Indusztriális rémálomvilág az asztalodon

A játékot a Games Workshop bocsátotta rendelkezésünkre - Magyarországon wargame boltokban kapható. 

Games Workshopéknál - bár egyre kevésbé erőltetik klasszikus cégnevüket, az újonnan nyíló boltjaik mind a Warhammer elnevezést kapják - az utóbbi két-három évben, a vezetőváltás, illetve a Warhammer Fantasy kioltása óta eszméletlen erővel ráálltak a boxed game-ek, vagyis a dobozból elővéve azonnal játszható játékok gyártására. Na most a Kill Team nem ilyen, pontosabban majdnem. A Kill Team az 1000, 1500 és még nagyobb pontszámokkal játszott, eposzi csatákra belőtt 40K öcsikéje, kis figuralétszámú csapatokkal lejátszott, kommandókat egymásra eresztő un. skirmish - félúton a hadseregekkel játszott wargame és a boxed game között.

Szabályrendszere ugyan a 40K alapjaira épül, ugyanakkor attól rengeteg mindenben különbözik is, hiszen a kisebb csapatlétszámú gyilkolászás a szabályok letisztultabb, egyértelműbb keretét teszi szükségessé. A Kill Team a piacra dobása óta hatalmas népszerűségnek örvend, egyrészt a szabályrendszer viszonylagos egyszerűsége, másrészt pedig egész egyszerűen azért, mert a csóró játékosnak, ha akar egy menetet “killtímezni”, messze nem kell annyi pénzt befektetnie, mint amennyi egy átlagosnak mondható 40K csata belépti díjánál elvárható.

Népszerűsége akkora, hogy a kezdődoboz, mellyel 2017-ben előrukkoltak, mára (sőt, már jóval korábban) totálisan kifogyott. Lássuk hát, mit rejt a második starter set - amelynek segítségével jóval jutányosabb áron juthatunk hozzá a benne található figurákhoz, tereptárgyakhoz és szabálykönyvekhez, mintha külön-külön szeretnénk őket megvásárolni.

Mert ez, tehát a doboz anyagi szempontból jutányos volta a legnagyobb előnye - túl sok újdonságot, legalábbis azoknak, akik már egy ideje tolják a Kill Teamet, nem tartalmaz. A veteránoknak felesleges megvásárolni - ami benne van, ahhoz már ilyen-olyan formában lehetett szerencséjük. Kezdőknek viszont (és hát nekik készült, hiszen “starter set”!) rendkívül ajánlott.

Mikor kinyitjuk, brutális mennyiségű műanyag “sprue”-val találjuk magunkat szembe, melynek látványa az egyszeri hobbistából orgazmikus hangokat csal elő. Figurák és tereptárgyak keretről levágandó, összeragasztandó és kifestendő tömkelegét, ami ennek a hobbinak az egyik legnagyobb gyönyörűsége. A kezdődoboz egymással szemben álló felei egy csapat Reiver space marine (eredetileg a Fangs of Ulrich kiegészítőben voltak kaphatóak - a dobozhoz mellékeltek annyi transzfert, hogy Space Wolfnak festhessük meg őket, de ez egyáltalán nem kötelező), valamint a Warhammer űrkommunistáinak, a Tauknak a Fire Warriorjai. A csapatspecifikus, illetve általános taktikai és adatkártyákat természetesen ezúttal is mellékelték, az üres kártyákkal egyetemben, amelyek segítségével a nulláról építheted fel a saját Kill Teamedet. A szabálykönyv ugyanaz, mint az első starter setben.

A figurák fröccsöntött keretszámai azonban eltörpülnek a fullasztó mennyiségű tereptárgy mellett. Mindez két korábbi szettből, a Sector Mechanicus Alchomite Stack-ből (szintén a Fangs of Ulrich dobozban volt hozzá szerencsénk) és a Ferratonic Incinerator-ból áll. Bár az első kezdődoboz városi romokból és senkiföldjéből álló terepét, viszonylagos témasemlegessége miatt talán többféleképpen lehet felhasználni, aki az asztalán valamiféle indusztriális rémálmot, szektor-mechanisztikus, hús és fém fájdalmas összeolvadásától körülvett borzalomvilágot akar berendezni, a második starter set tereptárgyainál megfelelőbbet nem is kívánhat. A doboz alján lapító 56x75 cm méretű tereplap, egyik oldalán egy városi csatatér (sector imperialis), másik oldalán egy ipari antiutópia (sector mechanicus) grafikájával aztán végleg megad minden vizuális lehetőséget arra, hogy elmerüljünk a távoli jövő cseppet sem hívogató, a maga barbarisztikus-technokrata módján mégis szupercool miazmájában.

A Kill Teamet megjelenése óta folyamatos kiegészítőkkel bővíti a Games Workshop, és nincs nyoma annak, hogy ez a jövőben változna. Népszerűsége a 40k trónját nem fenyegeti, egyáltalán nem valószínű, hogy átvenné a helyét, de rendkívül szórakoztató, játszható alternatívája - igazság szerint manapság én is inkább killteamezek mint 40k-zok -, amelyet a cég sokáig támogatni fog. A starter szettnek ez a második verziója pedig tökéletes lehetőséget arra, hogy elmerüljünk benne.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!