Ha valakinek egy adott ponton meg kell halnia, az meg fog halni, méghozzá iszonyatos módon, pattoghatunk mi bárhogy. (Sajnálom, Ethan, én tényleg mindent megpróbáltam!)

Esély a folytatásra? Valamennyi azért van. A Game of Thrones 2014-ben jelent meg, tehát elég rég, és azóta nem hallottunk róla semmit, pedig a széria hatalmas cliffhangerrel ért véget. Ugyanakkor az HBO-n jövőre befejeződik a tévésorozat, ami elképzelhetetlen hájpot jelent, tehát ha a Telltale dugdos valamit a tarsolyában, akkor azt hamarosan mindenképp villantani fogja. Ha  nem, akkor a folytatást jó eséllyel örökre elfelejthetjük.

9./ Back to the Future: The Game

Platformok: iOS, Win, OS X, PS3, PS4, Wii, X360, XONE

A Vissza a jövőbe játékverziója a listán az egyik kakukktojás, hiszen a stúdió Walking Dead-korszaka előtt készült, és inkább az újragondolt Sam and Max (ezzel a játékkal még fogunk találkozni) évadok a dizájn-ihletői. Mit jelent ez? Epizodikus felépítést, amely már a kezdetektől jellemezte a Telltale-t, viszont a döntéseink nyomán alakuló történet elhagyását, és komplexebb fejtörőket. Vagyis a Quantic Dream-féle Fahrenheitből vett megoldások egyelőre nem türemkedtek be a relatíve még mindig konzervatív point and click játékmenetbe. Ilyen szempontból tehát – az egy évvel későbbi Jurassic Park: The Game mellett – ez a játék az egyik utolsó tradicionális, point and click fecske.

A színészek is visszatértek, Cristpoher Lloyd maradt Doki, Marty viszont új szinkronszínészt kapott, legalábbis a fiatal változat, mert a felnőtt Marty hangját továbbra is Michael J. Fox kölcsönözte. Mindezzel együtt nem beszélhetünk egy korszakos remekműről, csak egy élvezetes feldolgozásról.

Esély a folytatásra? Nem sok. A szoftver 2010-ben jelent meg, azóta még pletykaszinten sem merült fel egy második évad lehetősége. A Telltale-nek ráadásul ennél jobban fialó sorozatai is vannak, és a filmek körül sem történik semmi olyasmi, ami miatt egy új játék aktuális lehetne.

8./ Batman: The Telltale Series

Platformok: Android, iOS, Win, PS3, PS4, NS, X360, XONE

Aránylag fiatal, 2016-os programról van szó, amelynek sztorija három, egymással összefüggő újítással bír. Videójátékos szempontból eddig nagyon ritkán és nagyon rövid ideig dobhattuk le a szürke-fekete páncélt, hogy Bruce Wayne-ként rendezzük Gothamban ügyes-bajos dolgainkat, de most erre is lehetőségünk nyílik. Sőt, bizonyos helyzetekben megválaszthatjuk, hogy Batmanként vagy Bruce-ként kívánjuk megoldani őket. Persze nincs két egyforma szituáció, hol a milliárdosnak, hol pedig a bőregérnek vesszük nagyobb hasznát. A második újítás elválaszthatatlan Bruce, de tágabban a Wayne család társadalmi beágyazottságától. A hatalmas Wayne vagyon eredetét ugye nem szokás firtatni, ezt még az egyébként realisztikusabb ábrázolásra törekvő Nolan trilógia is elintézte egy idealista vállrándítással. A Telltale sorozat középpontjában viszont éppen ennek a meggazdagodásnak a kérdése áll, és nem érkezik rá megnyugtató válasz. Bruce-t tehát a legfájóbb ponton éri ütés, kiderül, hogy a szülei sem voltak szentek, és ez sok mindent teljesen más fénybe helyez az életében. A fenti módosítások egyfajta központi tengelyeként pedig megváltoznak a sorozat híres karakterei is. Legyen szó Pingvinről vagy Vicki Vale-ről, mind másként tűnnek fel, mint ahogy azt megszokhattuk, és ennek a Bruce-szal való viszonyuk a legfőbb oka. Senki sem a semmiből lép a színpadra, mindenkinek hosszú és bonyolult históriája van a többi szereplővel, és végül az egész társadalmi élet két szinten jelenik meg: a maszkos gonoszok és igazságtevők, valamint a hétköznapi emberek szintjén. Felmerül persze a kérdés, hogy kinek melyik arca a valóságos, és ki mikor játszik szerepet.


7./ Batman: Enemy WithinPlatformok: Android, iOS, Win, PS4, XONE

Látszik, hogy a Telltale egyszerre tervezte meg a két évadot, hiszen John Doe (akin a hülye is látja, hogy bizony őbelőle lesz a Joker) nem csak hogy már az első évadban előkerült, de a Bruce-szal való kapcsolata, amely az új évad dinamikáját adja majd, már akkor, némileg észrevétlenül, elkezdett épülni-szépülni. Lényegében tehát elmondható, hogy míg az előző szezonban Bruce társadalmi helyzete a családja múltbeli tettein keresztül valósult meg, a második évadban már ő maga építi fel a kapcsolatait, és ezért teljes mértékben ő is lesz a felelős minden következményért. A Telltale amúgy nem fogta vissza magát (vigyázat, jelentős spoiler érkezik a kettes vágányon!), és ha összebratyizunk Johnny fiúval, akkor Joker akár szuperhősnek is állhat (persze csak a maga bizarr módján), akivel aztán egy ideig együtt bandázhatunk. Ugyanakkor ez egy Telltale játék, szóval legyünk bármilyen előrelátók és jófejek, Johnt utoléri a sorsa, és ez a szerencsétlen, kicsit zavart figura, aki csak Bruce barátja akart lenni, mindenképp az őrült bohócként végzi majd.

Esély a harmadik évadra? Valószínűleg lesz harmadik évad, a Batman két évadot megélt, aránylag sikeres is lett, és a folytatásról szóló hírek rendre előkerülnek.


6./ Marvel's Guardians of the Galaxy: The Telltale Series

Platformok: Android, iOS, Win, OS X, PS4, NS, XONE

Stanley Kubrick Ragyogásában van az a rész, amikor Jack Torrance vezet a hóban, és az út szélén egy balesetezett VW bogarat lát. Ez a VW egy középső ujj az eredeti regényt jegyző Stephen Kingnek. A könyvben a főhősnek ugyanis éppen ilyen kocsija volt, vagyis azt akarta ezzel mondani a költő, hogy hess picsába, ez az én sztorim. Ami pedig a VW volt Kubricknak, az a Telltale-nek (vigyázat, kurva masszív spoiler közeleg!) Thanos kihűlt holtteste (v.ö.: most csettintgess, faszarc!). Igen, az Őrzők szépen hazavágják a kék szemétládát már a kezdet kezdetén, amiből azért sejteni lehet, hogy a sztori csak nagy (nagyon nagy) vonalakban illeszkedik a filmhez. Amúgy a forgatókönyv a leginkább a második mozira hajaz, de az ottani apa-fiú kapcsolatot felváltja egy anya-fiú kapcsolat, és sokkal hangsúlyosabban szerepel a gyász, a veszteség feldolgozása, amely így vagy úgy, de minden karaktert érint. Ezek nem túl vidám témák, de mindezt ellensúlyozza a Space-Indiana Jones felhang: elveszett ereklyék kergetése, ősi titkok megfejtése – így az egész történet egyszerre lesz intimebb és izgalmasabb a második filmnél. Ehhez mondjuk az is hozzájárul, hogy a játéknak több ideje marad a finomságokra egy két óra körüli mozinál, viszont az írók legalább éltek a lehetőséggel. Ráadásul a zeneválasztás is nagyon rendben van.

Mi nincs rendben? Minden más. Nem fogok hazudni nektek, technikai szinten a játék egy sebtiben összegányolt kódhalom rendszeres fagyásokkal, időnként olyanokkal, amelyek miatt az egész epizódot újra kell kezdeni. Minderre jóval a megjelenés után sem érkezett áfium. De még ezen is lazán tovasiklanék, ha nem cserélődtek volna le a karakterek mind külsőleg, mind a hangjukat tekintve. Amíg a Telltale meg tudta oldani a Game of Thronesnál és a Back to the Future-nél, hogy az eredeti gárdát szerepeltesse, ez épp itt nem jött össze, holott a filmek egyik legerősebb eleme a casting volt. A semmilyen-szépfiú Star-Lordot elég nehéz megszokni, de az erősen Shrekesített Draxxal sem hiszem, hogy sokakat kárpótoltak volna Dave Bautista távolmaradása miatt. Még talán a Nolan North hangján megszólaló  Rocket Raccoonnal van a legkevesebb baj, de ez is egy jelentős, legfeljebb nem katasztrofális rükverc Bradley Cooperhez képest.

Második évad? Egyáltalán nincs kizárva, az első elég egyértelműen a folytatás ígéretével zárult. Bár ez utóbbi önmagában a Telltale-nél nem jelent sokat, de mégiscsak egy  jelenleg is pörgő frencsájzról van szó.

Hamarosan folytatjuk!

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!