Sean Connery, az utolsó skót király (1930-2020)

A legismertebb skót színész 1930- ban született Edinborough-ban (megtartva a skótos írásmódot), egy munkáscsalád első gyermekeként. Édesanyja, Effie takarítónő volt, édesapja, Joseph gyári munkás, majd teherautósofőr. Thomasként anyakönyvezték. Tinédzserkorában annyira megnyúlt egyik évről a másikra, hogy „Big Tam”-nek hívták, végül 188 cm-nél állt meg. Nem volt kiemelkedő tanuló, az iskola mellett reggel kelt, hogy tejesemberként kiszállítsa a tejet és hajtsa a lovaskocsit a St. Cuthbert Szövetkezetben. Tizenhat évesen a Királyi Haditengerészethez vonult be, három évvel később szerelt le idült gyomorfekély miatt. (A tengerészévekből két tetoválása maradt: „Anya és apa” illetve „Skócia mindörökké”.) A tengerészeti kórusban kezdett el énekelni, itt kedvelte meg a testépítést is. A hadsereg után modellt állt az Edinburghi Művészeti Főiskola hallgatóinak, parti életmentő volt, szezonon kívül kőművesnek állt. 

Thom Connery néven, 1950-ben a Mr. Universe versenyen a harmadik lett a „Magas” kategóriában, Glasgow Rangers szurkolóként focizott is – ám amikor a Manchester United akkori edzője, Matt Busby szerződést ajánlott neki, a színpad vonzása erősebbnek bizonyult.  Színészként a középső nevét használta, hogy hasonlítson gyerekkori barátjáéra, Seamusra. Első komolyabb filmjében, az 1957-es Tigris akcióban, melyben máris meggyőző alakítást nyújt, együtt dolgozik az akcióspecialista Terence Young rendezővel, aki öt évvel később hívja is egy titkos ügynök szerepére.

A világhírt James Bond hozta meg neki, noha Ian Fleming csak egy „túlméretezett kaszkadőrnek" tartotta, és inkább az elegáns és sármos David Nivent szerette volna a szerepben látni. A színész a Dr. No két producerével, Albert Broccolival és Harry Saltzmannal egy londoni pubban találkozott, ahol elmondták neki, mekkora durranás lesz majd a film, hány országban terveznek forgatni, mekkora lehetőség ez a sztárrá válásra. Connery blazírtan felállt, elbúcsúzott, és feltűnés nélkül távozott. Száraz érdektelenségét látva azt mondták: „Megvan.” Innentől kezdve Bond szerepe nem a karakterformálásról, a finom színészi játékról, hanem magáról a Bondként való létezésről szól. A regényhős „gyilkolási engedélye” arra vonatkozott, hogy bárkire rámondhatja a halálos ítéletet, Connery pedig ezt az erőt és hatalmat azzal tette izgalmassá, hogy kordában tartotta. A született bérgyilkosösztön és csábítás olyan kevercsévé vált, ami a mai napig etalon. 

Connery Bondja élvezi a saját ügyességét és ravaszságát, és nem is fél használni. Ezt aztán körbeaggatták stílusos kiegészítőkkel, de még a szmokingon is óhatatlanul átsütött nyers férfiassága. James Bond mindig is a szexuális forradalom része volt, ugyanarról a tőről fakad, mint a bársonyköntösös  Hugh Hefner Playboya, vagy John F. Kennedy elnöksége. Connery alakítása a mai napig élvezetessé teszi az alapjában véve kétdimenziós karaktert. Összesen hétszer alakította James Bondot, a fáradtság jeleit a Csak kétszer élsz-nél mutatta először, utána egyre kedvetlenebb a szerepben. Közben kipróbálja magát veretesebb művekben is, és talán úgy érzi, jobb színész ő annál, minthogy leragadjon egy sablonossá váló, önismétlő karakternél.

Hitchcock Marnie-ja először beszél a borderline személyiségzavarról. Connery egy kleptomániás nő áldozataként egy felszínesnek tűnő playboy, aki fizikai kényszerrel éri el, hogy Marnie szembenézzen saját démonjaival -  ma bátran nevezhetnénk zaklatónak a karaktert.  

Sidney Lumet egyik kedvenc színésze lesz: A dombban egy második világháborús líbiai fogolytáborba zárt rab, aki fellázad a szadista őrök és az értelmetlen feladatok ellen, az Anderson magnószalagok korát megelőző paranoiathrillerében utolsó melójára készülő elítélt, Az igazság ereje kiégett brit zsarujaként egyaránt lenyűgöző alakítást nyújt. 

A hetvenes évek Connerynek maga az útkeresés: eleinte próbálja bebizonyítani, hogy nem lépett a negyvenes éveibe (John Boorman posztapokaliptikus, zavarosságában is elképesztő Zardozában egy szál bíbor pendelyben menti meg az emberiséget  - avagy Pauline Kael szerint: „Miért adja fel valaki egy pasa vagyonát azért, hogy ő legyen az egyetlen potens fickó egy diszkóban?”), megmutatja, hogy az idő múlása ellenére is vonzó maradt (Richard Lester Robin és Marian-jában idősödő amorózó Robin Hood), vagy pusztán akrobatikus mozgású proto-akcióhősként lép fel, mint Michael Crichton Az első nagy vonatrablásában.

Kedvenc szerepe John Huston Aki király akart lenni-jében az ereje teljében lévő kolonialista brit katona, aki Nagy Sándor nyomában járva egy felfedezetlen afrikai terület királyává koronáztatja magát. Partnere, Michael Cain szerint ő volt a film valódi hőse, lelkesen és fáradhatatlanabbul dolgozott, élethűbben csinálta a kaszkadőrmutatványokat, mint a dublőre. Ensamble szereposztások állandó tagja a Gyilkosság az Orient expresszentől kezdve A híd túl messze van tábornokán át az Időbanditák tűzoltójáig.

A nyolcvanas években találták meg a mentorszerepek. A magyar közönség széles körben a Hegylakó spanyol nemeseként ismeri meg, A rózsa neve Baskerville-i Vilmosa végigkíséri karrierjének második felét. Az Aki legyőzte Al Caponét ír zsarujaként a maffiacsászár elfogása útján akarja megtisztítani saját lelkét – ihletett játéka megérdemelt Oscart nyer. Jones professzorként maga az apakomplexusok két lábon járó eredője (hogy lehet legyőzni a tökéletességet?), a hollywoodi producerek hinni akarták, hogy ő a rendszerváltó Oroszország szimpatikus arca. 1989-ben a People Magazin megválasztja a „Legszexibb Élő Férfinek”, mire ő 59 évesen úgy reagál: "Hát, nem sok szexi halott férfi van."

A kilencvenes évek már inkább a golfról és a Skót Nemzeti Párt támogatásáról szóltak, állandó mellékszereplő és jobb felső plakátnév. Megteheti, hogy allűrjei legyenek (az Egy igaz ügy forgatásán fúrja a fényeket túl sokáig állítgató Koltai Lajost, a Mátrix Morpheusát, A Gyűrűk ura Gandalfját érthetetlennek tartja), de a Briliáns csapda költségeit egymaga faragja le kétmillió dollárral, azzal, hogy nem magángépen utazik. Hattyúdala a 2003-as A szövetség, mely minden résztvevő karrierjét derékba töri, a rossz tapasztalatok miatt nem is vállal több filmet. 

2000-ben a királynő lovaggá ütötte, bemutatókon gyakran feltűnt mellette második felesége, a francia festőnő, Micheline Roquebrune, és első házasságából származó fia, a szintén színész Jason is. 

Utoljára 2012-ben jelent meg nagy nyilvánosság előtt, hogy a skót Andy Murray-t támogassa a US Openen. Sokan várták, hogy az elszakadást célul kitűző 2014-es népszavazásnál megszólal, de a Brexit kapcsán is pusztán annyit üzent: „Skócia népe saját jövőjének legjobb őrzője.”

Teljes életművet hagyott hátra több korszakos, felejthetetlen alakítással, jelenléte minden művet megemelt, amiben csak szerepet vállalt. Nekünk maradt a majd kilencven alkotás, hogy egy vodka-martini mellett átérezzük legendás karizmáját.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!