Most Waited: EZT A 21 FILMET VÁRJUK LEGJOBBAN 2008-BAN

A cím mindent elárul: ez a lista azt a 21 filmet tartalmazza, amit a leginkább várunk (vagy legalábbis valamelyikünk nagyon vár) a 2008-as felhozatalból. Fontossági sorrendet viszont nem tudunk mondani, ezért inkább abc-sorrendben haladunk.

1. Be Kind Rewind (USA, 2008, r.: Michel Gondry)

Az Álom tudománya után Gondry, aki szabadidejében saját vicces videóit tölti fel a youtube-ra, a VHS-korszaknak, és a korszak legnagyobb filmlegendáinak készül emléket állítani (már a cím is borzongatóan jó...). A történet hőse két videotékás (vajon lesz Clerks-es utalás Randy-re?), Mos Def és Jack Black, akik véletlenül tönkreteszik az összes kazettát, majd a problémát orvosolandó nekiállnak saját maguk leforgatni az elveszett anyagokat. Szellemirtók, Robotzsaru és a többi - lesz itt sokféle klasszikus. Hatalmas flashnek ígérkezik az egész, és míg Gondry vidáman játszadozik a home videók és amatőr filmek stiláris jellegzetességeivel, mi önfeledten nosztalgiázhatunk: "Emlékszel még a régi szép időkre, amikor visszavitel előtt mindig vissza kellett tekerni a kölcsönzött kazettákat, és amikor huszadjára meg akartuk nézni a tévéből felvett Terminátort, azon kellett izgulnunk, hogy a mama nem vette-e rá a szalagra a legutóbbi kabarét?" Röhögjetek ti is jókat az előzetesen.

Tervezett megjelenés: valamikor 2008-ban (USA)


2. Bond 22 (USA, 2008, r.: Marc Forster)

Kutyaarcú Craig visszatér, hogy tovább gyalázza a Bond-mítoszt (WTF?! - a geekstáb többi tagja), vagy ahogy a másik tábor vallja: végre egy tökös, reális 007-es, aki nem szarozik azzal, hogy rázva vagy keverve (Na azért! - a többiek). Bármelyik oldalnak is van igaza (a Casino Royale szerkesztőségünk tagjait is megosztotta), annyi bizonyos, hogy a nagyonbondos (2)007-es évet kihagyva, idénre várható a brit titkosügynök következő kalandja. A történet valamiféle módon az előző film folytatása lesz, de sok konkrétumot még nem lehet tudni. Addig is vessünk egy pillantást Gemma Artertonra, a Bond-lányra: mosolyánál csak Mia Wallace-hoz való hasonlatosságát szeretjük jobban (annál meg csak jelentékeny domborulatait).

Tervezett megjelenés: 2008. 11. 7. (USA)

3. Burn After Reading (USA, 2008, r.: Ethan és Joel Coen)

A No Country For Old Men után újra bizakodással tekintünk bármi elébe, ami a Coen testvérek kezei közül kerül ki, különösen ha ilyen erős a színészgárda (Brad Pitt, George Clooney és John Malkovich... nem rossz). A történet egy volt CIA-ügynök (Malkovich) visszaemlékezéseit tartalmazó lemez körül forog, ami egy testépítő-edző kezébe kerül, ő pedig zsarolni próbálja vele az ügynököt, ezért frankón rá is küldenek egy orgyilkost (Clooney), hogy megoldja a szituációt. Előző filmjük nyomasztó komorságát biztosan oldani fogja a film, de azért néhány groteszk halálnemre számíthatunk. Remélhetőleg a Betörő az albérlőm színvonalát magasan felülmúlja majd a film.

Tervezett megjelenés: valamikor 2008-ban (USA)

4. CJ7 (Hongkong, 2008, r.: Stephen Chow)

Jackie Chan már a múlté: ma Chow a legviccesebb kínai. Utolsó két, hozzánk is eljutott filmjével (Shaolin foci, A pofonok földje) bebizonyította, hogy nem csak a hagyományos komédiázás megy neki, de a CGI-t is tökéletesen tudja agyament poénok gyártására felhasználni. A sztori (Chavezt idézve): Chow egy olyan szegénysorsú apát alakít, akinek még arra sincs pénze, hogy játékot vegyen az adoptált kisfiának. Egyik nap aztán talál valami kacatot a szemétben, amit hazavisz a kölyöknek. A játékról azonban kiderül, hogy az valójában egy földönkívüli szerkezet, és az idegenek is igényt tartanak rá. Egy rövid teaser már a neten.

Tervezett megjelenés: 2008. 01. 31. (Hongkong)


5. Cloverfi
eld / 01-18-08 (USA, 2008, r.: Matt Reeves)

Realisztikus szörnyes katasztrófafilm? Blöff vagy nem blöff? J.J. Abrams producer esetében - lásd: Lost - ezt nem könnyű eldönteni. A trailer nagy hype-ot kapott (a jelenet jó eséllyel indul "a világ legszarabbul végződő bulija" címért), de mást keveset lehet tudni a filmről. Vajon öncélú kézikamerás baromkodás lesz az egész, néhány látványos effekttel megspékelve (a Szabadság-szobor utca közepére csapódó feje már most beleivódott a kollektív vizuális memóriába, még ha nem is egészen eredeti az ezzel való játék), vagy a stílust piedesztálra emelő remekművet üdvözölhetünk? Fene se tudja, de az biztos, hogy kíváncsiak vagyunk rá. (És ne felejtsünk el gratulálni a debil, tökéletesen semmitmondó és szóban, írásban egyaránt használhatatlan dátum-címhez!) Itt a nagy hype-ot kapott előzetes.

Tervezett megjelenés: 2008. 02. 14. (Magyarország)

6. The Curious Case of Benjamin Button (USA, 2008, r.: David Fincher)

A Zodiákus nem váltotta be igazán a hozzá fűzött (erősen túlzó) reményeket, de ettől még a következő Fincher-film bemutatóját is ugyanúgy várjuk. A történet Scott Fitzgerald egy írását dolgozza fel, idősen születő és visszafele öregedő hősét pedig Brad Pitt játssza majd, akinek a különös helyzetből adódóan sokféle bizarr problémával kell szembenéznie. Ha minden igaz, kicsit későbbre helyezték a cselekményt, melyben a Katrina hurrikán is szerepet kap, valamint lenyűgöző CGI effektekről és egy spéci, új motion capture rendszerről rebesgetnek a neten, ami az eddigi példákat (és a faarcú hősöket) látva kevéssé biztató - reménykedjünk, azért a rendező úr féken tartja majd a grafikusokat. Fincher megnyugtatta a novella ismerőit is, hogy csavaros(abb) lesz a lezárás. (A tippem: az utolsó tíz percben totál semmi nem fog történni, a csavar pedig éppen a meglepő fordulat hiánya lesz.) További szereplők: Cate Blanchett és Tilda Swinton.

Tervezett megjelenés: 2008. 11. 26. (USA)


7. The Dark Knight (USA, 2008, r.: Christopher Nolan)

Christopher Nolan Batman-filmje, a Begins! jött, látott és győzött: bár erősen eltért az addigi folytatásoktól, sutba hajítva a valóságtól elrugaszkodott képregény-hangulatot, és egy jóval valószerűbb Gothamot mutatva be, Tim Burton eredetije után mégis az övé az első egységes, komolyan vehető, kiegyensúlyozott film a Denevéremberről. A rajongókat természetesen megosztotta az új szemléletmód, ám a friss vér kétségkívül jót tett a brandnek, mint ahogy a remek színészek is (Christian Bale, Michael Caine,  Liam Neeson a főbb szerepekben). Idén kerül mozikba a következő darab, mely még merészebb, mint elődje, hiszen azt a Jokert fogja szerepeltetni és átértelmezni, aki pedig a Burton-film legerősebb és legkarakteresebb szereplője (nem utolsósorban Nicholsonnak köszönhetően). Nagyot bukhat, nagyot arathat, de egy biztos: kíváncsiak vagyunk rá. Addig is itt az előzetese.

Tervezett megjelenés: 2008. 07. 18. (USA)


8. Death Race (USA, 2008, r.: Paul W. S. Anderson)

Egy hetvenes évekbeli klasszikus remake-je, melynek rendezője a Mortal Kombatot és a Resident Evilt is jegyző P.W.S. Anderson, főszereplője pedig Jason Statham? Éljenek soká a B-filmek!!! Tuti befutó, ilyesmivel szemben ugyanis az előrelátó geek nem támaszt semmilyen kritikus elvárást azon kívül, hogy jól fog szórakozni rajta, az meg remélhetőleg azért meglesz. Végül is mi rossz sülhet ki egy vad, erőszakos autóversenyből, ahol gépfegyverekkel, aknavetőkkel és lángszórókkal felszerelt járgányokkal előzik-irtják egymást a versenyzők?

Tervezett megjelenés: 2008. 09. 26. (USA)

9. Dragonball (USA, 2008, r.: James Wong)

Ez vagy nagyon vicces lesz, vagy csak simán olyan szar, hogy az már jó (reméljük, utóbbi esetben sikeresen átbillen ezen az érzékeny határon). Mindenesetre a puszta tény, hogy Amerikában készül egy (hosszban és ismertségben is) hatalmas japán anime live action verziója, melyben Chow Yun-Fat is szerepel (nem mellesleg a legpoénosabb karakter szerepében: ő alakítja majd a perverz kung-fu mestert, Zseniális Teknőst!!!), önmagában olyan ütős kultúrsokknak ígérkezik, amit egy ízléstelenségére valamit is adó geek nem hagy ki, ha volt gyerekszobája, de a sok repkedésre és energialövésre is kíváncsiak leszünk, valamint a szőkére váltó hajakra. Zseniális Teknős orrvérzős poénjait pedig reméljük, nem hagyják ki (már csak azért sem, mert azok mindig meztelen keblekhez kapcsolódtak). Kámehámeháááá!!!

Tervezett megjelenés: 2008. 08. 15. (USA)


10. The Happening (USA, 2008, r.: Night Shyamalan)

Úgy látszik, megint divatba jönnek a világvége-filmek, mi pedig vevők vagyunk a témára. Shyamalan változó minőségű, a nézőket gyakran erősen megosztó, de mindenképpen érdekes filmeket készít, a Hatodik érzék óta mindenesetre még jó néhány filmre van hitele. Az újonnan felkapott Mark Wahlberg játssza majd a főszerepet, és reméljük kevesebb pátosszal menti meg a világot, mint az I Am Legendben Will Smith. Az igényesebb CGI effektekben is erősen reménykedünk, annál is inkább, mert itt nem lesznek szörnyek, csak bekattanó emberek, akik öngyilkosságot követnek el.

Tervezett megjelenés: 2008. 06. 13. (USA)


11. Hellboy 2: The Golden Army (USA, 2008, r.: Guillermo Del Toro)

Del Toro filmjét (bármelyik filmjét) akkor is epedve várnánk, ha nem nálunk forgatta volna le, így viszont duplán örömködhetünk. A Pokolfajzat első részére tulajdonképpen semmi panaszunk nem lehetett, a képregényfeldolgozások átlagos színvonalát jócskán megugrotta, főleg ami a vizualitást és a hangulatot illeti. Ennek megfelelően a folytatástól sem várunk semmi mást, csupán látványos horrorakciókat, melodrámába hajló érzelmeket és bizarrnál bizarrabb, deltorósan kidolgozott kreatúrákat. Ha van film, amiben 99%, hogy nem fogunk csalódni, az - ismerve a Maestro precizitását - ez. Van trailer is.

Tervezett megjelenés: 2008. 07. 11. (USA)

12. Idiots And Angels (USA, 2008, r.: Bill Plympton)

Az animációs filmek szerelmesei Bill Plympton egész estés filmjére fenhetik mind az összes fogukat, legutóbbi ilyen jellegű munkája ugyanis (Hair High) határozottan kellemesre sikeredett (és akkor az azt megelőző Mutant Aliens-ről még nem is beszéltünk). A történet bizalomgerjesztő: egy önző, bunkó férfinak angyalszárnyai nőnek és legnagyobb felháborodására kénytelen jókat cselekedni. Az Anilogue-os Bill Plympton-workshop alkalmával egy-két részletet már megnézhettek az érdeklődők belőle, reméljük, hogy a Lynch ihletésű filmet moziban is láthatjuk majd idehaza, ha máshol nem is, a Titanic filmfesztivál (vagy a következő Anilogue) alkalmával. (Soha sem láttál még Plympton-filmet? Akkor nézd meg a 25 módszer a leszokásra című bizarr agymenését!)

Tervezett megjelenés: valamikor 2008-ban (USA)

13. Indiana Jones and the Kingdom Of the Crystal Skull (USA, 2008, r.:  Spielberg)

Harrison Ford azon színészek közé tartozott, akik tudtak méltósággal öregedni, és egy-két kínosabb akciószerepet kivéve megtalálta a korához illő (vagy még arcpirulás nélkül elfogadható) szerepet. A kérdés csak az, hogy vissza tud-e bújni Dr Jones bőrébe (második) legnagyobb szerepének kedvéért, hogy leforgasson egy nézhető kalandfilmet, ahol esetleg még azt is elismerik őszintén és egy kicsit talán önironikusan, hogy Indy bizony megöregedett, vagy ragaszkodnak a "régi Indyhez". Utóbbi esetben félő, hogy nagyon ki fog lógni a lóláb a dublőrös-CGI-s akciójelenetek alól, és jó eséllyel ugyanolyan hiteltelen és izzadtságszagú lesz a végeredmény, mint a Die Hard 4. esetében.
Tervezett megjelenés: valamikor 2008-ban (USA)

14. Rambo (USA, 2008, r.: Sylvester Stallone)

Hát mit lehet erről még mondani? Rambo visszatér és széjjelbassza a gaz ellent! El lehet felejteni a mesterlövészeket meg a közel-keleti hadszíntér városi harcait: a dzsungelben vagyunk újra, ahol hősünk machetével darabol, autóra szerelt géppuskával "közelharcol", íjjal vadászik és remélhetőleg azért megkettyinti Dexter barátnőjét, akarom mondani a szőke hősnőt. "Ölni annyi, mint lélegezni..." - ez tökös lesz, kemény lesz, most tényleg csak a gyilok érdekel minket! A trailer alapján nem fogunk csalódni benne, akármilyen gyenge is lesz minden egyéb része, ha az akciójelenetek közé nem tesznek sok üresjáratot, már tuti a móka. Van puhány amerikai trailer is, de mi a zaftos német előzetest szeretjük.

Tervezett magyar megjelenés: 2008. 02. 07.

15. Righteous Kill (USA, 2008, r.: Jon Avnet)

Al Pacino, Robert De Niro és Martin Scorsese (!) egy filmben, de ott van még John Leguizamo, Brian Dennehy és Donnie Wahlberg is, na meg Carla Gugino. Hogy mi a sztori? Ezek után nem mindegy? Na jó: két veterán New York-i zsaru egy költői vénával megáldott sorozatgyilkost üldöz, aki a helyszínen hagyott (és költött) verseiben örökíti meg aktuális mészárlásait. Bármennyire hihetetlen, de ez egy független produkció, egy ahhoz képest relatíve nagy büdzsével (60 millió dollár). Örülünk a két zseni újabb (még csak második) közös filmjének (az első ugyebár a Szemtől szemben volt), de azért reméljük a pénzből jutott a forgatókönyvírónak is. Csak az felfoghatatlan, hogy a csukott szájjal rappelés világbajnoka, 50 Cent hogy a fenébe kerülhetett be egy ilyen jó társaságba? Vegyük ez baljós előjelnek? Itt a szintén nem túl bíztató teaser.

Tervezett megjelenés: 2008 nyara

16. Rocknrolla (USA, 2008, r.: Guy Ritchie)

Ritchie-ről még mindig nem tudni, hogy csak egy "one (illetve two) shot"-zseni, aki a Ravasz, az agy...-ban kitalált valami különleges, nagyon angol, pörgős, klipszerű, némileg Tarantinoéra is hasonlító stílust, és a Blöffel már csak ezt vitte tovább, kevesebb új ötlettel, de attól függetlenül egy baromi élvezetes eredményt produkálva, vagy tényleg tehetséges rendező, aki egyelőre nem találja a helyét, de előbb-utóbb prezentál nekünk egy újabb übercool alapvetést. A Rocknrollával mindenesetre megpróbál visszatérni a már bevált gengszter-tematikához, Jason Statham helyett viszont Gerard Butler fog a főszerepben keménykedni (hell yeah!), míg a női fő(?)szerepet a mostanában (sajnos) nem túl aktív Thandie Newton alakítja, de az eye-candy faktort az új Bond lány, Gemma Arterton is erősíti. Ha a végeredmény csak fele olyan jó lesz, mint a Ravasz, az agy..., már elégedettek leszünk, de persze az lenne az igazi, ha önismétlés helyett tovább tudna lépni Mr Madonna.

Tervezett megjelenés: 2008 10. 3. (USA)

17. The Signal (USA, 2007, r.: David Bruckner, Dan Bush)
 
PRO: Mindenki egymást gyilkolja az utcákon! Káosz, összeomló civilizáció, zaftos halálnemek, groteszk helyzetek jönnek sorban, a zene pedig furcsa, nem a brutalitást fokozza, másra utal... talán még mélyebb mondanivaló is fér az érdekes történet mögé? --- KONTRA: Egy furcsa, értelmetlen jel a tévén, amitől mindenki bekattan? Milyen hülyeség ez már? Újabb zombifilm-klón várható, erőltetettnek tűnő sztorival, ráadásul zúzós metál nélkül - és a még szájbarágós mondanivaló réme is fenyeget!
Egyszóval van rá esély, hogy pocsék és unalmas mozi, de ugyanígy az év legokosabb horrorja is lehet - én mindenesetre régóta várom.

Tervezett megjelenés: 2007-ben fesztiválokon bemutatták, mozibemutató: ismeretlen.

18. Sukiyaki Western Django (Japán, 2007, r.: Takashi Miike)

Miike legújabb őrültsége, mely már a címével megmelengeti a filmgeekek szívét. Ugyan 2007-ben jött ki, de mivel se Amerikában, se nálunk, se az interneten nem lehetett megnézni még, ezért itt a helye. A történelmi Japánba helyezett western-sztori kellően érdekes kiindulópont, ebből sokféle történet kerekedhet, de hogy Miike vajon válogatott perverzióit fogja-e kiélni, vagy másik kedvenc szokásának hódolva, egy egyszerű, de élvezetes és közönségbarát filmet tesz-e le az asztalra, az majd csak a tisztességes minőségű ripek megjelenése után dönthetjük el (ezt ugyanis sajnos tuti nem fogják bemutatni nálunk). Bónusz: Mr Tarantino is kameózik a filmben, így borulva le a nippon kolléga zsenialitása előtt. Itt tudjátok megnézni a trailert!

Tervezett megjelenés: 2008-ban valamikor, Japánban már 2007-ben kijött.

19. There Will Be Blood (USA, 2007, r.: Paul Thomas Anderson)

Olaj... fekete arany, amiben hatalmas pénz van, volt, lesz. Nem, nem a Dallas mozifilmről van szó: a There Will Be Blood Kaliforniában játszódik, ahol egy ezüstbányász (Daniel Day-Louis) igazi amerikai self-made man módjára gazdag olajcsászárrá válik. A gazdagság és az olajkút azonban sokféle problémát vet fel, és az emberek ölni kezdik egymást (a cím legalábbis ezt sugallja). A rendezői székben Paul Thomas Anderson ült (Magnolia, Boogie Nights), aki valószínűleg elégedett vigyorral figyeli, hogy a film az imdb-n 4000+ szavazattal, 9.1/10 ponttal máris a 41. helyre került a toplistán. Az előzetese biztató.

Tervezett megjelenés: 2008 2. 28. (Magyar cím: Vérző olaj...)

20. Trailer Trash (USA, 2008, r.: Eli Roth)

PRO: Ez a faszi megállíthatatlan! A két Hostel után most valami még őrültebbet vett a fejébe: a Grindhouse-beli kamu trailerek ötletén felbuzdulva (melyekből nem mellesleg a Thanksgiving címűt ő írta és rendezte) egy egész estés filmet fog e furcsa műfajnak szentelni. A nemlétező filmeknek megvan az az előnyük, hogy nincs történetük, amihez igazodni kéne, így tehát bármekkora baromságot, durvulást, látványos és zaftos őrültséget bele lehet majd tenni az előzetesekbe, sőt pont ez a legnagyobb elvárás velük szemben. Mivel az egész Grindhouse-projekt legjobb pillanatai a trailerek voltak, főleg a Don't! és a Machete (utóbbiból a "They just fucked with the wrong Mexican!" mondat már most szállóigévé vált), könnyen lehet, hogy az év egyik legélvezetesebb filmélményével lesz dolgunk. (A "trailer trash" kifejezés egyébként életüket lakókocsikban leélő embereket jelent az amerikai szlengben.) --- KONTRA: Egy egész film csak trélerekből? Dögunalom lesz. És különben is: miért nem csinál valami eredetit inkább ez a Roth gyerek?! (Ps. Reméljük mindenki vágja, kit imitál a képen az Eli gyerek.)

Tervezett megjelenés: 2008. 08. 22.


21. Zack And Miri Make A Porno (USA, 2008, Kevin Smith)

Zacket és Mirit régi barátság fűzi össze, kapcsolatuk tiszta és őszinte. Aztán kitalálják, hogy pénzügyi gondjaikat pornófilmkészítéssel fogják megoldani, amiben az egyszerűség és a spórolás kedvéért ők játsszák a főszerepet. Talán nem is kell mondani: Kevin Smith agyából pattant ki ez a síkosított sztori. Így az már biztos, hogy sokat fognak káromkodni, ettől eltekintve viszont bármilyen végeredmény lehetséges. Vajon megjelenésében véletlenül sem, mondanivalójában viszont nagyon is finom film lesz a Zack And Miri, mint a Clerks (nálunk: Shop Stop), esetleg kicsit sok ízléstelen poénnal és kiszámított lelkizéssel, mint a Chasing Amy (nálunk: Comic Strip), vagy egy alapvetően könnyedebb komédiát láthatunk majd gegekkel telipakolva, mint a Jay és Néma Bob visszavág vagy a Mallrats (nálunk: Shop Show)? Azért reméljük, Elizabeth Banks megvillantja majd cickóit, romantika ide vagy oda, valamint - kicsit más jellegű fanservice-ként - Jay és Néma Bob is felbukkanhatna pár poén erejéig. A filmet még csak most kezdik el forgatni, tehát nem tudni, hogy pontosan mikorra lesz kész.

Tervezett megjelenés: valamikor 2008-ban.


Az összeállításban segédkezett és a "más véleményeket" képviselte: Beyonder.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!