Elhalasztott premierek, leállított forgatások – A koronavírus a filmvilágban

FRISSÍTVE: március 14, 22:00

A koronavírus többek között a szórakoztatóipart is felforgatja: több országban bezártak vagy korlátozott kapacitással működnek a mozik (nálunk is), sorra törlik vagy halasztják a filmfesztiválokat és egyéb rendezvényeket (nálunk is), az elmúlt két napban pedig megszaporodtak az elhalasztott premierekről és leállított forgatásokról szóló (főleg amerikai) hírek is. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze egy csokorba - és ez csak a kezdet, a lista folyamatosan, napról napra, óráról órára bővül. 


Elhalasztott premierek:

Elsőként az MGM lépett: még múlt hét közepén elhalasztották az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni premierjét áprilisról novemberre. 

Ezen a héten már sorra érkeztek a hasonló bejelentések. A következő filmek eredetileg március-májusra kitűzött premierjét mind elhalasztották, és a legtöbb új bemutatódátumot sem kapott:

Antlers
Mulan

a már eddig is röhejesen hányatott sorsú Új Mutánsok
Hang nélkül 2.
The Artist’s Wife
The Lovebirds
Blue Story
The Truth
Halálos iramban 9.
(új premier jövő áprilisban)
Nyúl Péter 2. (új premier augusztusban)

A tavasz egyetlen nagyobb premierje, amelyhez még nem nyúltak, a Marvel/Disney Fekete özvegye, de valószínűleg ez is csak idő kérdése. 


Leállított/elhalasztott filmforgatások:

Netflix minden észak-amerikai filmes projektjét legalább két hétre leállítja/elhalasztja, így a Dwayne Johnson, Gal Gadot és Ryan Reynolds főszereplésével készülő Red Notice-t is, amelyet a világ több pontján forgattak. 

A Disney szintén minden filmforgatást felfüggeszt/elhalaszt a koronavírus-krízis idejére. Elővigyázatosságról van szó, elvileg egyetlen stábtagjukon sem mutatták ki a betegséget. Várakozik az élőszereplős Kis hableány, Guillermo Del Toro thrillere, a Nightmare Alley, a Reszkessetek betörők rebootja, David Lowery Peter Pan & Wendyje és a Drágám, a kölykök összementek remake-e. A Marvel-féle Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings forgatását már korábban beszüntették, ugyanis a rendezője, Destin Daniel Cretton nem érezte jól magát – jelenleg házi karanténban várja a COVID-19 teszt eredményeit. 

A Universal szintén jégre tett egy rakás filmet, többek közt a Jurassic World: Dominiont (február óta forgott Londonban), Ice Cube bokszdrámáját, a Flint Strongot és Judd Apatow LGBT-s romantikus komédiáját, a Brost. 

The Batman: Matt Reeves filmje eddig stúdióban forgott, most készült Liverpoolba költözni, egyelőre két hétre leállnak a munkálatokkal. 

Shrine: James Herbert 1983-as horrorregényének adaptációja (Jeffry Dean Morgannel, Cary Elwesszel, William Sadlerrel és Katie Aseltonnal) február óta forgott. Mark Duplass, Aselton férje Twitteren szólalt fel a Sony ellen pár órája, amiért nem fagyasztják be a munkálatokat - mostanra megtették. 

Prom: A Broadway-musical Ryan Murphy-féle adaptációjának forgatását egyelőre leállították. 

The Man From Toronto: Kevin Hart akcióvígjátékának forgatása hamarosan kezdődött volna, de most elhalasztották. 

The Last Duel: Ridley Scott történelmi drámáját Adam Driverrel, Ben Affleckkel és Matt Damonnal (utóbbi kettő forgatókönyvéből) határozatlan időre elhalasztották. A film Írországban forgott volna. 

Blossoms: Wong Kar-wai leállította négy évtizedet felölelő drámájának előkészületeit. A film Sanghajban forgott volna. 

The Nightingale: Mélanie Laurent második világháborús drámájának (Elle és Dakota Fanning főszereplésével) európai előkészületei is leálltak. 

Mission Impossible 7: A forgatás három hét múlva kezdődött volna Velencében. Jelenleg Olaszország egésze karantén alatt áll, úgyhogy a Paramount elhalasztotta a projektet. 

Official Competition: Penelope Cruz és Antonio Banderas filmvilágos komédiája már forgott Madridban, amikor a stúdió felfüggesztette a munkálatokat. 

Birds of Paradise: Az Amazon balettdrámájának forgatását hat nappal a befejezés előtt voltak kénytelenek leállítani. 

Egyelőre cím nélküli Elvis-film: Baz Luhrman életrajzi filmjének ausztráliai forgatása leállt, miután sztárja, Tom Hanks (és felesége, Rita Wilson) házi karanténba vonultak pozitív koronavírus-tesztjük után. 


Leállított/elhalasztott sorozatforgatások:

Netflix minden észak-amerikai tévésorozatos projektjét legalább két hétre leállítja/elhalasztja. Így többek között a Stranger Things negyedik évadát is. 

Leállt az Apple több projektje is, többek közt az Isaac Asimov könyvei alapján, Írországban forgó Alapítvány, a See második évada és Shyamalan Servantja. 

A Disney tévés részlege minden pilot forgatását elhalasztotta. A Genius: Aretha harmadik évadának forgatása leállt. 

A Disney+ sorozatai ma szintén leálltak, többek közt a Loki és a WandaVision is. A Sólyom és a Tél Katonája már korábban leállt - ez március elején kezdett forogni Prágában, de a stúdió hazahívta a stábot Atlantába a csehországi állapotok miatt. A prágai forgatásból nagyjából egy hét maradt, nem tudni, hatással lesz-e a dolog a tervezett augusztusi premierre. 

Az NBC Universal szinte minden tévésorozatának munkálatait leállította: a Deadline értesülései szerint ez 35 szériát érint (Chicago, Law and Order, FBI, stb.). 

A Warner szintén jó néhány sorozat forgatását leállította/elhalasztotta, többek között: Superman & LoisAz ifjú Sheldon, Superigrl, Batwoman, Pennyworth, A villám, Lucifer. A Riverdale negyedik évadának vancouveri forgatását még korábban leállították, miután a stáb egyik tagja kapcsolatba került valakivel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje,. 

Az FX is több szériát leállított, így az Atlanta harmadik évadát, a Fargo és a Snowfall negyedik évadát, valamint az Y: The Last Mant - ezt a már eleve hányatott sorsú képregényadaptációt áprilisban kezdték volna forgatni. 

The Walking Dead/Fear the Walking Dead: Előbbinek egyelőre három-négy héttel tolták el a forgatását, utóbbi forgatását már megkezdték, de most leállították. 

Euphoria: Csúszik a második évad forgatása. 

Supernatural: A Warner beszüntette az utolsó évad munkálatait. 

Snowpiercer: A 2013-as filmen alapuló TNT-sorozat forgatása is szünetel. 

Az idő kereke: Robert Jordan fantasysorozatának adaptációja Európában forgott, leállították. 

For All Mankind: A Sony alternatív történelmi/űrversenyes sorozatának második évada is szünetel. 

Carnival Row: A 2. évadon Budapesten dolgoztak, amikor lefújták a forgatást. Orlando Bloomot hazaküldték Amerikába. 

Russian Doll: Még nem kezdődött el a második évad forgatása, egyelőre nem is fog. 

American Crime Story: Impeachment: A Bill Clinton elleni vádemelésről szóló sorozat áprilisban forgott volna. Nem fog. 

NCIS, NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleaens: Mindhárom sorozat forgatását felfüggesztették. 

Grey’s Anatomy: Elővigyázatosságból legalább két hétre leállították a 16. évad forgatását – a tervezett 25 epizódból eddig 21-et vettek fel.

The Morning Show: Ennek második évadát ugyanezen okból, ugyanennyi időre lőtték le. 

Dynasty: A CW sorozatának munkálatait is felfüggesztették. 

The Good Fight: A CBS ideiglenesen leállította a negyedik évad forgatását. 

Bull: A negyedik évadánál járó CBS-sorozat (16 részt már bemutattak) munkálatait is beszüntették. 

Jimmy Fallon, Seth Meyers és Stephen Colbert esti show-műsorainak forgatásait is leállították, a The Wendy Williams Show és a The Ellen Show ugyanerre a sorsra jutott. A The Price is Right és a Card Sharks című vetélkedők is leállnak. A Survivor 41. évadát elhalasztották, a The Amazing Race 33. évadának forgatását felfüggesztették. Egyes műsorok (America’s Got Talent, Family Feud, Real Time with Bill Maher, Jeopardy stb.) egyelőre csak annyit változtattak, hogy élő közönség nélkül veszik fel az epizódokat. 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!