A Direkt Fanzin bemutatja: Before/After

A Direkt Fanzin grafikuscsapata már kétszer is tiszteletét tette a Geekznél, egyszer a Zsiráfablak című, 18-as karikás Ablak-Zsiráf parafrázissal, másodszor pedig a mágikus realizmus Magyarországának sosem volt vagy éppen nagyon is létező faunáját bemutató Bestiarium Hungaricummal. A legfrissebb kiadványuk az Előtte/Utána tematikán alapul, és hamarosan kiállítás nyílik belőle a kArton galériában. A projekt koordinátora, Haránt Artúr (aki a Geekz fejlécét is tervezte, és akivel már egyszer készítettünk interjút) meglepett minket egy kis ízelítővel, illetve a kiállítás megnyitójának részleteivel. Miniatűr művészeti albumban előzmények és utózmányok még sosem voltak ilyen szórakoztatóak!

IMG_4107 copy

Az először 2006-ban megjelent Direkt Fanzine már-már „veteránnak” számít a szakmában. A fanzine-t a Nyíregyházi Főiskola vizuális-kommunikáció szakára járó diákok alapították, majd a grafikusok köre debreceni és budapesti street artosokkal, képregényesekkel és grafikusokkal bővült.

IMG_4114 copy

A kortárs budapesti zine-kultúra oszlopos tagjának számító Direktben eleinte teljesen szabad tematikájú, illusztrációs jellegű munkák jelentek meg, majd a későbbi számokra egyre határozottabb körvonalat nyert a kiadvány, a publikálók egy adott, közös témához készítettek illusztrációkat.  Így lett a hatodik, a Zsiráfablak című fanzine témája a kultikus gyermekenciklopédia humort sem nélkülöző redefiniálása, és így kerültek bemutatásra a legutóbbi, hetedik, Bestiárium Hungaricum címet viselő kiadványban a  magyar kultúra és folklór létező és képzeletbeli, furcsanevű teremtményei, két színben.

IMG_4125 copy

A legújabb, 8. fanzine címe BEFORE / AFTER címen jelenik meg, és a kiállítással egybekötött ősbemutatóra a  kArton galériában kerül sor. A nyolcadik koncept fanzine is nagyszerű grafikusokat, képregényeseket  és illusztrátorokat tömörít a kiadványba: Haránt Artúr, Fekete József, Karóczkai Zsolt, Fritz Zoltán, Koppányi Péter, Nagy Péter, Márton Sándor, Zámbori Andrea, Halász István, Haránt Ervin, Fórizs Gergely, Szabó Levente, Sebesvári Soma, Győri Tibor, Takács Antal, Kozma Dávid, Takács Anikó, László Márk, Csordás Dániel, Tebeli Szabolcs, Felvidéki Miklós, Lukács Máté, Fehér Zoltán, Tripsánszki Dávid, Jámbor Éva, Stark Attila, Jaromír Plachý, Gutema Dávid.

IMG_4129

A Direkt Fanzine „szerkesztősége” ennek a témának a feldolgozását is precíz kivitelezésű munkákban valósította meg, és annak ellenére, hogy az egyes oldalak nagyfokú formai változatosságot mutatnak - ahány alkotó, annyi stílus és megközelítés – a végeredmény egy egységes, professzionális kiadvány.

IMG_4111 copy

És hogy konkrétan mi lesz a falakon? Egy kis régi, egy kis új, egy kis tarka, egy kis monokróm, egy kis eredeti, egy kis print…  Azaz a Before/After fanzine munkái élő egyenesben a Bestiárium Hungaricummal és a Zsiráfablakkal karöltve, valamint válogatás az 1-5. Direktből.

IMG_4109 copy

Megnyitó: 2015. március 5., 19 óra

Helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u.18.

Megnyitja: Koppányi Péter

Megtekinthető: 2015. március 6 - április 30. (A Direkt Fanzine 8. Before/After megvásárolható a megnyitó és a kiállítás ideje alatt a kArton galériában)

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!