Egy lelkekkel táplálkozó Rolls-Royce Wraith volánja mögött - Interjú a NOS4A2 tévésorozat showrunnerével

Az AMC jóvoltából sikerült telefonvégre kapni egy tizenöt perces interjú erejéig a Joe Hill NOS4A2 című fantasztikus regényéből készült új tévésorozat showrunnerét (természetesen reménykedtünk benne, hogy magát Hillt is elérhetjük, de ő túl elfoglaltnak bizonyult), Jami O’Brient, aki korábban elsősorban íróként dolgozott olyan sorozatokon, mint a Hell on Wheels, a Fear the Walking Dead, a Flesh and Bone és a Da Vinci’s Demons. Az első epizódok alapján ígéretesnek tűnő sorozatról kérdeztük, már amennyire ez a szűkre mért időbe belefért. (A sorozat hétfőnként látható az AMC műsorán, kritika hamarosan.)

Balról jobbra: Jami O'Brien, Zachary Quinto, Ashleigh CummingsFotó: Tommaso Boddi/Getty Images for AMC Networks

Geekz: Hogyan találkozott először Joe Hill regényével, és hogyan került a tévés adaptáció élére?

Jami O’Brien:
Öt évadon keresztül dolgoztam a Hell on Wheels sorozaton, és mikor befejeződött, az AMC executive-ja, Emma Miller megkérdezett, hogy olvastam-e Joe Hilltől a NOS4A2-t, mert a csatorna azon gondolkozik, hogy megveszi a tévés adaptáció jogait. Nem olvastam, ugyanakkor már ismertem és nagyon szerettem a Locke & Key című képregénysorozatát. Még azon a hétvégén végeztem a regénnyel, imádtam minden oldalát, és hétfőre már konkrét elképzeléssel álltam elő a sorozatot illetően. Szerencsére tetszett nekik az ötlet, most meg ugye már itt beszélgethetünk róla.

Geekz: Igen, a Locke & Keyt mi is nagyon szeretjük, azon kevés képregénysorozat közé tartozik, melynek gyakorlatilag tökéletes befejezése van. A NOS4A2 képregényes előzményét is olvasta? Ha igen, a Wraith graphic novel részletei, Charlie Manx múltja és Karácsonyország vidámparkjának vizuális elemei is bekerültek a sorozatba?

JOB:
Igen, az AMC szerencsére volt olyan előrelátó, hogy a Wraith jogait is megvette, ami fantasztikus aranybányának bizonyult, sokat építünk rá az első évadban, és ha szerencsénk lesz, és megveszik a második évadot is, még több részletet fogunk felhasználni belőle.


Geekz:
Mennyire vonták be Joe Hillt a tévésorozatba, és milyen volt vele együtt dolgozni?

JOB: Csodálatosan segítőkész, kedves, nagylelkű és rémisztően okos ember. Először telefonon beszéltem vele, amikor még a piloton dolgoztam, és az ragadt meg bennem a legjobban, amikor azt mondta, “Semmi sem ijesztőbb, mint egy cukorpálca júliusban”. Ezt észben tartottam a forgatókönyv felépítése során: tartózkodtunk a hirtelen rémisztgetéstől (jump scare) és a felesleges vérben tocsogástól (gore), a horrort lassan, alaposan vezettük fel, olyan jeleneteket használtunk, melyekben inkább fura, oda nem illő, elsőre megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Joe Hill ugyan nem volt velünk az írószobában, de elolvasta a forgatókönyvet, és több javaslatot, ötletet tett a párbeszédekkel kapcsolatosan, és úgy egyébként óriási segítségünkre volt ahhoz, hogy a maximumot hozhassuk ki az alapanyagból.

Geekz: Remekül választották ki a színészeket Vic McQueen (Ashleigh Cummings) és Charlie Manx (Zachary Quinto), sőt Bing (Ólafur Darri Ólafsson) szerepére. A meghallgatások előtt volt már kész elképzelés a színészeket illetően, vagy ez szereplőválogatás közben tisztázódott le?

JOB:
Nagyon sok embert hallgattunk meg, de a legnagyobb kihívás az volt, hogy találjunk olyasvalakit, aki hétköznapi embereket tud castingolni, ugyanakkor a kosztümök kiválogatásához is ért. Sonu Mishra és csapata rengeteget segített nekünk, ők adtak karaktert Vic és a többi szereplő családtagjainak, de Charlie Manx ruhája is az ő kezüket dicséri. Vic kiválasztása és megalkotása fantasztikus munka volt, sikerült elkerülni a Hollywoodban elképzelt tinédzser kinézetét, és a neki talált bőrkabát igazán ikonikus lett.

Geekz: Nagyon sok változtatást eszközöltek az eredeti történethez képest, ami érthető, hiszen egy regény és egy tévésorozat két teljesen eltérő médium. Hogyan döntötte el, hogy mihez érdemes hozzányúlni, és mit tanácsos inkább érintetlenül hagyni az eredeti anyagból?

JOB: Remek kérdés, természetesen azt tartottam szem előtt, hogy a karakterek lényege ne vesszen el, még ha a történetet meg is kell változtatni. Amit biztosan tudtam, hogy felnőtt színészt kell használnunk Vic szerepére. Amikor a könyvben először találkozunk vele, még csak nyolcéves, és végigkövetjük, ahogyan felfedezi a különleges képességét, lassan ráébred, hogy mi történik a szülei között, és először találkozik Charlie Manxszel. Ezeket a részleteket kulcsfontosságúnak tartottam, viszont nem akartam visszaemlékezésekben eljátszatni egy gyerekszínésszel, így a legelső dolog, amit megváltoztattam, Vic életkora volt: a sorozatban tizennyolc éves az események idején. Nagyjából ugyanazt a sztorit építettük fel, de kerékpár helyett crossmotorja van, Ashley Cummings pedig már majdnem felnőttként ébred rá a történet kulcsfontosságú elemeire. Ha úgy vesszük, éppen azért eszközöltem ezeket a változásokat, mert annyira szeretem ezt a sztorit, mint ahogy a benne lévő karaktereket is. Ezért bontottuk ki jobban Maggie hátterét, és ezért változtattunk a földrajzi helyszíneken is, hogy könnyebben összehozhassuk őket közös jelenetekbe.

Geekz: Eléggé meglepődtem, amikor kiderült, hogy például Bing és Vic már a kezdetektől ismerik egymást, sőt, baráti viszonyban vannak. Más karakterek is nagyobb szerepet kaptak, mint például a könyvben csak futólag megemlített kerekesszékes nő, akinek ugyancsak különleges képessége van, a sorozatban pedig igen lényeges építőeleme a történet mitológiájának.

JOB:
Igen, ez valóban így van, megpróbáltuk kibővíteni ezeknek a szereplőknek a hátterét, hiszen a könyvben is utalnak rá, hogy a világban még rengeteg hasonló képességekkel bíró személy létezik Vicen és Charlie Manxszen kívül, akik talán hasonlóképpen életeket fordítanak fel fenekestül. Ez persze azért is történt így, mert reméljük, hogy a sorozat nem csak egy évadot ér meg, és ha esetleg ennek a történetnek a végére érünk, a Joe Hill által a regényben elhintett ötletmagvakat tovább öntözhetjük, újabb történeteket elmesélve ezzel.

Geekz: Ha jól értettem, akkor a tervek szerint három évad alatt érnének el a regény végpontjára, ugye?

JOB: Egyelőre még csak ez az egy évad létezik, még nem újították meg a sorozatot a második évadra, de már elkezdték összegyűjteni az írókat a folytatáshoz, ami viszont jó jel. Még várunk a nézettségi adatokra, de ha csak rajtunk múlna, akkor persze több évre elegendő epizódot készítenénk el.

Geekz: Ha jól olvastam más forrásokban, nem is egy, hanem három Rolls-Royce Wraith-et sikerült szerezni a forgatáshoz, ami már önmagában is kisebb csodának tűnik, hiszen talán, ha ötszázat gyártottak belőle annak idején. Hogyan sikerült ezt összehozni?

JOB: Igen, én is úgy hiszem, hogy óriási mázlink volt. Az első példányt Kanadában találtuk, gyönyörű, de mégiscsak egy nyolcvan éves autó volt, és annyiszor robbant le forgatás közben, hogy el kellett gondolkoznunk azon, hogy beszerzünk egy tartalék Rolls-Royce-t. Szerencsénkre épp akkor vált eladóvá egy Wraith Massachusettsben, amire azonnal lecsaptunk. Ezután még sikerült beszereznünk eredeti alkatrészeket különféle roncstelepekről és magángyűjtőktől, amiket talán egy Fordra szereltünk fel, már nem is tudom pontosan, és az lett a kaszkadőrmutatványokra szánt Wraith, mert hát ilyen öreg autókat ezekben a jelenetekben istenkísértés lett volna felhasználni.

Geekz: Ha úgy vesszük, ön is egy úgynevezett erős kreatív (Strong Creative: ezt a gyűjtőnevet adták a sorozatban a különleges képességekkel rendelkező embereknek), milyen érzés volt egy olyan mitológiájú világon dolgozni, amelyben az ember képzelőereje a legfélelmetesebb fegyver?

JOB:
Igen, én is az gondolom, hogy ez a regény egyik legfantasztikusabb ötlete, egy igazán jó hasonlat bármilyen kreatív tevékenységre és munkára, és nagyon jól szórakoztam, miközben a sorozaton dolgoztam.

Geekz: Ennek a mitológiának egy kézzelfogható propja is volt az egyik epizódban, ott lapult az Amerikai Egyesült Inszképek térképe a Wraith kesztyűtartójában.

JOB: Igen, az az egyik production designer ötlete volt, saját kezűleg készítette el a sorozathoz, én is imádtam.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!