Imádja a bolygónkat, és űrruhával csókolózik - Interjú Cory McAbee-vel

Cory McAbee festő, független filmes (rendező/forgatókönyvíró/színész/zeneszerző) és dalszerző/énekes egyszerre, de kipróbálta magát már a képregényírásban és -rajzolásban is. Igazi ezermester figura, aki minden médiumra kíváncsi. Sosem a könnyebb utat választja: egyéni látásmódú, bizonyos szempontból kifejezetten szerzői, ugyanakkor az egyszerű vicceket és műfaji elemeket is bátran használó filmjeire sok éven át keresett forrásokat, képregényes projektjét (Rabbit) crowdfunding finanszírozással indította el, másodmagával nemzetközi művészkollektívát alapított Captain Ahab's Motorcycle Club néven, alternatív rock'n'roll bandája (The Billy Nayer Show) után pedig utolsó zenei lemezét már szólóban készítette el.

Kult/underground körökben az American Astronaut című filmje tette ismertté. A zenés, fekete és helyenként abszurd humorú, máshol filozofikus űrwesternjét egy másik, hasonló közegben játszódó, kifejezetten az angol humor (Douglas Adams, Monty Python) felé lépő film, a Stingray Samm követte, mely elkészültekor rövid ideig ingyenesen is megtekinthető volt websorozat formájában. Jelen interjú apropóját a STINGRAY SAM szerda esti, Roham Bárban történő bemutatója adja. A vetítést Varró Attila vezeti fel (de megszólal Cory is…) – az esemény Facebook oldalán minden szükséges információ megtalálható.

Cory McAbee

A festésen és a zenélésen keresztül vezetett az útja a filmezésig. Másképp közelíti meg ezen médiumokat, vagy ugyanúgy éli meg azok folyamatait?

Minden külön történet, rajz vagy dal ötletekből áll. Különböző megközelítést igényelnek, a művész és a közönség részéről egyaránt.

Gyakran használja és értelmezi újra az amerikai kultúra és történelem olyan elemeit, mint például a cowboyok vagy az űrkutatás, és a férfi-nő kapcsolat (szexuális, szociális és kulturális értelemben) is nagyon érdeklik. Hogyan választ - vagy talál - témákat a műveihez?

Az American Astronaut és a Stingray Sam sok közös témával rendelkezik, de más irányba viszik és máshogy használják azokat. Az American Astronautban a férfiakat és a nőket a távolság választja szét (ford. megj.: másik bolygón élnek), a Stingray Samben a gyógyszerek és a rossz döntések. Ami a westerntémát illeti, az American Astronauttal az volt a célom, hogy úgy nézzen ki, mint a családom azokban a környezetekben, amiket gyerekként ismertem. Mivel mindenki előszeretettel titulálta űrwesternnek, elhatároztam, hogy a Stingray Samet is efféle űrwesternnek írom meg, és az első filmre alapozom, de egy modern szociális környezetbe helyeztem.

captain-ahabs-motorcycle-club

Mit gondol, a nézői és a rajongói inkább a "művészfilmek" szokatlan alkotásokra fogékony közönségéből kerülnek ki, vagy a műfaji filmek, főként a sci-fi elszánt kutatói közül?

Mindkét csoportból sokan szerették a filmjeimet, míg mások egyik csoportba sem illenének bele, de személyes okokból kapcsolódni tudnak hozzájuk. Olyan emberek is vannak, akik utálják a musicaleket, de ezek a filmek mégis tetszenek nekik. Mindig meglepő látni a nézők reakcióit.

Az elmúlt években sok új kezdeményezése volt, például képregényt készített crowdfunding segítségével, másodmagával megalapította a Captain Ahab's Motorcycle Club nevű filmkészítő kollektívát, vagy no-budget rövidfilmet forgatott, amelyben kisgyerekei játszották a főszerepet. Vannak tervei 5 vagy 10 évre előre, vagy inkább csak megy az árral? 

Néha sok időbe telik, míg megvalósul egy projekt. Az American Astronautnál hat évig tartott, míg összejött a pénz, a Stingray Samnél háromig. Ugyanakkor ezen a héten kiadom az első szóló albumomat, amelyre tizenhét dalt írtam a lakásomban két hónap alatt, és szerintem ez az eddigi legjobb lemezem. Nehéz előre megmondani, mennyire fog valami könnyen menni. Sosem tartottam hasznos dolognak határidőt szabni egy tervnek.

Mit gondol, lesz olyan elterjedt az interneten történő közösségi munka ("crowdcreating"), mint a közösségi finanszírozás (crowdfunding)? Nemrég még eléggé naiv gondolatnak tűnhetett, hogy a crowdfunding működhet, mostanra pedig széles körben ismert és használt módszerré vált, amely átformálta az ipart és a művészetet a videojáték-készítéstől az elektromos berendezések gyártásán át a zenélésig ...

Az USA-ban szinte semmiféle támogatást nem kapnak a művészek, úgyhogy jó ötlet barátoktól és támogatóktól segítséget kérni. Ami a crowdcreatingot illeti, az gyakran vezet bajokhoz, mert ha a projekt sikeres, az emberek többet fognak kérni az eredetileg megbeszélt összegnél.

Mi a legfontosabb tanács, amit a gyermekeinek ad majd, ha bármelyikük szabadúszó művész szeretne lenni?

Ha nem a pénzért csinálod, gazdagabb életed lesz.

Cory McAbee

Mi a legemlékezetesebb, ami forgatás közben megesett Önnel?

Nem tudok kiemelni egyetlen eseményt, imádok filmeket készíteni. A vicces pillanatok akkor viccesek, amikor megesnek, a borzalmasakon pedig utólag jó nevetni. Az American Astronaut utolsó forgatási napjának végén visszamentem az öltözőbe és megcsókoltam az űrruhámat. Minden alkalommal hasonló érzés fog el, amikor elkészítek valamit, ami nagyon tetszik.

Szeret főzni? Én nagyon kreatív folyamatnak tartom, és mindig kíváncsi vagyok rá, hogy egyes művészek szeretnek-e főzni, és ha igen, hogyan és mit...

Nálunk legtöbbször a feleségem főz, és én mosogatok.

Ha lenne egy órája az űrben (űrruhában) élő videókapcsolattal és egy csoport technikussal az oldalán, mit tenne?

A Földet nézném és arra vágynék, hogy ott legyek. A Földön van víz, levegő, halak, madarak, kutyák, macskák, méhek, majmok, patkányok, hó, eső, fák, sivatagok, hüllők, almák, narancsok, gravitáció, ami segít a nyelésben meg a kakilásban, olyan szép emberek, hogy lopva kell rájuk nézni, meg olyan unalmasok, hogy el sem hiszi az ember, van sör inni meg tükör, ami előtt meg lehet inni. Az űrben semmi mást nem lehet csinálni, mint vízszűrőbe pisálni és reménykedni, hogy működik a gép. Imádom a bolygónkat!

Cory

Végezetül: tudna egy-egy kevésbé ismert filmet és zenét ajánlani, amit nagyon szeret?

A film: Idiocracy, 2006, rendezte Mike Judge. A banda: That1Guy (http://that1guy.com). Ő az egyik legjobb barátom és a legtehetségesebb emberek egyike, akit ismerek. Ő bőgőzik az American Astronaut soundtrackjén. Itt egy videó, amit róla csináltam a 2013-as közös turnénkon: https://youtu.be/QrNWWDkTNDM

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!