Jedi históriák: A Sithek aranykora

Idén nyáron ismét Star Wars lázban ég a világ. A klasszikus trilógia első epizódja (amiről ugye már mindenki tudja, hogy az valójában a negyedik) bemutatásának 30. évfordulója alkalmából hatalmas rajongói találkozókat szerveztek a tengerentúlon és Európában egyaránt. Ezzel egyidőben a hazai rajongók egy kisebb csoportja, egy másik, ugyancsak nem jelentéktelen jubileumot is megünnepelt: pont 10 éve került ki ugyanis az újságos standokra a Semic Interprint (azóta Adoc Semic) gondozásában a Star Wars-képregénysorozat első füzete. A kéthavonta megjelenő, 52 oldalas kiadvány jelenleg pont a 60. számnál tart, ami ismerve az egykori hazai képregényes viszonyokat, nem kis teljesítmény. Emellett már nem lehet elmenni szó nélkül, ezért a kiadó a tizedik születésnapot úgy ünnepelte meg, hogy ajándékot adott a hűséges Star Wars- és képregény-geekeknek. Az ajándék pedig egy nem is akármilyen különszám!


Star Wars különszám már eddig is jelent meg, de azok mindössze csak az új trilógia filmjeinek képregényváltozatai voltak, újdonságot nem tartalmaztak. Ezúttal azonban a Semic merész vállalkozásba kezdett, és a világ legismertebb űreposzának egy olyan fejezetét választotta, ami mondhatni fényévekre áll a filmekben látott eseményektől. Aki egy kicsit is Star Wars rajongónak tartja magát, az jól tudja, hogy a történet nem ér véget ott, ahol a film, és nem is ott kezdődik, ahol a film. Lucas 6 részes űr-sagája csak egy rövid fejezete ennek a gigantikus időfolyamnak, melyet az úgynevezett Kiterjesztett Univerzum (Expanded Universe) foglal magába. A 7 részből álló Jedi Históriák (Tales Of The Jedi) minisorozat, ennek az időfolyamnak a legkorábbi korszakába kalauzolja el az olvasókat, vagyis 4-5000 évvel azelőttre, hogy Luke Skywalker a világra jött. Ebből a sorozatból, most A Sithek Aranykora címre keresztelt, időrendben első részt vehetjük kézbe.

Első benyomás, hogy jó minőségű a nyomás. Az idétlen szóviccet azért használtam, mert a reguláris sorozat sajnos nem igazán nevezhető minőségi munkának, az olcsó papíron a rettenetes nyomdai munka nemcsak a kiadó becsületén ejt foltot, de a szemközti oldalakon és gyakran az olvasók kezén is. Ezzel szemben most igazán kitett magáért a Semic, ugyanis a különszámot a debreceni Alföldi Nyomda közreműködésével, végre igényes kivitelben és fényes papíron kapjuk. Ha ehhez még hozzávesszük a barátságos árat is, akkor azt mondhatom: soha rosszabbat! Ha mindenáron fogást akarnék találni rajta, akkor talán a képregény borítójának és lapjainak vékonyságát és ezáltali sérülékenységét emelném ki. De nem teszem, mert már így is kisebb csodának számít, hogy hogyan lehetett ebből az árból ilyen sokat kihozni.

A Sithek Aranykora valójában csak az első fele a történetnek, amely az ősszel megjelenő, A Sith Birodalom Bukása című folytatással zárul csak le. Ebben a kötetben megismerhetjük a két testvért, Gav és Jori Daragont, akik szüleik halála után hiperűr útvonalak feltérképezéséből próbálnának megélni, de az egyik ilyen útjuk során űrhajójuk, a Starbreaker 12 megsérül. Aarrba, a Hutt megjavítja a hajót, de amíg a testvérek nem tudnak érte fizetni, addig nem hajlandó visszaadni nekik. Miután menekülniük kell a bolygóról, a fizetésképtelen Daragon testvérek végső elkeseredésükben ellopják a Starbreaker-t, és szökés közben, véletlenszerű koordinátákat írnak be a hajó navigációs komputerébe. A random adatok alapján, a távoli Korriban bolygó közelében lépnek ki a hipertérből. A bolygó, a Köztársaságból évszázadokkal ezelőtt elűzött sötét jedik temetkezési helye. Éppen az előző Sith vezető temetése, és a két utódjelölt hatalmi acsarkodása közepette száll le a Starbreaker 12. A testvérpárt azonnal elfogják, és mivel a Köztársaság kémeinek hiszik őket, halálos ítéletet mondanak ki rájuk. De az egyik trónkövetelő Sith nagyúr, Naga Sadow rájön hogyan használhatná fel a testvéreket ellenfele legyőzésére, és a Sith Birodalom újbóli felemelésére.

A neves amerikai sci-fi író, Kevin J. Anderson egyedi, eddig ismeretlen karaktereket és helyszíneket alkotott. A történet során új bolygókkal, idegen lényekkel, és rengeteg érdekes szereplővel megismerkedhetünk, többek közt az állandó tudásra szomjazó fiatal jedi-vel, Odan-Urr-al, a Koros rendszer bolygóit egyesítő Teta Császárnővel, és tanácsadójával, Memit Nadill jedi mesterrel, valamint Naga Sadow ellenlábasával, Ludo Kressh Sith nagyúrral. A történet külön érdekessége, hogy végre a Sithek titokzatos múltjába is betekintést kaphatunk. A remekül felépített történet végig érdekfeszítő és izgalmas, megfelelő adagokban kapunk akciót, politikai viszályokat, történelmi áttekintést. Nyelvezete egyszerű, de egyátalán nem infantilis, könnyen követhető és olvasmányos. A fordítás kiváló, a szövegben nagyítóval sem találni hibákat. (Annak külön örülök, hogy a Starbreaker 12-ből nem lett Csillagtörő 12.) Bár a történet így is közel fénysebességgel robog, az igazi katarzisra azonban várnunk kell az ősszel megjelenő folytatásig.

A manapság divatos ultrarealisztikus ábrázolásokhoz mérten az A Sithek Aranykora rajzai átlagosnak mondhatóak. A különszám első lapjain az eredetileg füzetekben megjelenő történet egy pároldalas, úgynevezett 0.-ik bevezető számát olvashatjuk, amelyet Chris Gossett vetett papírra. Kissé elnagyolt, szögletes rajzai sokkal inkább rajzfilmszerűnek hatnak. Ezzel szemben Dario Carrasco Jr., a további fejezetek rajzolója, már a legapróbb részleteket is igyekezett minél jobban kidolgozni. Ez a misztikus korszak egyedi látványvilágot igényel, amire Carrasco rajzai tökéletesen alkalmasak. Az ókor és a futurisztikus űrkorszak ötvözése egy sajátos világot tár elénk, ahol az űrhajókon vitorlák vannak, a fénykardok még vezetékekkel csatlakoznak az akkuhoz és a Sith harcosok még kristályból készült kardokkal vívnak meg egymással. Hiába is keresnénk ismerős elemeket a filmekből, aligha találnánk ilyesmit. A színezés korrekt, teljesen megfelel a 10 évvel ezelőtti elvárásoknak, de manapság is bőven elfogadható. A kissé szürke hátterek előtt élénk színekben pompázó szereplők, élettel töltik meg a rajzokat, melyek ezen a fényes papíron lényegesen jobban mutatnak.

A kötet extráiként, az utolsó oldalakon megtekinthetünk egy galériát a füzetek (Russell Walks munkái) és az eredeti gyűjteményes kötet (Duncan Fegredo alkotása) borítóival (melyek talán jobban néztek volna ki teljes méretükben a fejezetek között), valamint Carrasco néhány vázlatát is megcsodálhatjuk. A hazai kiadás borítóján egyébként Cristopher Moeller rajza látható, mely eredetileg a 0.-ik szám borítója volt.

Az Adoc Semic ezzel a kiadvánnyal bebizonyította, hogy tudnak ők, ha akarnak. Mind a történet kiválasztása, mind pedig a kivitel abszolút dícséretet érdemel, a vásárlóbarát árról nem is szólva. Az ősszel érkező folytatás után, remélhetőleg a teljes Jedi Históriák széria kiadásra kerülhet, hiszen a Star Wars univerzumának ezen korszaka, még rengeteg meglepetéssel tud szolgálni. És bízzunk abban is, hogy az idei két különszám sok új olvasót toboroz majd, így talán idővel a kéthavonta megjelenő sorozat minőségén is érdemes lesz javítani.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!