Sons of Anarchy - 4.01 - Out

Visszatért az általam legjobban várt sorozatok egyike, a drámában, feszültségben és keménykedésben eddig messze a legtöbbet adó Sons of Anarchy. Szerencsére a nyár sem telt el eseménytelenül a szériát illetően, ugyanis a showrunner, Kurt Sutter mind blogján, mind twitteren csöpögtette az információkat, képeket a forgatásról, a nyár végén pedig előrukkolt négy appizóddal, melyek exkluzív tartalomként csak iOS, illetve Android alkalmazás segítségével lehetett megnézni, de mostanra a YouTube-on is megtalálhatóak. A részek a két évad közötti űrt hivatottak betölteni, azon szálakat próbálják összefogni, amelyek kifejtése a szoros tempójú negyedik évadba már nem fért be. Az első rész azonban ezek hiányában is maradéktalanul élvezhető, sőt, a visszautalások talán még érdekesebbnek is hathatnak. A tovább után megpróbálom kicsit jobban kivesézni az évadkezdést, ezért spoilerek előfordulhatnak. 
Legfontosabbnak mindig is a jól kivitelezett expozíciót tartottam. Hangulatkeltés, az atmoszféra újrateremtése, a feledésbe merültek felevenítése. A negyedik évad első öt perce mindezeket tökéletesen alkalmazza: gyönyörűen megkomponált snittek, fülbemászó zene, ráadásul mindez egy olyan eseményt kísér, ami már önmagában is heroikusan hat. 14 hosszú hónap után a SAMCRO válogatott tagjai, köztük a vezéralak Clay és a mindenki számára kedves Jaxx feltételesen szabadlábra kerül. Diadalmenetük kifelé a kapun éppoly pimaszul magabiztos, mint a Harleyk dübörgése és az arcukon elterülő vigyor ahogy elhúznak a gyűlölt Stockton fegyintézet mellett. 

Még ha világuk nem is fordult a feje tetejére, ez a több, mint egy év nem múlt el változás nélkül. Legnagyobb ellenségük, a várost kiárusító Jacob Hale immár Charming polgármestereként ténykedik. Fő terve egy lakópark megépítése, a munkálatok pedig már meg is kezdődtek. A klub tisztában van vele, hogy a luxusingatlanok hosszú távon nem a város érdekeit szolgálják, így feltett szándékuk a polgármester tervének megakadályozása. A negyedik évad egyik fő csapása mindenképp ez a vonal lesz, de reméljük, hogy elég idő jut a másik két szál kibontására is. 

A városban nem csupán a városházán történtek változások, hanem a rendőrkapitányságon is: a San Joaquim PD két új taggal is gazdagodott, az őket alakító színészek - akiket a Deadwoodból és a Terriersből már ismerhetünk - pedig már az első részben kitűntek alakításukkal. És ha már az új szereplőknél tartunk hadd hívjam fel a figyelmet az ugyancsak újonc helyettes államügyészre: Lincolt ‘Linc’ Potter (Ray McKinnon) első feltűnésétől kezdve hátborzongató figura, aki játszva kap helyet majd a klub leggyűlöltebb ellenségeinek körében. 

A magánéleti problémák ismét előkerülnek majd, a börtönben eltöltött idő mindenkire mély hatást gyakorolt. Ez egyaránt igaz a klub mindkét felére: azokra, akik élték életüket és aggódtak szeretteikért és azokra, akiknek minden napja küzdelem volt Stockton falai között. Jaxx pálfordulása akár meg is döbbenthet minket, de ha közelebbről vizsgáljuk helyzetét - a két gyerek, apja leveleinek hatása és a már első részektől őt kísértő erkölcsi érzéke - akkor világossá válik döntéseinek miértje. Ennek végkimenetelében jelentős szerepet fog játszani Tara és Gemma, akik az eltelt idő alatt nagyon közel kerültek egymáshoz, ami csak tovább bonyolítja a dolgokat. 

Érdemes megemlíteni, hogy Kurt Sutter a nyár folyamán ismét összetűzésbe került számos emberrel, köztük az AMC fejeseivel. A Mad Man kapcsán szólogatott be nekik twitterén, majd a további problémákat elkerülendő törölte profilját. Azt azonban megígérte, hogy ha az első rész magas nézettséget fog hozni, akkor visszatér és tovább csirirpel a rajongóknak, miközben megpróbálja visszafogni magát. A szeptember 6-án vetített rész nem csak sorozatcsúcsot, de csatornacsúcsot is produkált, 20%-ot verve az előző évadkezdésre. Sutter azóta vissza is tért a twitterre, hogy tovább folytassa gondosan megtervezett kampányát.  

A legnagyobb hangsúlyt mindenképpen a klub jövője kapja majd, mely összefonódik a magánéleti problémákkal. A showrunner egy utolsó, mindent lezáró ötödik évadot ígér, ami egy ilyen erősen szerializált sorozattal kapcsolatban több, mint kecsegtető. A negyedik évad az előzőekhez viszonyítva is erős kezdést produkált, teli fordulatokkal és gondosan felépített cselekménnyel, a kitűnően megformált karakterekről már nem is beszélve. És mi lesz itt, ha feltűnik Danny Trejo is?
 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!