Organized Crime and Triad Bureau

Általában jelen filmet tekintik Kirk Wong un. true crime trilógiája (Crime Story, Rock 'N Roll Cop és OCTB) legjobbjának, amely kijelentéssel nem teljesen tudok egyetérteni. Kéretik nem félreérteni: mindhárom kimondottan intelligens akció-dráma, ám ettol függetlenül én inkább a Jackie Chan legsikerültebb alakításával megkoronázott Crime Story-ra szavazok. Ráadásul egyes részletei az OCTB-t lehúzzák valamelyest.

A film producere és foszereplője, Danny Lee Sau Yin karriert csinált abból, hogy több tucat filmben játszotta el a "Lee Sir" karaktert, egy Dirty Harry-szerű, az igazság nevében minden szabályt áthágó rendőrfigurát. Általában ezeknek a "Líszőröknek" semmi köze egymáshoz, nevükben és az igazság iránti elhivatottságukban megegyeznek ugyan, de pl. az OCTB főhőse, a különleges ügyosztály vezetője nem azonos az Untold Story (1992) "Líszőrével", pedig a nevük ugyanaz, és mindkettőt persze Danny Lee játsza. Líszőr inkább megelevenedett legenda, mint hús-vér ember, a rendőrbuzi Danny Lee szemében mindenképpen. Remélem érthető.

A történet nem túlságosan eredeti: Tung (Anthony Wong) és Cindy (Veronica Yip) egy elvetemült bűnözőpárocska, akiknek a szerelmükön kívül semmi sem szent (Tungnak még a lamúr sem igazán, gyakran Cindy orra előtt dugja a kurváit). Az egyik félresikerült ékszerbolti rablásuk után menekülniük kell Hongkongból, de a Szervezett bűnözés- és triádellenes iroda (innen a film címe) vezetője, Lee felügyelő, valamint hűséges emberei mindenhová követik őket, és nem válogatnak a módszerekben: Tungék bűntársait a legkülönbözőbb módszerekkel kínozva (waterboarding ahoy!) igyekszenek kiverni belőlük az információt.

Tung és Cindy a városhoz közeli szigeten keres menedéket, ám nemsokára megérkezik Lee és csapata, és az idillnek annyi, a párnak tovább kell menekülnie. Ám a rendőr dolga sem könnyű, felettesei és kollégái (hűséges csapata kivételével) ki nem állhatják, kiközösítik. Még az üldözéshez szükséges anyagi támogatást is megvonják tole, amit Lee a bűnözőktől elkobzott kézpénzből kénytelen finanszírozni. Végül csak Tungot sikerül elfogniuk, akinek kiszabadítására Cindy rajtaütést szervez...

A film legnagyobb erénye a pofátlanul tehetséges Anthony Wong és a megközelíthetelenséget sugárzó Cecilia Yip játéka: hidegvérűek, kegyetlenek, és egymásért mindenre képesek. Mint diszfunkcionális, szociopata szerelmespár, teljesen hihetőek. A forgatókönyv eleve nem fekete-fehéren rajzolja meg a figurákat, ám ez az árnyalás csak náluk muködik igazán, Danny Lee a megszállott rendőr szerepében tehetségének korlátozottsága okán már messze nem brillírozik ennyire (érdekes, hogy mindössze egy évvel vagyunk a korábban már említett Untold Story után, Anthony Wong abban is bűnözőt játszott (legendásan, el is nyerte a legjobb férfi foszereplő díját).

Kirk Wong rendezése lendületes - hol rögreális, hol pedig reklámosan stilizált - nincs neki szuverén kézjegye, talán a Ringo Lam szikár rendőrmozijaira hasonlítanak leginkább a munkái. Sosem áll le, és akciójeleneteket illetve expozíciót egyaránt izgalmasan visz filmre. Gyanítom, hogy a filmet lezáró szenzációs lövöldözés, amely végigzúz Hongkong Wanchai elnevezésű negyedén, másokat is megihletett - kiváncsi vagyok, hogy Michael Mann látta-e, mielőtt megrendezte a Heat-et.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!