Fantomkamionosok, szélhámosok, halott tinédzserek és azok a 80-as évek...

[Ebben a jelenlegi járványhelyzetben a magunk nagyon aprócska és szerény módján próbálunk segíteni otthonmaradásra kárhoztatott geektársainkon: új, remélhetőleg hetente négyszer jelentkező rovatunkban rövid ajánlókat teszünk közzé, hogy tippeket adjunk a fölös idő minőségi elverésére. Vigyázzatok magatokra és egymásra, nézzetek/olvassatok/játsszatok jó dolgokat, amíg elvonul ez a rohadt vírusvihar - és persze jöhetnek hasonló ajánlatok a kommentekben!] 

Műsorvezetők: Baski Sándor, Borbíró Andris, Nagy Krisztián, Rusznyák Csaba
C: képregény, F: film, T: társasjáték
 

BRITANNIA KAPITÁNY (C, Captain Britain, 1982-1984, hazai kiadó: Fumax): Alan Moore nem sok szuperhőstörténetet írt a Marvel/DC-nél, de azok olyanok is – már azt öröm nézni, ahogy az első egy-két számban feltakarít az elődei után, hogy teljesen tiszta lappal kezdhessen mindent (lásd még a szintén ekkoriban indult Swamp Thing-szériáját). És a java csak utána jön: a Britannia Kapitány egy univerzumokon átívelő fantasy-saga élvezetesen fura karakterekkel, sokszor a komikum határán egyensúlyozó bizarr ötletekkel és pont megfelelő mértékű hagyományos szuperhősös grandiózussággal, hogy még beférjen a jelmezes igazságosztók mainstreamjébe, de érzékelhetően moore-os legyen. Ja, és Alan Davis rohadtul tud rajzolni, ráadásul itt, pályája kezdetén nagyon szépen nyomon lehet követni a fejlődését, ahogy mindössze pár szám alatt fejlődik, magabiztossá válik, és hozzánő a feladathoz. (RCS)

THE GHOST FLEET – THE WHOLE GODDAMNED THING (C, 2017): Donny Cates (God Country, Redneck) és Daniel Warren Johnson (Extremity, Wonder Woman: Dead Earth) dicsőségét már többször megénekeltük a GeexKomixban, ezúttal pedig egy Snake Plissken inspirálta főhős eszeveszett, véres ámokfutását mesélik el az apokalipszis küszöbén. A „fantomkonvoj” egy létező kamionos összeesküvéselmélet: olyan szervezet, mely elsősorban kamionokkal titkos kormányszervezeteknek és más kétes hírű megbízóknak végez szállítási feladatokat. Trace is a fantomkonvojnak dolgozott, amíg a legjobb barátja, Ward, egy harmadik fél kezére nem játszotta a rakományukat, őt magát pedig fejbe nem lőtte, hogy ne maradjon tanú. Trace életben marad, és bosszút forral: évekkel később eltérít egy kamiont, mely rendkívül fontos csomagot szállít: az Apokalipszis egyik lovasát, magát a Halál angyalát. Véres és őrült hajsza veszi a kezdetét - Trace oldalán egy véletlenül hozzá csapódott, beépített kábítószerügyes ügynöknő, nyomában korábbi társa, egy motoros banda, egy bérgyilkos, sőt egy egész privát zsoldoshadsereg. Az eszeveszett akcióorgiában kamionnal ugratnak le egy repülőgépről, a megszállt Trace ágyúlövedékeket kap el, és tankokat repít a levegőbe egyetlen ökölcsapással, Las Vegasba illő, óriás neontáblákat állít bele démoni ellenfele fejébe. Cates és Johnson elszabadult fantáziája még úgy is impresszív ámokfutást visz véghez, hogy a 12 részesre tervezett sorozatot idejekorán, a nyolcadik számnál lelőtték. (NK)

MI TÖRTÉNT SOLANGE-ZSEL? (F, Cosa avete fatto a Solange?, 1972) - Laza morálú, szabados szexuális életet élő középiskolai tanár (a széles arccsontú, középhosszú hajú, mellig legombolt ingű olasz amoroso típuspéldánya, Fabio Testi) kezd nyomozni a sorra hulló, csinos diáklányok ügyében (kecskére a káposztát?). A kulcs a gyilkosságokhoz az értelmi fogyatékos Solange-nél van. Átlagos erotikus töltöttségű, de a tinédzser diáklány-szereplők miatt az átlagosnál zavarba ejtőbb giallo. Ilyen filmet is csak az olaszok csinálhattak (ma ennek a feléért is örökre elásnának egy írót és rendezőt a világ nyugatabbik felén…). (BA)

SHADOW OF THE CENTURY (T, 2019): A most reneszánszát élő asztali szerepjátékok egyik újonca egy veterán kiadótól (Evil Hat), mely hosszú évek alatt, de sikeresen futtatta fel a narratív FATE rendszert, melyben minimális számolgatással és jegyzeteléssel bármilyen történetet el lehet mesélni. Ugyan fura kockákat használ, de ezeket hétköznapi hatoldalúakkal is könnyedén lehet helyettesíteni. A Shadow of the Century a FATE egy tematikus szettinget tartalmazó kiadványa, melyhez szükséges a FATE Core alapkönyv is, ez azonban innen ingyenesen letölthető (a FATE of Cthulhu játékukban már nem követték el ezt a hibát, az önállóan is játszható). A játék a 80-as évek őrült és over the top kung-fus, időutazós, inváziós science-fiction és horrorfilmjeinek (They Live, Back to the Future, Teen Wolf, Big Trouble in Little China) szimulációjára készült, hasonló célkitűzésekkel, mint a Kung Fury, a Turbo Kid és az Iron Sky. Archetípusokból, négy választással már össze is rakható egy karakter, de választhatunk az előre generáltak közül is (mint a nyilvánvalóan motorral közlekedő időlovas, a klasszikus felfüggesztett bajkeverő zsaru, a tinédzser farkasember vagy akár a készítői elől menekülő android). Mivel táblára nincs szükség, bármilyen viedóhívással rendelkező platformon egyszerűen játszható a jelenlegi körülmények között is. (NK)

SZÉLHÁMOS FIVÉREK (F, The Brothers Bloom, 2008): Rian Johnsont a Looperért és a Tőrbe ejtvéért szokás szeretni (esetleg még a Brickért is), Az utolsó Jedikért meg utálni, de készített közben egy olyan kalandkomédiát is, amelyet a többség(e annak a kisebbségnek, aki látta) a #meh kategóriába sorol - tévesen. Johnson korábbi és későbbi filmjeihez hasonlóan a kulcsszó itt is a játékosság. Rengeteg csavarral forgatja ki A nagy balhé-féle szélhámos filmek alapelemeit, melyeket aztán idézőjelbe is tesz, vagyis a történetnél jóval izgalmasabb magának a történetmesélésnek a folyamata. Játszik a nézővel és a műfajokkal, éppen úgy, ahogy a két főszereplő szélhámos (Ruffalo, Brody). Hasonlóan könnyed és szórakoztató stílusgyakorlatot Wes Anderson (Édes vízi élet), a Coen-testvérek (Ó, testvér, merre visz az utad?) vagy Guy Ritchie (Az U.N.C.L.E. embere) szokott bemutatni, és a Szélhámos fivérek se sokkal lóg ki ebből a sorból, ha egyáltalán. Ezekben a karanténos időkben ideális feelgood kontent. (BS) 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!