Vasárnap újra Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál!

Ezúttal (május 13-án) már a 14. alkalommal, a szinte hagyományos helyszínné vált Dürer-kertben, ahol napsütésben a szabadban sütkérezve, zivatarban pedig a labirintusszerű belső térben lehet majd részt venni az egész napos programokon és mazsolázni a képregénykiadók legújabb megjelenéseiből. Ezekből válogattunk össze egy teljesen szubjektív ajánlót, hogy segítsünk eligazodni (nem csak) a geekeknek, mibe is fektessék az összekuporgatott kopejkáikat.

Ugyan a képregények közti ízléssorrend teljesen esetleges, mégis indítsunk talán a nagyágyúkkal: valódi villámcsapásként sújtott le a hír, hogy a Vad Virágok Kiadó a külföldi omnibus kiadások és a közelgő film apropóján magyarul nyújtja át az itthoni közönségnek Hellboy kalandjait. A sorozat első darabja beszerezhető lesz majd két kötetben, puhakötésben, az ínyenceknek pedig lehetőségük lesz egyben, keménykötésben hozzájutni a Pokolfajzat találkozásainak krónikájához az emberi racionalitás peremén túl rejtőzködő szörnyűségekkel.

Folytatódnak a keményöklű és keményfejű macskanyomozó, Blacksad kalandjai is a sorozat negyedik kötetében, amelyben New Orleans alvilágába süllyed alá, hogy farkasszemet nézzen a szálakat háttérből mozgató koponyamaszkos bűnözővel. A Mardi Gras forgatagában elkíséri a mostanra már állandó segítőjévé avanzsált szabadúszó újságíró, Heti is, és együtt próbálják napvilágra hozni az eltemetett múltat. Szokás szerint lehetőség lesz az UV lakkozott limitált kiadás megvásárlására is a Pesti Kiadó standjánál.

Ugyan talán kevésbé ismert, mint a két fenti sorozat, de nem véletlen, hogy évekkel korábban a GeexKomix 100., jubileumi számában is ömlengtünk róla egy sort a meghatározó képregényes élményeink között. Egy ilyen vaskos kötet (592 oldal!) magyar kiadására akkoriban még álmunkban sem gondoltunk, de a Vad Virágoknak ismét sikerült minket meglepnie. A Takarók (Blankets) gyönyörű történet a felnőtté válásról, az első szerelemről és a világban betöltött helyünkről: esendő és emberi főhőse nem is lehetne távolabb a szuperhősképregények testet öltött héroszaitól. Hozzáférhető lesz majd egy korlátozott számú, keményfedeles kiadásban is, de arra még egy kicsit várni kell.

Egy frankofón csemegéhez is hozzájuthatunk: Jacques Ferrandez (aki egyébként személyesen is ott lesz a fesztivál meghívottjaként) nem kisebb irodalmi művet dolgozott át a kilencedik művészet nyelvére, mint Camus Közönyét. Érdekes lesz összehasonlítani a tradicionális magyar irodalmi képregényadaptációkkal egy klasszikus bande dessinée-t.

A fumettik újra támadnak! A Frike Comics által gondozott Dylan Dog és Dampyr után két újabb hős mutatkozik be a rendkívül termékeny olasz Bonelli kiadótól. A GooBo a klasszikus fantasy gyökerekhez nyúl vissza a cserébe egyáltalán nem szokványos hőssel: a Dragonero az emberi kolóniákra lecsapó egyesített ork törzsek fenyegetésével szembeszálló Ian Aranill és társai fekete-fehér kalandjait követi. Ezzel szemben a Morgan Lost címszereplője egy sosemvolt ötvenes évek metropoliszának egyik modern fejvadásza, aki rádöbben, hogy az általa űzött sorozatgyilkosok természetfeletti forrásból merítik az erejüket.

Végezetül három magyar szerzői képregényre hívnánk fel a figyelmet: az első egy balatoni tündérmese a Kittenberger alkotóitól. Somogyi György és Tebeli Szabolcs albuma Nyulász Péter mesetrilógiáját dolgozza fel, melyben egy száműzött boszorkány tör Helka hercegkisasszony vesztére állattá változtatott csatlósaival. Pilcz Roland Kalyber Joe-ját ezúttal nélkülöznünk kell, de helyette nagy örömmel ugrik be Yorn Kayrah Xemovrah (röviden YKX), a sármos kalandor, hogy egy családi örökség után kutató kincsvadásznőt segítsen ki, természetesen jó fizetség ellenében. A tíz különböző borítóval megjelenő Gottheim Kovács Milán, Ambrus Izsák és Vincze Nóri közös munkája, egyben szuperhősparódia az ő saját különbejáratú DC-univerzumukban.

Ez a tíz képregény természetesen csak töredéke az új megjelenéseknek, a többit személyesen a fesztiválon, vagy ezen a linken tudjátok közelebbről megvizsgálni. Jó mazsolázást, és viszlát a Dürer-kertben! 

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!