-YEZy- filmnaplója

2012 OKTÓBER

Hard Romanticker   6/10, 2011 JP [TRAiLER]
A zainichi (Japánban született koreai) rendező félig-meddig saját fiatalkori élményeit dramatizálta meg egy kicsit és összerakott egy véres/pornográf/yakuzás mozit, amik nagyon népszerűek szoktak lenni. Én finoman fogalmazva sem rajongok ezekért, de tulajdonképpen nem is volt rossz, szépen végigvezet egy velejéig romlott világon, amiben a hősök sem túlzottan pozitív figurák, a mellékszereplők pedig drogosok, prostituáltak, verőemberek, miegymás. A japán Nicholas Tse (Matsuda Shouta) ezúttal hidrogénszőkén veri össze a fél környéket. Egyszer nézhető, helyenként egész élvezetes, de nem lesz ott a kedvenceim között.

Bad Girls   2/10, 2012 TW [TRAiLER] [SHUDAiKA]
Nagyon gázosan összetákolt, bűn rossz tajvani tinidráma, amivel már ott elkezdődnek a bajok, hogy a SHE 31 éves énekesnőjét tettek meg középiskolás főszereplőnek. Ráadásul mellé raktak még két, kicsit elgeekesített, de még így is a japán tiniidolokra emlékeztető leányzót, így határozottan öregnek néz ki mellettük (egyedül a filmbe ékelt SHE(?) dal éneklése közben emlékeztet önmagára). Az már csak hab a tortán, hogy játszani sem tud, igen idétlen grimaszolásai vannak végig. A sztorira nem érdemes szavakat pazarolni, szirupos és debil romcom, de legalább a mellékszereplők között van 1-2 ötletesebb karakter, meg az aláfestő tajvani popdalok sem rosszak.

Avec Punch   3/10, 2011 JP [TRAiLER]
Ezek a bunyós mangák valahogy nem ültethetőek át jól élőszereplős filmbe, eddig ahányat láttam (pl. Crows Zero 1-2, Tomorrow Joe, stb.), mind gyatra volt. Ez is az, mert ugyan az alapötlet nem rossz (vegyes párosoknak kell kiütni a másikat úgy, hogy közben kézenfogva kell együtt mozogniuk), de egyrészt a bunyón kívüli történések eléggé unalmasak, másrészt a bunyók a gyengécske operatőri munka miatt nem igazán látványosak. Csak remélni tudom, hogy Takeda Rina következő filmje végre nem valami gagyi B kategóriás akció lesz, vagy ha mégis, akkor legalább legyen ő a főszereplő...

Liar Game: Reborn   5/10, 2012 JP [TRAiLER]
A japán Nicholas Tse végre(?) visszatért Matsuda Shouta személyében, hogy egy újabb hihetetlenül kicsavart, a meggyőzésen és a hazugságon alapuló pszichojátékon verje keresztül az akaratát és harcolja ki a győzelmet. A segítője ezúttal a cuki Tabe Mikako, amúgy meg az egész hangulata és kivitelezése ugyanolyan, kissé tévésorozatos, mint az első részé volt (ami nem véletlen, mert ez természetesen tévésorozatként (is) fut(ott) Japánban). Kicsit nehezen követhető, kicsit túl hosszú, meg egy idő után valahogy nem is igazán érdekfeszítő a dolog, de a Battle Royale/Kaiji/Incite Mill/Death Note rajongók lehet, ezt is imádni fogják még úgy is, hogy Fujiwara Tatsuya hál'istennek sehol sincs.

Wu Dang   5/10, 2012 CN [TRAiLER]
Valószínűleg erre mondják azt, hogy style over substance. A 70-es, 80-as évek agyatlan kung fu fantasy filmjeinek stílusában készült produkció, ami helyenként igen látványos és stílusos (már annak, akit nem zavar a Corey Yuen féle wire fu) és ami addig, amíg csak a fő szál van kifejtve, egész élvezhető is (leszámítva, hogy aki látott már kung fu filmet, minden mozzanatát előre fogja tudni), aztán amikor bejönnek a kínosabb mellékszálak (sajna a romantikát nem tudták kihagyni), onnantól kifejezetten nehéz végigülni. Azért a(z egyébként már máshol is elsütött) táncba forduló kungfut talán érdemes megkeresni benne.

2012 SZEPTEMBER

Vengeance Can Wait   6/10, 2010 JP [TRAiLER]
Egy színpadi dráma megfilmesítése, ebből kifolyóan kevés karakterrel, sok dumával és úgy mindenestül elég perverz témával. Házaspár beköltözik egy lepukkant házsorba, ahol az egyik szomszéd leányzó a feleség egykori riválisa. Férj az első (meglepően bizarr) találkozás után egyből el is kezd vonzódni iránta. Aztán van még egy sánta muki, aki állítása szerint futni jár. Tulajdonképpen nem rossz film, de a vége felé eléggé "leül", valószínűleg színházban jobban átjönne...

The Saint of Gamblers 2   3/10, 1995 HK [TRAiLER]
A Wong Jing fun factory ki tudja hányadik bőrlehúzása a gambling movie klisékről, ezúttal már az aranykor után, 1995-ben. A nem túl ismert Eric Kot lett a főszereplő, Ben Lam a főgonosz, ez már elárulja azt is, hogy még a Wong Jing filmekhez képest sem túl nagy költségvetésből dobták össze a produkciót. Azért Donnie Yen meg a kis shaolinos kölök bunyója nem rossz, Chingmy Yau is hozza a formát, a gambling gegek viszont elég gyengék. Így tehát nem egy nagy szám.

The Romancing Star III   6/10, 1989 HK [FUNNY SCENE]
A harmadik rész is hozza a kreténségek mellett a debilségeket is, a Batman paródia zseniális, a cosplay bunyó úgyszintén, Andy Lau csajozási útmutatójáról nem is beszélve. Viszont tovább fogytak a nagy nevek, Eric Tsang és Nat Chan egyáltalán nincs, Andy Lau is csak pár percig. Mondjuk a helyettük levő népek se rosszak (Shing Fui-On mindig is a kedvenceim egyike volt és a csaj felhozatal sem éppen utolsó (Man Cheung, Vivian Chow, Chingmy Yau)). A prímet persze ezúttal is Stanley Fung viszi, a táncversenyes produkciója (a már ismerős geggel) leírhatatlan. Szóval továbbra is Wong Jing for president!

The Romancing Star II   6/10, 1988 HK [FUNNY SCENE]
Jó nagy hülyeség ez is, de messze nem olyan jó, mint az első volt. Chow Yun-Fat helyett már Andy Lau van, Maggie Cheung helyett Carina Lau (meg még 1-2 akkori fruska), vannak megidézett filmek (a Prison on Fire geg egész jó), de összességében csak so-so. Stanley Fung azért ebben is hozza magát.

The Romancing Star   8/10, 1987 HK [TRAiLER]
Imádom az agyament Wong Jing blődliket, ha pedig ráadásul az épp nézett darab a 80-as évekből való, az még többet dob rajta. Zseniális burleszk gegek (Stanley Fung a fürdőszobában), szokásos Wong Jing style altesti poénok, bohóckodó Chow Yun-Fat, kiparodizált Better Tomorrow és persze a fiatal Maggie Cheung a mai szemmel röhejes 80-as évekbeli ruhakölteményekben. Kíváncsi vagyok a többi részre is!

Ace Attorney   6/10, 2012 JP [TRAiLER]
A Rendkívül Idióta Frizurák filmje. Meg a rendkívül idióta reakcióké, bár ez utóbbi még érthető is, mert ugye egy számítógépes játék van feldolgozva a sztoriban. A szokásos "hihetetlen" fordulatokkal operáló krimiről van egyébként szó, hasonlóan elmesélve, mint mondjuk a Death Note, a Kaiji, vagy az Incite Mill. Van benne pár ötletes kreténség is (ála Miike style), egész hatásosak a meghökkentő (kis túlzással "horror") pillanatok is (ála Miike style) és tulajdonképpen meglepően szórakoztató is volt, bár lehet, hogy csak amiatt, mert semmit sem vártam tőle. Kiritani Mirei idióta frizurával is gyönyörű.

A Story of Pure Love   4/10, 1957 JP
Ez a melodráma sablon már több, mint 50 éve is létezett és tipikusnak számított. Ez épp 1957-ből való, a sztorit pedig senki sem találná ki. Fiú és lány egymásra talál, majd egyikük megbetegszik és elhalálozik. Hopp, el is spoilereztem a dolgot... Mindegy, minden évben úgyis tízesével készülnek ezek. A sztori maga tehát 0 meglepetés, viszont a környezet (az 50-es évek óriási életszínvonalbeli különbségei, ahol egyesek a drága áruházakban shoppingolnak, mások meg a félreeső parkokban alszanak), a háború utóhatásai (a hiroshimai bombától lebetegedett emberek kalandjai a dokinál) és az alapvetően jóravaló főhősök brutálisan nehéz kitörési lehetőségei feldobják a látottakat, nem is beszélve az eleinte még women in prison, meg Bonnie & Clyde-ot idéző jelenetekről. Na meg az is, hogy ezt a filmet 1960-ban a magyar mozik is vetítették, vajon mekkorát szólhatott akkoriban?

Modern Lady Gambler   5/10, 1972 JP
Szokásosan hülye angol cím, a "modern" szó alatt a Showa éra kezdetét értik. A Toei egyik híres lady gamblere, Enami Kyouko a főszereplő, rideg, mint a jég és kemény, mint a gránit. Sajnos sokáig nagyon háttérbe van szorítva, a film első fele ugyanis egy tipikusan klisés és dögunalmas yakuzás csetepaté (a nagyfőnök a jófiúnak adja át a hatalmat, nem az erőszakosnak). Aztán amikor végre színre lép Enami kisasszony, onnantól már jobb a helyzet, a tipikus bosszúfilmes kliséket egy ügyes fordulat is színesíti. Ettől függetlenül abszolút közepes darab, a Fuji Junko féle Hibotan Bakuto sorozat jobban tetszett.

Warning from Space   4/10, 1956 JP [OPENiNG]
Imádom az 50-es évek filmjeit, főleg a sci-fi-ket. Tengeri csillagnak kinéző földönkívüliek, pánik Tokióban, miközben a tudósok vakaróznak, hogy mi is folyik itt. Aztán kiderül, hogy nem elsősorban a földönkívüliek okozzák a problémákat. Ahogy a legtöbb filmnél lenni szokott, az első fele nagyon szórakoztató, amíg a rejtélyeket, a hitetlenséget és a nyomozgatást mutatják be, a második félidő azonban egyre laposabb, mert igazából csak időhúzás zajlik az utolsó 1 percben lezajló fináléhoz. Hiába no, a Daiei ebben a műfajban sem tudott felnőni a Toho-hoz... Viszont jó kis varieté jelenet ebben is van!

Admiral Yamamoto Isoroku   9/10, 2011 JP [TRAiLER] [SHUDAiKA]
Úgy látszik, nagy filmekben a Toei sem akart lemaradni a Toho mögött, úgyhogy a II. világháborúba belépés 70. évfordulójára elkészítették a talán legnagyobb hős, Yamamoto Isoroku történetét feldolgozó háborús eposzt. A filmben látható csatákat mindenki ismeri, aki tanult a II. világháborúról, a megvalósításuk is egész jó lett, sok jelenetet egy az egyben mintáztak a valós archív felvételekből (lásd a shudaika-t), full CG az egész, de látványos a fejlődés a pár évvel ezelőtti hasonló mozikban látható effektekhez képest. Ez azonban csak az egyik (tulajdonképpen a kisebbik) fele a filmnek, a másik a japánoktól megszokott aprólékos bemutatása az embernek és a környezetének. Jól átjön, ahogy Yamamoto-t akkor nem nagyon érti a környezete, nem csak a hadseregben, hanem a zsurnaliszták között sem. A kisemberek hozzáállását a háborúhoz kicsit elnagyolták (egy kajáldában pár ember jelképezi őket), de szerencsére az efféle filmekre jellemző pátosz nincs annyira erősen jelen (azért Yamamoto pár jótéteményét szépen beillesztették), az önmarcangolós, a háború értelmetlenségét bemutató kép viszont (hogy gyakorlatilag mindegyik támadás hiba volt) végig erős. Jó film, beleillik az elmúlt pár évben készült hasonló mozik sorába.

Fight Back to School III   5/10, 1993 HK
A harmadik részben már nincs is iskola, nincs Ng Man-Tat sem, van viszont helyettük még több Wong Jing jellegzetesség, ami nem csoda, mert Gordon Chan helyett már ő is rendezte az egészet. Kifejezetten perverz poénok az elején, igen hamar kifigurázásra kerülnek az akkori leghírhedtebb hollywoodi mozik (pl. Elemi ösztön), megjelentek a gambling movie részek, stb. Nem rossz, időnként jókat lehet rajta virulni, de már nem az, mint a korábbi részek voltak és nem is akar az lenni, így némiképp csalódás.

Fight Back to School II   6/10, 1992 HK [SHUDAiKA]
A folytatásban érdekes módon inkább a (mókás) akciójelenetek a szórakoztatóak és kevésbé a kretén humor, bár azért itt-ott akad benne néhány elborultabb poén. Itt már nagyon jól átjön Wong Jing egyik jellegzetessége, a megidézett és kiparodizált híres filmjelenetek (Jackie Chan és Chow Yun-fat is kikarikírozásra kerül). A dzsúdó edzés zseniális, de a prímet most Ng Man-Tat viszi, mint Terminátor. Az első rész jobb, de ez is szórakoztató.

Fight Back to School   7/10, 1991 HK [TRAiLER]
A két főszereplő Stephen Chow és Ng Man-Tat. Ez már épp elég ahhoz, hogy jókat kuncogjon az ember a film alatt. A rendező Wong Jing, így a kreténségfaktor is igen magas. Ja meg van benne Sharla Cheung is, de ő ez esetben nem annyira érdekes. Szóval jó kis low budget akcióvígjáték az aranykorból, azokkal az összetevőkkel, amik (és akik) ezt az aranykort aranykorrá tették. Imádtam, bár a pár évvel későbbi Stephen Chow filmek jóval kidolgozottabbak már.

Painted Skin - The Resurrection   8/10, 2012 CN [TRAiLER]
Az első részből annyira emlékszem csak, hogy marhára untam és nem tetszett, de ez valami teljesen más. A sztori tipikus wuxia, nagyszerű harcosokkal, reménytelen szerelmekkel és dögös démonokkal. A királydrámákra emlékeztetően lassú tempó nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését, engem annyira nem zavart, a néhány helyen giccses CG már annál inkább. Mint mindig, a géppel rajzolt tájak gyönyörűek és sokat hozzáadnak a fantasy feelinghez, viszont a digitális élőlények bénák és illúziórombolóak (az az óriásmedve például...). A hangulat viszont remek, az emberi/démoni problémák szembeállítása mindig jópofa (kicsit a vámpíros hülyeségekre hajaz, de nincs annyira lebutítva szvsz), a csajok meg majdnem ugyanolyan jók, mint Joey Wong/Maggie Cheung párosa volt a Green Snake-ben. Szóval jó volt, na.

The Duelist   4/10, 2005 KR [TRAiLER]
Ha már Ha Ji-won nap van, akkor itt egy koreai kosztümös kalandfilm, vagy ha úgy tetszik, egy koreai wuxia. Igen zavaros, a rendező egyértelműen a látványra helyezte a hangsúlyt mindenhol, így sem a sztoriból nem kap eleget a néző ahhoz, hogy teljesen megértse, miről is van szó, sem a harcokból nem látni túl sokat. Az egész olyan, mintha egy majd' 2 órás videoklipet, vagy reklámfilmet néznék. Ezt az érzetet erősíti a nem éppen korhű zenei aláfestés is, a rengeteg lassítás és a hosszas pózolások meg a "művészi" élményt igyekeznek fokozni, szerintem relatíve kevés sikerrel. A hongkongi/kínai wuxia mozik sokkal jobbak...

100 Days with Mr. Arrogant   5/10, 2004 KR [TRAiLER]
Egész nézhető kis koreai romcom abból az időből, amikor még egész nézhető filmeket gyártottak. Amíg a humoron van a főszerep, addig egész szórakoztató (még a helyenként gyomorforgatóan gusztustalan poénok ellenére is), aztán a vége felé, amikor a szokásos fordulatok miatt átvált drámaibbá a hangvétel, onnantól már ásítozós, de azért egyszer érdemes volt időt szakítani rá.

Asako in Ruby Shoes   6/10, 2001 JP/KR [TRAiLER]
Koreai/japán koprodukció, egy koreai és egy japán szállal, amik itt-ott összeérnek. A csendesen folydogáló történetben az ázsiai drámákra jellemző magány és az abból kitörés nehézsége nagyon jól van ábrázolva, finom humorral szemlélteti a koreai rendező a két főszereplő kalandjait. Főleg a cybersex értelmetlenségét bemutató részek tetszettek. A legvégéért viszont kár volt, az olyan hiteltelen és hihetetlen, hogy csak na.

Kirin no Tsubasa   8/10, 2012 JP [TRAiLER]
Jó kis fordulatos krimi japán stílusban, azaz nem a nyomozási technikák és a minél látványosabb megoldások állnak a középpontjában, hanem sokkal inkább az indítékok és a sztori szereplőinek lélektana. Az ilyet "szeressük", úgyhogy ez is tetszett, annak ellenére, hogy a nyugati krimikhez képest igencsak lassan, ráérősen folydogálnak az események. Egész nagy sztárparádé van benne (Abe Hiroshi, Tanaka Rena, Aragaki Yui, Kuroki Meisa, stb.), sajna némelyik karakter alig van még így is bemutatva. A forrásul szolgáló Higashino Keigo regény biztos részletesebb

Cannonball Wedlock   6/10, 2011 JP [TRAiLER]
Tipikus romcom, amiben az 5 férfival kavaró leányzó, miután látja barátnője boldog párkapcsolatát, elkezd azon filózni, hogy az ötből melyik is felesleges. Időnként meglehetősen tanmesés, időnként meglepően ötletes, pár jól sikerült poén is van benne, de nem több, mint bármelyik másik tipikus romcom.

The Woodsman and the Rain   9/10, 2012 JP [TRAiLER]
Aranyos kis sztori egy favágóról, meg egy kezdő filmrendezőről, akik egy véletlen (meg egy piócaszerű producer) segítségével kezdenek együtt dolgozni, meg időt tölteni. A zs kategóriás film forgatásán jókat vigyorogtam, de a sztori többi része is szórakoztató, ráadásul a japán gondolkodásmód, ami az egyént háttérbe szorítja a csoporttal szemben, nagyon élethűen átjön rajta. Arról nem is beszélve, hogy Yakusho Kouji alakításait mindig élmény nézni. Ez is ott lesz 2012 kedvencei között!

2012 AUGUSZTUS

Doomsday Book   8/10, 2012 KR [TRAiLER]
Zseniális, bár ahogy a véleményeket nézem, igencsak megosztó film. Kim Ji-woon és Yim Pil-sung 3 rövid történet erejéig beleveti magát a sci-fi/posztapokaliptika világába és minden téren friss, okos dolgokkal foglalkoznak, amiket könnyed, szórakoztató módon tálalnak, szerencsére nem veszik magukat túl komolyan. Mi lenne félelmetesebb annál, mint az, hogy a kaja, amit megeszünk, beteggé tesz? Van-e furcsább annál, hogy egy robot felveszi a buddhista hitet? És hogy viselik a tévébemondók azt, hogy 20 perc múlva itt a világvége? Az év sci-fi-je, aki szerint nem, az még nem látta..

As One   7/10, 2012 KR [TRAiLER]
A sportfilmekért annyira nem vagyok oda, ezen a téren ez is csak a szokásos sablonokat adja, de az észak-dél ellentétek, valamint barátkozások bemutatását minden filmben imádom, ebben ráadásul mind a kettő benne van. Megtörtént eseményeken alapul, bár jócskán dramatizálva mutatják be a sztorit. Vannak benne magyarok is, bár Bátorfi Csilla helyett csak valami Valéria játszott... Bae Doo-na és Ha Ji-won együtt, szintén nem akármilyen ajánlólevél. Még több ilyet!

The Four   4/10, 2012 HK [TRAiLER]
Ha pozitívan gondolkodom, akkor modern kínai wuxia, ha realistán, akkor Chinese X-Men... Van itt kérem tolókocsis szereplő, farkassá(?) váló harcos, Vas Kéz(!!!), kaméleonként elrejtőző karakter, meg kéken villogókat rúgdosó Ronald Cheng. A sztori so-so, a látvány szintén (az operatőrt le kell váltani a folytatásokhoz + a gyenge CG helyett se ártana normális csatajeleneteket leforgatni), mindezektől függetlenül egyszer nézhető, legalább nem olyan bűn rossz, mint a tavalyi remake-k voltak.

Japan Sinks   3/10, 2006 JP [TRAiLER]
Mivel mostanában olvastam a könyvet és anno láttam a '73-as moziváltozatot is, kíváncsi lettem, hogy mit is hoztak össze a sztoriból 2006-ban. Háááááááááát... Őszintén szólva hatalmas csalódás, mert nem a könyv adaptációja, hanem inkább egy alternatív változata annak. A karaktereknek köze nincs a regénybeliekhez, csak a nevük maradt, az egész sztori egyik legérdekesebb része pedig (a politikai és a lakosság máshol elhelyezésével kapcsolatos törekvések) szinte teljesen kimaradt belőle, ezek helyett viszont van bőséggel megható(nak szánt) jelenet, amik eredetileg nem voltak, ráadásul ezekből jóval több van, mint a katasztrófát bemutatóakból. Rég láttam ilyen rossz koncepcióval leforgatott japán mozit...

The Egoists   7/10, 2011 JP [TRAiLER]
Már írtam többször, hogy a kortárs japán filmeknél nincs jobb és érdekesebb a mozi világában. Kedvenc rendezőim egyike, Hiroki Ryuuichi újfent megemberelte magát és összehozott egy rá jellemző drámát, aminek főhősei a periférián sínylődnek és (többek között saját gyengeségük miatt is) nem képesek integrálódni a társadalomba. A tékozló fiú egy sztriptíztáncosnőt akar elvenni feleségül, amit a szülők nem néznek jó szemmel, ráadásul a yakuzákkal is különféle ügyei vannak, a tartozásokról nem is beszélve, de ő bízik abban, hogy valaki csak kisegíti valahogy. Hiroki-hoz méltóan a film 18+-os, Suzuki An gyönyörű és sokat mutat, bónuszként pedig pár perc Aoi Sora-t is kapunk. Ja és szokás szerint az angol cím hülyeség, az eredeti japán cím (軽蔑) sokkal jobban illik a történetre (magyarul gúny, megvetés).

Paradise   5/10, 2009 KR [TRAiLER]
Nemt'om, ki hogy van vele, de én egyre inkább az alapján nézek koreai filmeket, hogy ki a női főszereplő. Tekintve, hogy Kim Ha-neul a #1, így alap, hogy a Paradise is sorra került. Mivel 2009-es, így nem túl eredeti, afféle Too Beautiful to Lie #2, hiszen Kim kisasszony itt is a börtönből szabadulva lódítgat egy ideig. Igazából ez egy egyszer nézhető, aranyos kis melodráma szerethető karakterekkel, 0 meglepetéssel. Valószínűleg, ha nem Kim Ha-neul lett volna a főszereplő, sose nézem meg, de így egynek jó volt...

Motorway   7/10, 2012 HK [TRAiLER]
Vegyünk egy adag Initial-D-t, fűszerezzük meg egy kis Drive-val (azért szerencsére az arra jellemző unalomból nincs sok) és öntsük le az egészet a Milkyway produkciók hangulatával, meg is kapjuk a Motorway-t. Jó verdák, kő egyszerű sztori, jópofa autós üldözések (a low budget is látszik, mert a felük valami parkolóházban van, amit olcsó volt kibérelni), gonosz kínaiak (már megint), számomra fura special skill (működik ez a valóságban vajon?) és persze Anthony Wong. Még némi "közlekedj okosan" jelleget is kapott az egész Barbie Hsu karaktere által, aki amúgy nem nagyon illett bele ebbe az egészbe. Mindent összevetve azért jó volt mindenképp, méltó a Milkyway színvonalhoz.

Happy Flight   4/10, 2008 JP [TRAiLER]
A remek Robo-G után úgy voltam vele, hogy bepótolom ezt a régebbi Yaguchi Shinobu filmet is, ha már eddig kimaradt. Kicsit csalódás, mert igazából kábé ugyanaz, mint az Attention Please sorozat volt néhány évvel korábban, mínusz Ueto Aya (Ayase Haruka sehol sincs hozzá képest). Egy-két jobb poén volt benne, de nem egy nagy durranás.

Himizu   4/10, 2011 JP [TRAiLER]
Hátőőő, nekem ezek a nagyon szimbolikus filmek nem szoktak bejönni, mert túl hülye vagyok ahhoz, hogy teljesen átérezzem, amit ki akarnak fejezni. Ráadásul Sono Shion művészetét sem igazán sikerült eddig befogadni (bár tagadhatatlanul tetszett 1-2 filmje). Szóval ezúttal egy mangát adaptált a maga sajátos módján, beleszőtte a 3/11 tragédiáját (nem azzal foglalkozik, de mégis átjön a katasztrófa utáni reményvesztettség érzete), meg a rendezőre jellemző fekete humort, de ez utóbbi szinte egyáltalán nem jön át, korábban sokkal jobban ment neki (konkrétan az Ekusute-ben és a Cold Fish-ben). Nagyon nehéz volt végigülni ezt a két órát...

TSY: Time Slip Yankee   5/10, 2012 JP [TRAiLER]
A "vannak még rossz gyerekek" jelszó jegyében készült sulis/bunyós film lenne, ha nem lenne benne a taimusurippu. Így viszont egy időutazós (ha jól számolom, 1981-be mennek vissza) sulis/bunyós akcióvígjáték lesz, az időutazós filmek tipikus kliséinek elpuffogtatásával (igen, van benne szereplő, aki az összes lóversenyen nyer, mert tudja az eredményeket). Nem ez azonban a lényeg benne, hanem az apa-gyerek ilyetén módon való szemléltetése, valamint az időparadoxon egy igencsak érdekes megoldása a legvégén. Mindezekkel együtt is csak egy szokásos japán B-movie, ami nem összetévesztendő az Iguchi Noboru féle Zs-movie-kkal.

The Cursed Pond   5/10, 1968 JP [TRAiLER]
Jó kis japán horror a műfaj aranykorából, a szokásos keretek között. Egy hatalommániás fickó megszerzi a hatalmat (kinyírja az addigi uralkodót), majd szemet vet a környék legszebb leányzójára is. Ellentmondani nem lehet, engedelmeskedni nem lehet. Itt már csak a macska segíthet. Jópofa filmecske, de ugyanaz a baja, mint a jakuzafilmeknek, ha láttál már néhányat, akkor semmi újat nem fog nyújtani, hiába van benne Sugawara Bunta is.

The Bounty   5/10, 2012 HK [TRAiLER]
Jól induló HK agymenés, ami aztán sajnos a szokásos(?) problémák miatt nem lett olyan jó, mint lehetett volna. Chapman To mint akcióhős csillagos ötös, a film humora szintén, Fiona Sit továbbra is elragadó, de az ötletes poénokat unos-untalan félbeszakító sablonos melodráma jeleneteket igazán kihagyhatták volna. Így egy remek akcióvígjáték helyett egy elsőfilmes rendező túlbuzgósága lett csupán belőle. Kár...

Looking for a True Fiancee   5/10, 2011 JP [TRAiLER]
Egy újabb "furin" történet, bár ezúttal kicsit más kiindulópontból. Emberünk bevágja a fejét és amikor magához tér, nem emlékszik túl sok mindenre. Amiben az a gáz, hogy a táskájában van egy jegygyűrű, amit oda akart adni valakinek. Hamarosan viszont már ott tart, hogy három (vagy inkább négy) jelölt is van, akinek oda kellett volna adnia... Eleinte egész jó poénok vannak benne, aztán ahogy halad a vége felé, úgy lesz egyre laposabb, hasonlóképpen oly' sok más "romantikus" filmhez. Főhősünk problémáját is nehéz átélni, ha egyszer Konishi Manami az egyik jelölt, akkor a többiek úgyis esélytelenek.

Arakawa Under the Bridge   7/10, 2012 JP [TRAiLER]
Ez egy igen húzós, japánosan agyament sci-fi/fantasy elemekkel feltuningolt dráma a felnőtté válásról, na meg az apa/fiú kapcsolatról. Fiatal hősünket apuci a teljes ésszerűség jegyében neveli és a mamutcég egyik projektjét is rábízza. Hősünk kibóklászik a leendő új városközpont helyére terepszemlére, aztán ott is ragad, mert nem semmi figurák bóklásznak ott. Egy ilyen vénuszi teremtményre én is vevő lennék mondjuk... A nem semmi figurák és a velük kapcsolatos kalandok nagyon jók, magukkal vonzzák a nézőt, de a túlságosan sablonos drámai szál nem biztos, hogy feltétlenül kellett volna bele, de mint minden jobbfajta japán filmből, úgy ebből sem lehetett kihagyni.

Rock'n Roll Housewives   4/10, 2012 JP [TRAiLER]
Az angol cím röhejes, nem látszik belőle a lényeg, ami a japánban benne van. Szóval 4 középkorú nő elhatározza, hogy zenekart alapítanak és előadják kedvenc dalukat, a Smoke on the Water-t. Az Igarashi Takahisa regényéből származó alapötlet kiváló (bár a rengeteg japán zenés sztori közül nem emelkedik ki), a történet első fele is szórakoztató, aztán amikortól elkezdene komolyodni a dolog, onnantól kezdve nagyon előjönnek a már az elején is zavaró (hogy lehet zenére aláfestő zenét rákeverni???) borzasztó rendezői hiányosságok (mit várjunk ugye egy tévésorozatokon edződött elsőfilmestől?), amik totálisan hiteltelenné teszik magát az előadást. Kár érte, mert a csajok amúgy aranyosak és a zene is jó, főleg a japán akcentussal előadott angol szöveg (egy mukkot se értettem belőle).

Sketches of Kaitan City   1/10, 2010 JP [TRAiLER]
Igazából simán lehet, hogy ez egy jó film, csak olyan hangulatban kell elkapni, ami nekem nem szokott lenni. Szóval egy városban történt különféle sztorikat igyekeznek bemutatni, a bezárt hajógyártól kezdve a városfejlesztés útjában álló öregasszonyon keresztül a planetáriumos fickó gallyra ment magánéletéig. Meg még volna gondolom pár hasonló, de belealudtam. Túl sablonosak a sztorik és az egész filmnek borzasztó rideg hangulata van. Nagyon nem jött be.

Afro Tanaka   6/10, 2012 JP [TRAiLER]
Akár úgyis jellemezhetném, hogy afféle Moteki 2 (bár messze nem olyan jó), mert ebben is egy 30 körüli lúzer fickó próbál nőt szerezni magának, ráadásul mindössze egyetlen extra skill-je van, mégpedig a Fellaini frizura. Mint a manga eredetű sztoriknak általában, úgy ennek is jó a története és (a japán kultúra értői számára) a humora. Sajnos a rendezés már közel sem az igazi, eléggé széteső a történetvezetés és túl sok a feleslegesen lassú és túlhúzott jelenet benne. Az 5 idióta barátsága, a nőkkel szembeni frusztráció és komplexus, valamint a japán "haji" érzés viszont tökéletesen átjön benne, jó kis útmutató a japán lélekhez. Soha rosszabbat ne lássak!

Robo-G   9/10, 2012 JP [TRAiLER]
Ugye mindenkinek mond valamit Yaguchi Shinobu neve? A legfrissebb filmje is követi a korábbiak hangulatát, ügyes, okos vígjáték, tele szerethető figurákkal. Egy robot pedig nem is lehetne ennél emberibb. Ja és Hamada Gaku MINDEN filmje zseniális, meg a csávó is, ahogy a maga mamlasz módján adja elő a monológjait.

Mitsuko Delivers   5/10, 2011 JP [TRAiLER]
Ishii Yuuya a tőle megszokott stílust hozza, ezúttal kicsit Kurosawa Donzoko-jából merítve. A főszereplők gyakorlatilag a társadalom számkivetettjei, de ha összetartanak, akkor bla-bla... Egyes elemeiben jó a film, de ha az egészet egyben nézem, akkor valahogy nem áll össze igazán, nyoma sincs benne annak az ötlethalomnak, ami a szenzációs Sawako Decides-t és a nagyszerű A Man with Style-t jellemezte. Naka Riisa meg majd az Umizaru 4-ben lesz az igazi..

Zombie Ass   1/10, 2011 JP [TRAiLER]
Mindig megfogadom, hogy nem nézek több ilyet, aztán mégis valahogy csak sikerül... Szóval Iguchi Noboru legújabb kreténsége, ami talán minden eddiginél gusztustalanabb, viszont cserébe legalább a szokásos kellékek (béna művérrel ellátott gumifigurák, botrányosan rossz CG-vel tuningolt "fantázia" "lények", stb.) rettenetesen rosszak. A bosszantó az viszont továbbra sem ez, hanem az, hogy tulajdonképpen ebből az alapötletből (fúúúj...) akár még valami ténylegesen szórakoztatót is ki lehetett volna hozni, még csak túlzottan meg se kellett volna erőltetnie magát senkinek se hozzá... De hát úgy látszik, Iguchi szándékosan a világ legbénábbja és legrosszabbja akar lenni... A főszereplő kiscsaj egyébként nem is lenne rossz, ha inkább a karatéra, meg a bunyókra fókuszálni valami normálisabb rendezővel, még akár lehetne is belőle valaki.

Korede Iinoda   6/10, 2011 JP [TRAiLER]
Nekem senki se akarja bemesélni, hogy aki mangát rajzol, az normális. Ez után a film után meg pláne nem. Agybeteg poénok a jópofa 60-as évek végi díszletek között. A mondanivaló pedig egyértelmű, addig vagy érdekes, amíg szó szerint hülye vagy. Horikita Maki hülyének is aranyos.

2012 JÚLIUS

Before Sunrise   8/10, 2011 JP [TRAiLER]
A tipikus sztori. Te mit tennél, ha már házasemberként egy gyönyörű nő csábítgatna? Jól szituált főhősünk természetesen enged a csábításnak, azonban (minő meglepetés) a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogy várná. A krimi ág a klasszikus noir-okra hajaz, a furin és következményeinek bemutatása pedig kellően részletesre sikeredett. Úgy látszik, Fukada Kyoko mostanában a magányos, csábító nőszemélyeket szereti eljátszani, no nem mintha ez akkora baj lenne. A mondanivaló szépen összeáll és átjön a végére, jó kis csendes dráma ez is, némi krimi mellékszálakkal.

The Second Woman   9/10, 2012 HK [TRAiLER]
Egy tipikus, szerelmi drámát bemutató kínai operadarab szereplői saját életüket (egy szerelmi háromszöget) kezdik el viszontlátni a darabban. Nagyon ügyes film, egyrészt tetszett a hangulata (a nagy drámát időnként horrorba/thrillerbe illő pillanatok szakítják meg), másrészt jól eltalálták a sztorit is (a Pang bratyók vagy 10 éve próbálják, sikertelenül, aztán hirtelen jön valaki és lazán lepipálja őket), továbbá jók voltak a színészek is, főleg az egyébként eléggé irritáló Shu Qi a kettős szerepben. Kicsit visszajött a hongkongi filmekbe vetett hitem.

Always - Sunset on Third Street '64   5/10, 2012 JP [TRAiLER]
Nem vártam sokat a harmadik résztől és sajnos nem is lett túl jó. Itt-ott előjön a két régebbi rész hangulata, a CG pedig nagyon szép (bár helyenként feleslegesnek éreztem, ne már, hogy ekkora költségvetésből nem tudtak egy vonatot kirakni a pályaudvarra, meg kicsivel több régi verdát beindítani), de a kényszeres nézőt meghatni igyekező jelenetekből túlságosan sok volt, túlságosan hosszúak voltak és a többségük egyszerűen nem működött. Aki szereti a csöpögős melodrámákat, az ki ne hagyja azért. Ja és mennyire vagyok otaku, ha értem benne az utalásokat az akkori japán slágerekre/történésekre?

Black Cat in Jail   6/10, 2000 HK [TRAiLER]
Az eleje sokat ígér, de aztán elég hamar kiderül, hogy sem egy low budget akciót, sem pedig egy ütős women in prison-t nem kapunk, csak egy börtönben játszódó melodramatikus buddy movie-t (hogy lehet et magyarul írni úgy, hogy ne legyen idétlen?). Állítólag egy trilógia harmadik darabja, de a két korábbi film igazi akció, lehet, azokat érdemes lenne megnézni.

Fairytale Killer   4/10, 2012 HK [TRAiLER]
Újabb darabja a Pang bratyók teljes középszerbe fulladásának. Egy-két jól eltalált jelenet, meg (helyenként) Lau Ching-wan jó játéka, de semmi több. A sztori gyenge közepes, a horror már szinte teljesen kiveszett, a mandarin nyelvű szereplőket meg valahogy nem kellene erőltetni, főleg Wang Bao Qiang-t, ő valahogy megrekedt a kínai kisember szerepében, villainként finoman szólva se az igazi. Ahogy a Pang bratyók sem. Talán majd legközelebb, de egyre kevésbé hiszek bennük...

Love in a Buff   9/10, 2012 HK [TRAiLER]
Imádom az ilyen filmeket! Pang Ho-Cheung humorát mindig is bírtam (az első rész is szenzációs volt) és ebben a legújabb filmjében aztán néhány elég súlyos dolgot is elenged. Miriam és Shawn Yue nagyon jók, Ekin Cheng cameo-ja egyenesen zseniális, a kantoni trágárságokat pedig magyarként jobban érteni, mint valami angol nyelvterületről nézve. Már alig várom a Vulgaria-t, az legalább ilyen ütős lesz!

Legendary Amazons   4/10, 2011 CN [TRAiLER]
Látványosnak szánt, de valójában igen gyatrán kivitelezett kosztümös kínai háborúsdi, amiben túl sok a mélabús melodráma, a látvány sava-borsát nyújtó harcok viszont rettenetesen bénán vannak koreografálva, a túlzásba vitt gyenge minőségű CG-ről nem is beszélve. Finoman fogalmazva is felejthető.

Ousama Game   6/10, 2011 JP [TRAiLER]
Cuki kis tinihorror, ami a szokásos sémákat követi, egyszer lazán nézhető, vannak benne kis popsztár idolok is.

An Assassin   5/10, 2011 JP [TRAiLER]
Nem vagyok különösen oda a bérgyilkosok lelki szenvedéseit bemutató csodákért (John Woo szösszeneteinél úgyse fog soha senki jobbakat készíteni), így ez a japán próbálkozás is csak egy gyenge közepes. Eleinte igencsak ígéretes, aztán sem a lassú drámai részek, sem a szokásosan idétlen, 1 a 100 ellen csaták nem hoztak lázba. Iwata Sayuri viszont aranyos.

Salvage Mice   6/10, 2011 JP [TRAiLER]
Cuki ninják után cuki karate. A sztori a szokásos, a koreográfiák megmosolyogtatóak, de itt-ott egész látványosak, kár, hogy Takeda Rina-t kihagyták a buliból. Ja és mennék vissza Hiroshimába, most azonnal...

Shinobido - Way of the Shinobi   5/10, 2011 JP [TRAiLER]
Cuki ninjafilm cuki idolokkal a főszerepben. A sztori so-so, ráadásul túl hosszú benne a drámai szakasz, bár a japánoktól ez azért annyira nem meglepő. A csetepaték viszont jópofák, a ninja fegyverek nagyon látványosak, csak az a sok CG vér ne lenne...

Angry Ranger   10/10, 1991 HK [TRAiLER]
HK akció 1991-ből. Ebből következően tökéletes minden téren!

A Simple Life   10/10, 2011 HK [TRAiLER]
A film, amit vagy egy évig senki se látott, de minden díjat learatott. Hát, megérte a várakozást, az biztos. Ann Hui filmjeivel mindig szkeptikus vagyok, mert vagy nagyon jók, vagy botrányosan rosszak, ez most szerencsére az előbbi, ami mélységét tekintve a japán drámákra hajaz, ami a sekélyes hongkongi mozi ismeretében igen nagy dicséret. A sztori jó, Deanie Yip és Andy Lau pedig azért nagyon jó benne, mert teljesen természetesek. A helyi filmipar beemelése a történetbe egy szuper külön pluszt ad még mindehhez, a mellékszereplők között pedig olyan zseniket is lehet újra a képernyőn látni, mint például Paul Chun. Röviden: imádtam, pedig tulajdonképpen ez is csak egy melodráma.

Nightfall   6/10, 2012 HK [TRAiLER]
Szerencsére csak a film után tudatosult benne, hogy ezt bizony a rettenetesen rossz Murderer alkotói követték el. Hasonló sémát követ ez is, de szerencsére nem annyira botrányosan szánalmas a fő meglepetés faktora, mint a Murderer-é volt. Simon Yam-et mindig élmény nézni, úgy látszik, végre Nick Cheung is megtalálta a maga skatulyáját (szótlan villain, mint mostanában szinte mindig), de van benne Michael Wong (szakállasan nagyon bénán néz ki) és Janice Man is. A sztori so-so, a rendezés so-so, a történetvezetés viszont túlságosan szájbarágós, minden fordulatot kiszámíttat a nézővel, mielőtt megtörténnének, nyoma sincs a meglepetéseknek. Ennek a stábnak van még mit tanulnia...

Marrying Mr. Perfect   3/10, 2012 HK [TRAiLER]
Tipikus Wong Jing marhaság, sajnos ezúttal is a mandarin piacra, így a filmjei sava-borsát adó perverz és agyament poénok 99%-ban kimaradtak belőle. Így aztán csak egy gagyi I Do másolat, pár vicces poénnal, gyengécske romantikus szállal ja és persze az elmaradhatatlan jónő áradattal (talán ebben a filmjében van eddig a legtöbb). Gyatra.

My Way   8/10, 2011 KR [TRAiLER]
Jó kis II. világháborús hősies eposz, amiben van mindenki a fennhéjázó japánoktól kezdve irdatlan mennyiségű oroszig, de van kínai, német, sőt, még valami arab szereplő is. Kicsit túlhúzott és túljátszott, de ezt az összes általam látott háborús filmről el lehet mondani, úgyhogy nem nevezném hibának. A CG itt-ott kevés egy ilyen nívójú alkotáshoz, viszont Odagiri Jo, Fan Bing Bing, meg a megjegyezhetetlen nevű koreai színészek is jók voltak. A lényeg pedig: nagyon tetszett koreai szemszögből a D-Day (nem spoiler, a film elején a szövegben már benne van ez az info).

Helpless   8/10, 2012 KR [TRAiLER]
A poszter populistább szórakozást ígér, mint amit kapunk, de ez pont jó is így, talán végre leszoknak a koreaiak arról, hogy feldarabolt nőkkel adják el a filmjeiket. Mondjuk Kim Min-hee kicsit többet mutathatott volna magából, de annyi baj legyen... Mint krimi és thriller teljesen megállja a helyét a film, vissza is adta a koreaiakba vetett hitemet.

Nameless Gangster   6/10, 2012 KR [TRAiLER]
Ez jó kis gengszteres sztori volt, de nem elsősorban a történet, hanem a 80-as évekbeli retró hangulat miatt. A gengszteres sztorik összes szükséges kelléke megtalálható benne, de ha egy kicsit rövidebb és feszesebb, még jobb lehetett volna.

2012 JÚNIUS

Howling   7/10, 2012 KR [TRAiLER]
Song Kang-ho filmjeit szeretem, most is jól hozza a kissé kókler zsarut. A Japánból importált sztori ugyan eléggé hajaz egy régi Columbo epizódra, de legalább látványos és helyenként még a poénok is a helyükön vannak. Soha rosszabbat!

You're my Pet   5/10, 2011 KR [TRAiLER]
Japánból importált, kínosan kiszámítható sztori (amiből szvsz sokkal többet ki lehetett volna hozni), Korea legszebb színésznője és leggázabb férfi(?) színésze(?). Itt-ott szórakoztató, a zenei aláfestés meg még a nagyon gáz boyband csávók ellenére is hangulatos és jól eltalált. Könnyen felejthető nyári kis hülyeség.

Double Trouble   5/10, 2012 CN [TRAiLER]
Jaycee végre a papa nyomdokain, tökös biztonsági őrt játszik, akit többször tökön rúgnak. Habkönnyű kungfu komédia, jócskán nyakon öntve Visit Taiwan reklámmal, valamint a tajvani/kínai barátság erőltetésével. Tulajdonképpen semmi extra, de Jaycee kungfus próbálkozásai és Jessica C latexcucca miatt mégis érdemes lehet rászánni az időt.

Euro 2012 is over so let's get back to movies!

A Lively Geisha   6/10, 1970 JP
Szokásos Toei sztori a '70-es évekből, Fuji Junko ezúttal egy határozott(nak tűnő) gésát játszik, Sugawara Bunta pedig (már megint) a háttérbe van szorítva. Tucatszámra vannak ilyen filmek még, ebben sincs semmi kiemelkedő, de azért a kábé két harcért, amit Sugawara lebonyolít, a műfaj rajongóinak megérheti megnézni.

Gabi   6/10, 2012 KR [TRAiLER]
Szeretem a valós történelmi alapokon nyugvó koreai filmeket, mert egy gyakorlatilag ismeretlen világot mutatnak be, ezúttal az orosz és a japán birodalom között őrlődő Joseon-ról. A sztori érdekes, a kivitelezés viszont nem az igazi, olyan száraz, hogy időnként elkalandozik a néző figyelme. A főszereplők hozzáállása a Joseon uralkodóhoz viszont szórakoztató, mert hasonlít a kínai filmek propagandájára.

Any Other Side   4/10, 2011 TW [TRAiLER]
Egy Polski Fiat 126 kalandjai Tajvanon. Kicsit bővebben, egy nagyon menőnek szánt, de eléggé szánalmasra sikeredett képregényfilm, amiben jópár kultmozi elemei megjelennek a zombis kreténségektől kezdve egészen a spanyol Time Crimes-ig. Gyenge.

Starry Starry Night   9/10, 2011 TW [TRAiLER]
Imádom a tinédzserfilmeket. A legjobbak általában Japánban készülnek, de ez a tajvani darab (by Huayi Brothers) is közel van a tökéleteshez. Jó kis álomszerű sztori, amihez a CG jelenetek rengeteget hozzáadnak, nekem leginkább az ilyesmi számítógépes tuningok tetszenek. Még több ilyet!

Nonchan Noriben   6/10, 2009 JP [TRAiLER]
Egy aranyos kis sztori, amiben Komaki, a válófélben levő háziasszony rájön, hogy mivel is szeretne az életben foglalkozni. A férjjel történő (száj)karate zseniális végig, Konishi Manami gyönyörű, a mellékszereplőkön jókat lehet virulni, mégis, valami hiányzik ahhoz, hogy igazán jó film legyen.

Love   7/10, 2012 TW [TRAiLER]
A Monga rendezőjének új produkciója tipikus kínai/tajvani romantikus dramedy, nagyszerű poénokkal, néhány remek színészi alakítással (Vicki Zhao, Juan Ching-Tien), de a jellegzetes kínai hozzáállással az emberi kapcsolatokhoz (kb. amit szeretnénk, az valamiért nem megy/nem működik). A drámai részek nálam nem működtek, a poénok viszont zseniálisak.

Merantau Warrior   6/10, 2009 ID [TRAiLER]
A nagy hype övezte Raid után megnéztem a stáb korábbi filmjét, a Merantau-t is. A forgatókönyv ebben sem egy nagy szám, szinte egyáltalán nincs lőfegyveres harc, az akciókoreográfiák viszont elég jók, bár nagyon látszott a görcsös törekvés arra, hogy mindig pont akkor ugorjon be a következő aprítanivaló a főhős mellé, amikor az előző eldőlt/elrepült. Ettől függetlenül egyszer megérte megnézni, már csak azért is, hogy újfent megbizonyosodjon az ember arról, hogy ezek a dél-kelet ázsiai nagyvárosok nem túl bizalomgerjesztőek.

Dead Snow   6/10, 2009 NO [TRAiLER]
Ezek az északi népek nem teljesen 100%-osak, ez ebből a filmből is kiderül. Néhány fiatal elmegy bulizni a havas hegyekbe, ám a helyszínen a nácik alkottak annak idején és ennek pont ők isszák meg a levét. Akár úgyis lehet tekinteni erre, mintha a norvég Iguchi Noboru gyártotta volna, csak van sztori is, így a japán mester mesterműveinél szórakoztatóbb.

Mural   6/10, 2011 HK [TRAiLER]
Gordon Chan egy izgalmas témát (mi történik, ha férfi keveredik egy csak nők által lakott területre) dolgoz fel wuxia köntösben, rengeteg (nem annyira magas színvonalú) CG segítségével. Kár, hogy ahogy halad előre a történet, úgy lesz egyre laposabb, pedig a kiindulópont igencsak ígéretes.

ARCHÍVUM

2011 DECEMBER-2012 MÁJUS

2011 MÁJUS-2011 NOVEMBER

2011 FEBRUÁR-2011 ÁPRILIS

2010 DECEMBER-2011 JANUÁR

2010 NOVEMBER

2010 SZEPTEMBER-OKTÓBER

2010 JÚLIUS-AUGUSZTUS

2010 MÁJUS-JÚNIUS

2010 FEBRUÁR-MÁRCIUS-ÁPRILIS

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!