A Végjáték után sincs megállás – A Marvel tíz filmet és sorozatot jelentett be a következő két évre

Ha évek óta várod, hogy a szuperhős-őrület végre kifulladjon… hát, akkor még várnod kell egy kicsit. Vagy sokat. Sőt, akár készítheted is a lélegeztetőgépedet. Mert nagyon nem úgy néz ki, hogy a Marvel lassítani akar a Végjáték kasszarobbantása után. A San Diego Comic-Con tegnapi csúcspontján öt filmet és öt sorozatot jelentettek be a következő két évre, és ezekhez később még újabb címek is társulhatnak. Ízelítőül: Loki szökésben, Zemo és Vízió visszatér, Mahershala Ali lesz Penge, Tony Leung, Angelina Jolie, Salma Hayek és Kumail Nanjiani csatlakoznak az MCU-hoz, felbukkan az igazi Mandarin, jön a Fantasztikus Négyes… és Natalie Portman lesz az új Thor! (Az alkotók és a karakterek listájából is látszik, hogy a Marvel mostantól tényleg ráfekszik a diverzitásra – vélhetően fognak is nyafogni emiatt azok, akiknek nem szokott ennél jobb dolguk lenni.)

MOZIFLIMEK

BLACK WIDOW – 2020. május 1.

Az MCU negyedik fázisának első etapja a már bejelentett Fekete Özvegy-film, amelyet pár hete még Budapesten forgattak – és mint most kiderült, Budapest ezúttal valóban önmagát játssza, nem Moszkvát vagy valamilyen másik közép/kelet-európai várost. Azt nem árulták el, hogy prequelről van-e szó, de valószínűleg igen, hisz Natasha meghalt a Végjátékban – elvileg, merthogy mind tudjuk, hogy megy az ilyesmi a szuperhősök világában. Scarlett Johanssonhoz mindenesetre csatlakozik Florence Pugh mint Yelena Belova (egy amorális orosz kém és bérgyilkos, aki a képregényekben szintén a Fekete özvegy nevet viseli), David Harbour, Rachel Weisz és Ray Winstone. A rendező Cate Shortland (Lore, Berlin Syndrome). A Comic-Conon levetítettek egy rövid teasert (a netre még nem került fel), amelyben Natasha Taskmasterrel harcol egy budapesti hídon (a beszámolók nyers és realisztikus, Bourne/Tél Katonája-jellegű harcjelenetekről szólnak). 

ETERNALS – 2020. november 6.

Az emberi evolúció egy idegenek által mesterségesen feljavított leágazásáról szóló Eternals lehet az MCU első igazán kozmikus filmje – a karakterek és a koncepció a halhatatlan zseni, Jack Kirby fejéből pattant ki, és Kevin Feige azt ígéri, a film „totális Jack Kirby” lesz. De ha nem totálisan, hanem csak félig-meddig, már az is szép kilátásokat jelent. A szereplőgárda is meglehetősen színes: Richard Madden (Ikaris), Angelina Jolie (Thena), Kumail Nanjiani (Kingo), Lauren Ridloff (Makkari), Salma Hayek (Ajak), Lia McHugh (Spirte), Brian Tyree Henry (Phastos) és Don Lee (Gilgamesh). A rendező Chloe Zhao (A rodeós). 

SHANG CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS – 2021. február 12.

Shang-Chi, a kungfu mesterének a kanadai-kínai Simu Liu bújuk a bőrébe (a szerepet csak napokkal ezelőtt kapta meg), de ami sokkal nagyobb hír, hogy benne lesz a filmben a hongkongi legenda, Tony Leung is, aki ráadásul a Mandarint alakítja majd – igen, az IGAZI Mandarint a címbeli tíz gyűrűvel, nem a Vasember 3-féle hamisítványt. A rendező Destin Daniel Cretton (Az üvegpalota, Átmeneti állomás). 

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS – 2021. május 7. 

Ennek már a címe is szexi! Cumberbatch természetesen visszatér a főszerepben (ahogy Benedict Wong is), de benne lesz a filmben Elizabeth Olsen is mint a Skarlát Boszorkány – saját sorozata, a fél évvel korábban debütáló WandaVision (lásd lent) eseményei hatással lesznek a cselekményre, vagyis az MCU égisze alatt valóban szervesen összefonódnak majd a sorozatok és a mozifilmek. Rendezőként visszatér Scott Derrickson, aki azt ígérte, hogy a gótikus horror irányába kanyarodnak, és ez lesz az első ijesztő MCU-film – ami remekül hangzik, de azért ne feledjük, hogy már az első Doctor Strange előtt is nyilatkozott hasonló szépeket, és végül a látványvilágát leszámítva egy nagyjából tipikus (bár élvezetes) Marvel-csörte lett belőle. 

THOR: LOVE AND THUNDER – 2021. november 5. 

Pár napja már bejelentették, hogy Taika Waititi visszatér a Thor 4. rendezőjeként – illetve, hogy egyáltalán lesz Thor 4. Most kiderült, hogy az igazi bombát mégis a Conra tartogatták: nem csak Chris Hemsworth és Tessa Thompson teszik ismét tiszteletüket a folytatásban (utóbbi az MCU első LGBTQ-karaktere lesz – mármint most már tényleg, láthatóan, cselekménybe építve, nem csak úgy, hogy egy készítő egy interjúban azt mondja), hanem Natalie Portman is mint Jane Foster – és ő lesz az új Thor! 

Waititi saját bevallása szerint imádja Jason Aaron tavaly véget ért Thor-képregényét, amelyben Jane Foster forgatta a Mjölnirt, miután az eredeti Thor méltatlanná vált a pörölyre (ideiglenesen – azóta ismét a régi Thor az új Thor). Őszintén, az MCU eddig nem sokat tudott kezdeni Portman karakterével, de ez… ez nem semmi. (Izgalmas lábjegyzet: itthon a Fumax hamarosan kiadja Aaron említett szériájának első sztoriját – remélhetőleg nem állnak meg egy kötetnél, és kijönnek a Jane Foster-centrikus folytatások is.)

TOVÁBBÁ: Ezekről még nagyjából semmit sem lehet tudni (premierdátumot sem), de természetesen jön a Fekete párduc 2., A galaxis őrzői 3., a Marvel Kapitány 2., a Fantasztikus Négyes (az X-Menről még nincs hír) és a PENGE! Mahershala Alival a fő- és címszerepben. (Új Pókembert és Hangyát fura mód nem jelentettek be, pedig már mindkettőre célozgattak korábban.)

SOROZATOK

THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER – 2020 ősze

Az idén induló Disney+ első Marvel-sorozatában a Sólyom és a Tél Katonája mennek közös haverküldetésekre – előbbi Amerika Kapitány pajzsával a kezében. Anthony Mackie és Sebastian Stan mellett visszatér Daniel Brühl is Zemo, az MCU eddigi talán legemberibb és leggyarlóbb gonosztevőjének szerepében. 

LOKI – 2021 tavasza

Tom Hiddleston Lokiját utoljára akkor láttuk, amikor a Végjátékban, az első Bosszúállók eseményeit követően meglógott egy végtelen kővel – a sorozat ezután veszi fel a fonalat. A koncepció legérdekesebb aspektusa nyilván az, hogy ez nem a Ragnarok Lokija (akit Thanos megölt a Végtelen háború elején), hanem a New York-i csata még dühösebb, agresszívebb, aljasabb Lokija. 

WANDAVISION – 2021 tavasza

A Skarlát Boszorkány és Vízió szériájáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Végjáték után játszódik – ami felvet egy érdekes kérdést, hisz Vízió elvileg még a Végtelen háború fináléjában meglehetősen meghalt. Mindenesetre Wanda és Víziói kapcsolata a képregényekben elég durva és beteg fordulatokat vesz, szóval van miből meríteni... Lesz viszont a sorozatnak egy izgalmas mellékszereplője is: a felnőtt Monica Rambeau, akivel gyerekként a Marvel Kapitányban találkoztunk, és aki a képregényekben maga is szuperhőssé vált – egy időben ő maga is viselte a Marvel Kapitány nevet. A karaktert Teyonah Parris (Ha a Beale utca mesélni tudna, Chi-Raq) alakítja majd. 

WHAT IF – 2021 nyara

A Marvel első animációs sorozatában a What if… című képregénysorozat hagyományainak megfelelően az MCU eseményeinek alternatív, „akár így is történhetett volna” verzióit mesélik el. A sztorikat Uatu, a szemlélő köti össze, akinek Jeffrey Wright kölcsönzi a hangját – a már ismert karakter pedig megszokott hangjukon szólalnak meg. Chris Hemsworth-től Samuel L. Jacksonig mindenkit bejelentettek szinkronszínészenk, aki él és mozog az MCU-ban (Robert Downey Jr.-t és Chris Evanst viszont nem – egyelőre úgy látszik, ők tényleg végleg kiszálltak, és még egy ilyenért sem térnek vissza). 

SÓLYOMSZEM – 2021 ősze

Jeremy Renner mint Sólyomszem, ami nem nagy meglepetés… kivéve, hogy a cím talán nem is rá vonatkozik, hanem a képregényekből már ismert Kate Bishopra, aki szintén Sólyomszem néven fut. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Clint képzi ki a lányt szuperhősnek, vagyis a sorozat jó eséllyel legalább annyira szól utóbbiról, mint róla – ha nem még jobban. (A logótól alighanem mindenki izgalomba jött, aki olvasta Matt Fraction és David Aja szenzációs Hawkeye-képregényeit.)

Még egyszer: mindez csak a következő két év...

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!