Artmozik éjszakája - Elő a szemcseppeket!

Miután átböngésztem az Artmozik éjszakájának egyszeri halandó számára befogadhatatlan gazdagságú programját, végleg eldöntöttem, hogy ideje lenne összeeszkábálnom sufni-tuning időgépemet – más eszközökkel egyszerűen nincs mód a tökéletes élmény abszolválására. Május 13-án öt filmszínház (Puskin, Művész, Toldi, Tabán, Kino Film Cafe) pazar kínálatából válogathatnak az igazán elvetemült mozgókép-mániákusok: a legművészibb művészfilmrajongók és a szégyentelenül könnyed szórakozásra vágyók számára egyaránt akad néznivaló bőségesen, mindezt potom 3500 pénz kicsengetésének ellenében, egyetlen karszalag segítségével. Az alábbiakban abszolút szubjektív listámat olvashatjátok: mely alkotásokat tekinteném meg, ha mindenre maradna időm, és persze agyam. (Nyilvánvaló, hogy a vállalás teljesíthetetlen, de álmodozni azért csak lehet…)

A fiú és a szörnyeteg (Mamoru Hosoda), 18:45, Művész

Ez a fantasztikus, mélyen drámai, elképesztően komplex anime kiváló kezdőprogram az egész éjszakás mozimaratonhoz: egy árván maradt, haraggal telített kissrác és kőbunkó, öntörvényű, grizzly-alkatú szörnyeteg mesterének szívmelengető, könnyfacsaró, káprázatosan látványos története ellenállhatatlan erővel húz magával, hogy a végén rádöbbenj: még mindig nem tudsz eleget a világról, és tudatosuljon: sokkal többet kell tudnod róla.

Mephisto (Szabó István) 20:30, Puskin

Erős váltásként az egészen a Saul fia diadalmenetéig egyetlen Oscar-díjasként emlegetett magyar filmre tenném le voksomat, egyrészt, mert soha nem láthattam nagyvásznon (bemutatásának évében születtem), másrészt, mert egy iszonyatosan erős, megrázó és kegyetlen alkotás elképesztő alakításokkal (Klaus Maria Brandauer, Cserhalmi György), olyan film, melynek megtekintése kötelező geekeknek és normális embereknek egyaránt. Már ennyi is elegendő ok az újranézésre, az csak kellemes ráadás, hogy a vetítés előtt Koltai Lajossal, a film operatőrével beszélgetnek a szervezők.

Anomalisa (Charlie Kaufman) 20:30, Toldi

Már A John Malkovich menet óta nyilvánvaló, hogy amit Kaufman csinál, arra mindig érdemes odafigyelni: senki máséhoz nem hasonlítható alkotói világa, féktelen, bámulatosan eredeti ötletei minden munkáját különleges csemegévé teszik. Ezúttal társrendezővel, Duke Johnsonnal dolgozott – stop-motion technikával készült, csaknem 3 évig forgatott, hiperrealista bábanimációs filmjük kötelező anyag.

Aljas nyolcas (Quentin Tarantino) 23:30, Művész

Aki Tarantino filmjétől Django elszabadul 2-t várt, csúnyán csalódhatott, aki viszont tudott örülni egy karakterközpontú, éjsötét, cinikus, bravúrosan megírt drámának pazar színészek tolmácsolásában, az maradéktalanul megtalálhatta számításait. Nagyvásznon még ehhez sem volt szerencsém, szóval egyértelmű, hogy látnom kell.

Liza, a rókatündér (Ujj Mészáros Károly) 21:15, Kino Café

Az alternatív Pesten (Csudapest) játszódó, meghatározhatatlan műfajú, abszurd meseszerűség az utóbbi évek legeredetibb látványvilágú hazai filmje, szórakoztató, de nem bugyuta, sötét, ám egyáltalán nem nyomasztó. Szokás megdicsérni azért, mert olyan jó, mintha nem is magyar lenne – szerintem meg pont azért baromi menő, mert egyértelműen csak magyar lehet. Apró nemzeti büszkeség – nyilván nem érdemes kihagyni.

Az élőhalottak éjszakája (George A. Romero) 22:30, Toldi

Ismét egy olyan film, amit eddig nem állt módomban megtekinteni moziban, lévén, hogy az eredeti, 1968-as műhöz van szerencsénk. Romero legendás zombifilmje nem csak a horrorrajongóknak kihagyhatatlan, valódi filmtörténeti kuriózum, témafelvetései ma is aktuálisak – akkor is, ha úgy érzed, már végleg belefáradtál az élőholtdömpingbe. (A vetítés szerencsére nem csupán egyszeri alkalom, a Toldi az Artmozik éjszakája után is műsoron tartja a filmet).

Hardcore Henry (Ilya Naishuller) 00:00, Toldi

A báva, vészjósló vánszorgás után jöjjön az adrenalinbomba: a Go Pro kamerával forgatott, belső nézetes, videojáték-esztétikával büntető akciómozi akkor is felpörget, ha a végkimerülés határára sodródtál, megrázza és megkavarja az agyad, egyetlen másodpercnyi pihenőt sem engedélyez, mégis, miután kiszédültél a moziteremből, úgy érzed, bármire képes vagy. Receptre kellene felírni depresszió kezelésére.

Szcientológia, avagy a hit börtöne (Alex Gibney) 01:30, Puskin

Az L. Ron Hubbard által alapított kvázi-egyház történetéből remélhetőleg kiderül, mennyire jogosak a csoportosulást ért támadások, mennyi igaz azokból az elképesztő pletykákból, melyek a sci-fi író agyából kipattant hitrendszer követőinek sajátos meggyőződéseit taglalják. Jómagam csak egy emlékezetes South Park epizódból tájékozódtam a szcientológia ügyében – tartok tőle, hogy a valóság jóval abszurdabb annál, mint amit ott láthattam.

Az Artmozik éjszakájának teljes programját ITT találjátok.  

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!