2017 leglazább legjei

Borbíró Andris:

Az év...

... leggagyibb horrorja: a (talán ügyes, sejtetéssel teli előzetese miatt) meglepően nagy hype-ot kapott It Comes At Night, ami kevesebbet tud hozzátenni egy elcsépelt szituációhoz, mint egy random The Walking Dead epizód.

... legmeglepőbb hangnemváltásai: a Brawl in Cell Block 99 úgy mászkál félig viccnek szánt börtön-exploitation és kisrealista dráma fogalmazásmódja között, mintha a kettő akár csak ágyúlövésnyi közelségben is lenne egymáshoz.

... legjobb tirpákvicce: ahogy Luke Az utolsó Jediben harciasan belekortyol a kék tejbe, majd csatakos szakállal hátrafordul, mintha csak az mondaná: "Ha Yoda lehetett gusztustalan, én is lehetek!"

... legfárasztóbb vicce: Az utolsó Jedit nyitó Hux-Hucks poénkodás, meg még egy jópár hasonlóan fájdalmas tévedés.

... legszomorúbb lopása: ahogy a Szárnyas fejvadász 2049 kifordítja a Her egyik legmeghatóbb és legeredetibb jelenetét.

... legnagyobb pótlása: egyértelműen a The Great Silence volt a legjobb régi film, amit idén megnéztem: saját jogán és egy műfaj kifordításaként, tiszteletteljes megcsúfolásaként is remek.

... legizgalmasabb koncertje: természetesen Ennio Morricone az Arénában. Borzongás és áhítat!

... legcikibb botránya: igaza volt a fröcsögő szélsőjobboldali szónokoknak, Hollywood tényleg tele van gátlástalan, beteg lelkű szexuális ragadozókkal... (és ez még akkor is áll, ha levonjuk a túlzásokat, esetleges igaztalan vádakat.)

Nyerges Csaba:

Az év...

...a legelbaszottabb választása: de  komolyan, legalább egy döntéshozó végigolvashatta volna az összes Harry Hole-regényt. Akkor nyilvánvalóvá vált volna, hogy a Kísértetet kell megfilmesíteni, lévén a végső csavar egyben iszonyatosan erős drámaisággal is rendelkezik (arról nem is beszélve, hogy Vera Chytilová és a Farkaslak horrorját úgysem tudja semmi sem überelni, ha hóemberekről van szó).

...a legdurvább giccse: a hanyatt fekvő Ryan Gosling felett szállingózik a hó a Szárnyas fejvadász 2049-ben (vagy bármelyik másik jelenet, ahol Villeneuve túltolja a melodrámát, nehogy a néző elfelejtsen megrendülni).

... legnagyobb kihagyott ziccere/egyben legdurvább történelemhamisítása: Templomosok. Minden ízében hamis és gagyi, még a Szulejmán is hitelesebb a dán zászló alatt felvonuló, öreg király vezette, túlerejű magyar sereget Mohácsnál legyőző török hadakkal is. Elég lett volna egy történelemkönyvet fellapozni egy kőkemény politikai drámával elegyített kardozós-baszós sorozatért, de ezeknek a suttyóknak csak a Grálra tellett.

... legnagyobb Végre! élménye: Logan végre olyan filmet kapott, amilyet mindig is megérdemelt volna.

...legerősebb nosztalgiafröccse: Choose life! -Mark Renton parafrazeálja saját magát.

...legnagyobb elszontyolodása két röhögés között:  Merlin (Mark Strong) utolsó dala a Kingsman: Az Aranykörben. Nem volt olyan durva a kontraszt, mint a Fekete Vipera utolsó másodperceinél, de azért nem esett jól (és még mielőtt: igen, ez is giccs, de itt a helyén van).

...legkellemesebb meglepetése: a Brazilok komplett amatőr szereplőgárdája, Regős Bendegúz méltó utódjával az élen.

Rusznyák Csaba

Az év...

...legmocskosabb gennyládája: Harvey Weinstein. 

...akciójelenete: Rey és Kylo Ren Snoke színe előtt. Minden szempontból hibátlan. 

...egyéb fantasztikus akciójelenetei: Charlize Theron a ruszkik ellen a lépcsőházban, Kong a helikopterek ellen, Wonder Woman a senkiföldjén, az autósüldözés a Viszkisben, Logan utolsó rohama. 

...moterhfuckerje: Vince Vaughan, aki úgy megy át az emberi húson és csonton a Brawl in Cell Block 99-ban, mint kés a vajon. 

...szekunder szégyene: a Tom Cruise-féle Múmia úgy mindenestül, de főleg Tom Cruise-ostul. 

...bűnös élvezete: Mayhem, avagy seggfej főnököt (meg irritáló kollégákat) ölni jó, hej-hó! 

...túl öreg vagyok én már ehhez a szarhoz érzése: Transformers valahányadik, az a lovagos izé. 

...utógondolata: túl öreg voltam én már ehhez a szarhoz négy Transformersszel ezelőtt is. 

...kínos CGI-karaktere: a megfiatalított Johnny Depp a Karib valahányadikban. Johnny, uncsi vagy a franchise-oddal együtt, és ezen semekkora szerverparkok nem segítenek. 

...totális agyréme: az anyám! utolsó fél órája maga a káosz és őrület nehezen felejthető képekben. 

...legérdekesebb filmes gendertanulmánya: nézzétek meg a nemek háborújáról szóló The Beguiled 1971-es és 2017-es adaptációját. Előbbit egy férfi (Don Siegel), utóbbit egy nő (Sofia Coppola) rendezte. A sztori az utolsó rezdülésig teljesen ugyanaz, de az eltolt hangsúlyok és árnyalatnyi különbségek roppant beszédesek (spoiler: mindenkinek a saját neme felé hajlik a keze). 

...legjobb oldschool filmje: a The Lost City of Z olyan, mintha Werner Herczog és John Huston valamiféle tehetséges, és már MAJDNEM teljesen kiforrott hibridje írta-rendezte volna. 

...kreatív zenehasználata: Baby Driver (úgy cakkpakk), mi más? 

...legkellemesebb fura filmje: az I Don't Feel at Home in this World Anymore imádni valóan bizarr és feketén vicces, Elijah Woodnál pedig nem létezik creepybb csávó (igazából pályát tévesztett a színészettel, perverz kukkolónak kellett volna mennie). 

Bozók György

Az év...

...legirritálóbb kis pöcse: nem sűrűn látsz olyan filmet, ahol a nagy cliffhangert az első fél órában ellövik, és ez igazából nemhogy elbassza a filmet, hanem egyenesen emiatt teszi nagyon jóvá. Na meg azért, mert a Better Watch Outban van az utóbbi idők legidegesítőbb kis pöcs gyerekszínésze, aki amúgy pont emiatt zseniális a szerepben.

...legnagyobb meglepetése: imádtam a Brawl in Cell block 99-t! Imádtam, ahogy az exploitation újra közelít a mainstreamhez, és imádtam, hogy 5 percenként volt benne egy nyílt törés!

...leggagyibb gonosza: komolyan azt hitték, hogy Snoke az új Star Warsban akkor lesz félelmetes, ha úgy néz ki, mint Böhm bácsi paróka nélkül egy aranyszínű otthonkában?

...legnagyobb szégyene: ég a pofámról a bőr, hogy eddig kimaradt az életemből az Eastbound and Down. De legalább hamar felismertem eme hiányosságomat, és délcegen igyekszem pótolni.

...leginkább mi a fasznak készült el filmje: ha már átírták az egész Snowmant, akkor legalább igyekeztek volna jót csinálni abból a másból. De még az sem sikerült. Idén talán a legfeleslegesebb adaptáció volt, még akkor is, ha a téli tájnál nincs menőbb a vásznon.

...legnagyobb megkönnyebbülése: hogy nem baszták el a Punisher sorozatot. Pedig nagyon fostam tőle.

...legkirályabb sorozata: az idei College szezon! Aminek semmi köze a filmekhez, mert amerikai foci, de olyan dolgok történtek benne, amiket még a filmipar se tud produkálni!

baski sándor

Az év…

…legjobb folytatása: A galaxis őrzői hype-nak annak idején nem hódoltam be, ezért is lepett meg, hogy a 2. részen mennyire jól szórakoztam, sőt még olyanokat is leírtam róla, hogy „katartikus” és „drámai.”

…magyar filmje: Testről és lélekről. (Volt szerencsére miből válogatni, A Viszkist is újranézném bármikor, de a Banshee-hangulatú Kojot is többet érdemelne a feledés homályánál.)

...bűnös élvezete: máshol nem merném bevallani, de a Valerian és az ezer bolygó városán a túltolt játékidő ellenére jól szórakoztam. Igazságot Besson mesternek!

… (valószínűleg) legjobb kihagyott sorozatai: Szolgálólány meséje, Legion, Punisher, Feud, The Deuce, American Gods, G.L.O.W., Gomorrah. (Igyekszem pótolni őket, de a helyzet elég reménytelen. Kösz, Netflix!)

…fesztiválja: Sitges. A horrorok és egyéb műfaji csemegék katalán Mekkájába egyszer el kell zarándokolnia mindenkinek, aki filmgeeknek meri tartani magát.

…moziélménye: Dunkirk. Máig furdal a lelkiismeret, hogy a top10-es listámról végül lehagytam.

…legkatartikusabb tévésélménye: Twin Peaks S03E08. A végén belebokszoltam a levegőbe, és csak annyit tudtam hajtogatni, hogy úristenúristen. (De tényleg.)

…lebrutálisabb nyitánya: Thelma. (Lesz róla szó a Geekzen is, a magyar mozikba január 18-án fut be a film.)

…akciójelenete: bármi az Okjából.

…zenélménye: Paterson. A semmit ennyire még nem élveztem. Jarmusch visszatért (igaz, el se ment.)

…pszichopatája: Barry Keoghan, aki szerepelt a Dunkirkben is, az Egy szent szarvas meggyilkolásában egészen új szintre emeli a creepységet. (A hátborzongást csak fokozza, ha a film közben jövünk rá, hogy van nekünk is hasonlóan ijesztő ismerősünk.)

...legviccesebb fogcsikorgatása: a csalódott Star Wars-fanboyok (#notmyluke) toporzékolásán istenien lehetett szórakozni. Nőjetek fel, srácok!


Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!