2013 legnagyobb és leglazább legjei!

Hogy kicsit feldobjuk a szokásos, urambocsá', unalmas listaformátumot a mindenféle toptenekkel meg besztofokkal, és a szintén rég bejáratott évértékelős szózuhatagot, csináltunk nektek egy teljesen szabálytalan, laza és esetleges szempontok szerint összehegesztett "leg"-cikket. Kiderül belőle pl.,  hogy ki volt a legkurvapecérebb nagypapa, mi volt a legfeleslegesebb film, a legnagyobb mindfuck, vagy a legkínosabb marketing. És persze, hogy melyik volt az év legjobb Riddick-filmje!

frank_army.jpg
A 2013-as év...

Borbíró Andris

…legjobb B-filmje: több kollégához hasonlóan én is bizalmatlan vagyok a found footage stílussal kapcsolatban, a gore-pornó filmeket meg kifejezetten utálom. A Frankeinstein's Army, habár a két említett vonulat eszközeit használja, mégis működik egyszerűsége, őszintesége és a szívmelengető, szakadék kelet-európai hangulata és humora miatt.

…legijesztőbb sick fuck karaktere: Paul Dano az amúgy felejthető Fogságban című filmben, illetve az a kép, amin csakis kimeredt szeme látszik a nagy sötétben. És mindez még úgy is ijesztő, hogy igaziból maga a karakter végig milyen töketlenül viselkedik... Én már a Vérző olajban is hátborzongást kaptam ettől a csávótól, de most rátett egy lapáttal. Kéne neki egy Hannibal Lecter jellegű szerep!

…legnagyobb régifilm-pótlása: Megáll az idő. Ugyan nem épp Geekz-profilba vágó mű, de muszáj megemlítenem, mert egyrészt a szocializmus átkos örökségét jelentő magyar szenvedős lelki mocsár filmektől való irtózásom ellenére állatira tetszett, másrészt ilyen varázslatos, művészfotókat és álmokat idéző képi világot eddig egyedül Christopher Doyle-tól láttam (a világ legszebben lőtt filmje a Vadító szép napok). Örök hála a cimborának, aki némi érzelmi zsarolás árán leültetett elé!

…legnagyobb kihagyott ziccerjei egy filmben: Gravitáció. Unom, hogy mennyire lazán elfogadja mindenki mentségként egy film mellett, hogy "de hát jól néz ki". Nem érdekel! Se csecses színésznőben, se legújabb gasztroőrületben, se söröscímkében, se semmi másban nem elég, hogy "jól néz ki", kell mögé a tartalom, különben pillanatok alatt megcsömörlik tőle az ember, megunja, eldobja! Ez a film sok gondolatot ígért, időt merengésre, filozófiai kérdéseket, lassú és bevonó hangulatot, ehelyett rángatott kamerát kaptunk, over-the-top akciót, kidolgozott ívű forgatókönyv helyett pedig sablonos vázat (rendszeres időközönként beígért és teljesülő akciójelenetek! fejkapkodás és hűha-élmény!), néhány, pontosan felmért piaci elvárások és anyagi megfontolások mentén megtervezett könnyfacsaró jelenettel. A másik kihagyott ziccer pedig Sandra Bullock lapos mellei: ha már mainstream, ha már látványorgia és wáó-háromdé, miért nem találtak egy olyan színésznőt, akivel el lehetett volna játszani, hogy a melleinek eleje másik 3D-síkba kerül, mint hátulja? (P.S.: Mindenkinek javaslom e film helyett a Planetes című anime sorozat bármely három epizódját - értelmesebben eltöltött másfél óra lesz.)

…legjobb Riddick-filmje: Riddick (2013)!

…szopása: Lakásfelújítás. (Tudom, szoros értelemben semmi köze a bloghoz, de egyrészt mások is tettek ilyet a listájukba, másrészt ez az oka, hogy idei filmekből gyakorlatilag alig láttam párat...) Utálom Tom Hankset, és a Pénznyelő mint film is ócska, mégis végigröhögtem, mert annyira igaz: egy idős (100+ év, 10+ éve lakatlan) budapesti belvárosi lakás felújítása közben elképesztő mennyiségű csontváz bukkan elő a szekrényből (képletes értelemben is, haha), minden rosszul sül el, ami el tud, minden tisztelt mester úr legalább egy korábban nagy nehezen befejezett munkafázist tönkretesz, és mindenki lop, csal és hazudik. Ja igen, és miért is várná el az ember, hogy felvegyék a telefonjukat vagy olvassák a leveleiket?

top13gravity.jpg

Dr. Sick Fuck

…jósága: érzéki örömöket okozott, hogy ebben a blockbuster szempontból mérhetetlenül köcsög évben a Gravity simán Box Office Top 10 lett. Egy intelligens high concept movie, ami 652 millió dollárt termelt világszerte. Mintát, modellt, utat mutatott, kereskedelmi és kreatív szempontból egyaránt. Tessék komolyan venni ezt a jelenséget.

…blockbustere: Tűzgyűrű

…drámája: Mud, Fruitvale Station

…krimije: Fogságban. Alakul ez a kanadai vonal, szépen alakul.

…legalulértékeltebb filmje: Byzantium. Rettentően kikapott a kritikától, kutya nem nézte meg, pedig dermesztően szép. Nem ezt érdemelte.

…legszeretetreméltóbb filmje: Mielőtt éjfélt üt az óra. Ezeregy módon okozhatott volna csalódást, és mégsem. Ez már önmagában is listára kívánkozó teljesítmény volna.

…sci-fije: Europa Report. Talán mégis van értelme ennek a found footage formátumnak, bár ebben még nem vagyok biztos.

…mindfuckja: Upstream Color. Nulla pénzből ekkorát forgatni, őrület, őrület.

…horrorja: mérhetetlenül fájdalmas leírni, de olyan most nem volt. Vagy nem figyeltem eléggé. Kommentben kérek ajánlatokat az olvasóktól.

…legkínosabb jelensége: a Neuromancer film még mindig áll. Szedjék már össze magukat!

…adaptációja: CBGB. Végre filmre vitték a zseniális Please kill me-t, még ha nem is lett olyan átütő, mint amilyennek lennie kellett volna.

…legmenőbb popfilmje: Rurouni Kenshin, The Thieves. Dél-Korea továbbra is a színvonalas közönségfilmek királya.

…sorozata: Sons of Anarchy

…iparági jelensége: a kereskedelmi adatok szerint visszaszorulóban van a 3D mánia. Örömteli fejlemény.

…legérthetetlenebb jelensége: A hobbit és az Éhezők viadala faszomtudja hányadik részének sikere minden vitát kizáróan bizonyítja, hogy a nyugati civilizáció megérett a pusztulásra. Eszményi volna, ha a kijáratnál megjelenő jegyvásárlókat egyenesen egy észak-koreai munkatáborokba transzportálnák. Vagy már a pénztáraknál megtörténne az őrizetbe vétel, ki tudja.
 
…vesztesége: Lou Reed halála. New York királya eltávozott, hogy örökre itt maradjon. Bezzeg Steven Spielberg él és látványosan virul – ennyire mocskosul nagy kurva tud lenni az élet.

...várakozása: bukjon már meg egy Marvel-film, mert különben sohasem lesz vége ennek az egésznek.

…gusztustalansága: Coming out. Válságban volna a magyar film? A mocskos kritikusok gyilkolnák a hihetetlenül jelentőségteljes és nagy hagyományokkal bíró és szépreményű hazai filmipart? Dacára a lesújtó recenzióknak, valami 50 ezren nézték meg ezt a kidumálhatatlan audiovizuális félreértést. Hagyjuk már, de tényleg, a sok szöveget: a magyar film továbbra is sokkal, de tényleg sokkal nagyobb támogatottságot élvez, mint amit valóban megérdemelne.

…embere: Sandra Bullock. Sohasem hittem volna, hogy ezt így leírom. Aki green screenben ilyet játszik, azt nem lehet nem szeretni.

…magyarja: Rácz Miklós Tamás, és neki tényleg semmi köze nincs a filmekhez. Ő ugyanis borász; erről jut eszembe, ha a magyar filmgyártás az elmúlt tíz évben csak ötödannyit fejlődött volna, mint a borászatunk, akkor most konkrétan beszarás listát lehetne összerakni csupán hazai filmekből. Szakértelem, fegyelem, szenvedély, áldozatvállalás, kreativitás – olyan kvalitások, amiket jelenleg is nélkülöz ez a „szakma”, bármilyen forrásokat is bocsássanak a rendelkezésére.

top13raydon.jpg
Nagy Krisztián

...legkarakteresebb főgonosza: A Banshee első hangzásra egy újabb, kevesebb (a megtévesztő cím ellenére hamar kiderült, hogy zéró) mitológiával felhabart True Bloodnak tűnt Alan Balltól, ehhez képest egy tesztoszterontól és ösztrogéntől habzó, inverz hard boiled sztorit kaptunk az arcunkba egy magát kisvárosi seriffnek álcázó elítéltről. A legkiemelkedőbb az egyébként is véresen-zsigerien szórakoztató sorozatban viszont az amish közösségéből száműzött Kai Proctor (a dán Ulrich Thomsen nagyszerű alakításában), Banshee rezzenéstelen arcú, kegyetlen kiskirálya, aki a közeli indián rezervátum kaszinójára akarja rátenni kapzsi, ám elegánsra manikűrözött kezét. A városka többi lakójához és amish rokonaihoz fűződő viszonya és sajátos erkölcsi kódexe az év legjobb főgonoszává tette (egy hajszálnyival Arby előtt, aki azonban sajnos nem indulhatott az end boss kategóriában, de éppen ezért az Utopiára még vesztegetek pár keresetlen szót lentebb).

...legkurvapecérebb nagypapája: Természetesen a Jon Voight által játszott Mickey Donovan, aki húsz év börtön után tér vissza, miután a fia, Ray (Liv Schreiber) feldobja a hatóságoknak bosszúból és önvédelemből (pontosabban a családja védelmében). A korábban zsarnoki, számító és érzéketlen apa megjelenése természetesen újra felkavarja a teljesen szociálisan diszfunkcionálissá nevelt-vert Rayt, valamint Bunchyt, a lelkileg, és Eddie-t, a fizikailag rokkant testvéreit. Mickey mindent bevet, hogy újra közelebb férkőzzön nem csak a saját, de középső fia családjához is, már amennyire egy mocskos szájú, minden illúziójától és fiatalságától (de legalábbis két évtizedétől) megfosztott old-school csirkefogó képes rá. Voight jutalomjátéka a Ray Donovanben, 12 felvonásban.

...legelborultabb mindfuckja: A brit minisorozatok (bár nekik a hat rész per évad teljesen normális) mindig is a szívem csücskei voltak, elég ha a nem annyira frissek közül csak olyan címeket említek, mint a No Heroics, a The Fades, a Vexed, a Fresh Meat vagy a Misfits. Az Utopiára azonban még így sem voltam felkészülve. Ez a minden jelenetével paranoiát, kiszámíthatatlanságot és bizarr atmoszférát árasztó műremek olyan összeesküvés közepébe pottyantja a teljesen átlagember szereplőit, és olyan valószerűtlenül embertelen üldözők erednek a nyomukba, hogy elsőre köpni-nyelni nem tudunk. Rendkívül ügyesen egyensúlyozik a paródia és a kőkemény összeesküvéselmélet határán, éppen ezért a fekete humor sem áll távol tőle, ráadásul Arby, a Mazsolafiú képében sikerül felmutatnia az év legveszedelmesebb és kiszámíthatatlanabb gyilkosát is. Abszolút telitalálat a maga nemében (és egyelőre úgy tűnik, hogy egynemű a biológiai besorolását tekintve).

...legnagyobb meglepetése: Teljesen kizártnak tartottam, hogy a Z világháború emészthető alkotás lesz, nemhogy méltó a forrásműre, ami könyves fronton az utóbbi idők legjobban megírt zombiregénye volt: egy különböző dokumentumokból összerakott mozaik, az élőholtak ellen vívott globális és a témához képest realisztikus harc krónikája. A húzónévnek bedobott Brad Pitt, a többször újraírt forgatókönyv, az ide-oda tologatott premier és a CGI zombihegyek mind-mind egy irtózatos zakó előszelének tűntek. Ehhez képest, bár ugyan a könyvhöz vajmi kevés ponton kapcsolódott, sikerült egy épkézláb forgatókönyvet összehozni, de legfőképp némi eredeti ötletet csempészni a zombi zsánerbe: a zombik átalakulása és viselkedése (nem használják a kezüket, nem táplálkoznak, vírusként csak a szaporodásra koncentrálnak), az apró, de okos húzások (kézre ragasztószalagozott telefonkönyv, kerékpár használata) és a talán kissé kiszámítható, de frissnek ható megoldás az élőholtak ellen az év legnagyobb meglepetésévé avatták a szememben.

...legnagyobb csalódása: A hobbit házi pénzverdévé alakítása. A mesekönyv, mely a saját helyén kezelve a mai napig igazi klasszikus, nem csak az óceánon túl, hanem idehaza is, semmiképpen nem az a hőseposz, amivé koronázni akarják, a Gyűrűk ura után szabadon. Nagyon szabadon, körömszakadva: ami a könyvben három sor arról, hogy az égzengés a szóbeszéd szerint óriások küzdelme a hegyekben, az a trilógia első részében negyedórányi akciójelenet, amint hőseink egyik szédítő mélységbe zuhanó sziklától a másikig menekülnek és valódi viharóriások csatáznak felettük. Ez rendkívül jól példázza a filmeket átitató megalomániát, és bár megértem Jacksont, hogy ha már újra megkapta játékszernek Középföldét, akkor alaposan kiélvezi a helyzetet, ez számomra elég sovány vigasz. A legnagyobb csalódás címért sikeresen versenyzett az Elysium is szörnyen buta, faék egyszerűségű sztorijával, de erre A hobbit gond nélkül rátriplázott (bár még csak a duplázásnál tart) szimbolikus főgonoszával és sztárjával, a kapzsi sárkánnyal.

metallica-monster_2691539b.jpg

Nemes András

...legdöbbenetesebb színész-feltámadása: Mr. Hasizom, a "Minden idők legirritálóbb hollywoodi bájgúnárjai" listák örökös, szörfdeszkán parádézó napbarnított éllovasa, az ember, akinek puszta feltűnése egy film plakátján évekig garantálta, hogy jó ízlésű néző messzire kerülje az alkotást (feltéve, ha hímnemű: csajok, nektek érteni vélem, és elnézem esetleges szimpátiátokat), polgári nevén Matthew David McConaughey valamikor 2011-ben rádöbbenthetett, hogy tulajdonképpen egész tehetséges figura ő, ideje volna, hogy színészi kvalitásairól végre a nagyközönség is értesülhessen. Azóta látványosan, és rendkívül sikeres módon dolgozik karrierje újraértelmezésén, a nyálban tocsogó romantikus szépfiúszerepeket teljes mértékben hanyagolja, olyan filmekben tűnik fel és alakít egymástól gyökeresen különböző karaktereket, hogyaszongya': Gyilkos Joe, Dallas Buyers Club, A Wall Street farkasa, plusz jön még a True Detective Woody Harrelson oldalán, és Christopher Nolan Interstellarja. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a csávó végleg letette voksát a minőségi filmek mellett, ráadásul könnyedén helytáll, kiemelkedően teljesít a közegben: nem tudom, mit szed, de remélem, többé nem áll le vele.

...legfeleslegesebb filmje: The Last days on Mars. Ez a film minek van? Nagy a kísértés, hogy csak ennyit írjak róla, de egye fene, megindokolom: teljesen érthetetlen, mi járhatott a készítők fejében, amikor nekiláttak a munkálatoknak, érthetetlen, miként nem jöttek rá forgatás közben, hogy amit csinálnak, tökéletesen céltalan, indokolatlan és ostoba, felfoghatatlan, kinek jutott eszébe egy harmatgyenge zombifilm helyszínéül pont a Marsot választani. A vörös bolygó egész egyszerűen funkció nélküli, ezt a "történetet" (elnézést kérek minden valódi történettől) változtatások nélkül el lehetne mesélni Hódmezővásárhelyen is, ugyanolyan céltalan, indokolatlan és ostoba maradna, leszámítva, hogy a szkafanderek és űrjárművek látványával nem ringatná nézőjét abba a hamis illúzióba, hogy amit lát, az sci-fi. A szereplők folyamatos, programszerűen illogikus döntései a legtürelmesebb nézőt is kihozhatják a sodrából, az akciók dinamikátlanok, a minimális cselekmény is vontatott, a rejtélyesnek beállított sztorielemek (Liev Schreiber karakterének pofátlanul semmitmondó látomásai) nevetségesek, az érthetetlenség csúcsa pedig, hogy ezt a rakás fost a forgalmazók hamarosan nálunk is nagy vászonra fröcskölik. A Riddick ehhez képest maga a grandiózus, monumentális űropera, pedig azt gondolnád, annál nehéz lejjebb menni.

...legbénább főgonosza: Jim Caviezel a Szupercellában. A film eleve több, igen súlyos sebből vérzik, kegyelemdöfését mégis hiteltelen, cseppet sem fenyegető, röhejes főgonoszának személye adja meg: bár Caviezel egyáltalán nem rossz színész, a forgatókönyv esetlensége, karakterének motiválatlansága lehetetlenné teszik számára, hogy bármit megvillantson képességeiből. Ráadásul ott töketlenkedik a filmben rajta kívül Sam Neill és Vinnie Jones is, az Arnie-Sly páros mellé minden épeszű castingos közülük választott volna rossz fiút. Caviezel sem igazán érti, miért alakult így a dolog, de azért becsülettel felmondja szövegét, összeszűkült szemekkel néz, dühöng, idegeskedik, csak éppen nem hisszük el neki egyetlen megmozdulását sem.

...legmeglepőbb moziélménye: Metallica: Through the Never. Mint kritikámból is kitűnhetett, távolról sem vagyok rajongója a metál legendáknak, koncertfilmet soha nem néztem még végig megszakítás nélkül, egyedül Antal Nimród személye vonzott a filmhez, ami kétségkívül hatásosra sikeredett trailere ellenére a hollywoodi fejesek által hazánk fia elé vetett csontnak tűnhetett: nem valódi nagy film, de "hadd rendezzen már valamit ez a lelkes magyar gyerek". Én döbbentem meg a legjobban, mikor a hozzám hasonló, az együttes munkásságát csak felületesen ismerő "kívülállók" számára is élvezhetően, gondosan összeválogatott, hibátlanul elővezetett slágerek úthengerként gyalulták le az agyamat, csákányozták a dobhártyámat, miközben magasról leszartam, hogy a kerettörténet bámulatosan bárgyú, az egész show pedig körülbelül annyira spontán, mint a random celebek megdöbbenése a Kész Átverésben. Gyermeki örömmel vetettem magam a porondra, kikerekedett szemekkel bámultam a lángoló, szikrázó forgatagot, és mérhetetlenül büszke voltam Nimród munkájára, mivel felelősségem teljes tudatában ki merem jelenteni, hogy jelen pillanatban nincs még egy ember az Álomgyárban, aki ezt a projektet ilyen hitelesen, tökösen, dögösen és vérkomolyan képes lett volna végigvinni.

...legnosztalgikusabb pillanata: Robert Downey Jr. és Don Cheadle a Vasember 3 fináléjában kuporognak a fedezékük mögött. Downey Jr. felugrik, kikémlel, visszaguggol. "- Mit láttál?" "- Gyors voltam. Semmit." Bár maga a film maximum korrektként értékelhető, ebben a pár másodpercben ott van minden, amiért Shane Black klasszikus munkáit olyan végtelenül lehet szeretni. Nem véletlen, hogy a rajongók egy része párosukat látva azonnal Halálos fegyver remake-et követelt a főszereplésükkel. A pillanat egyrészt felemelő, amiért eszünkbe juttatja Black nagy pillanatait, másrészt elszomorító, mikor rájövünk, ennek a filmnek valójában milyennek is kéne lennie. 

top13manofsteel.jpg
Rusznyák Csaba

…WTF-ja: az Orci-Kurtzman páros mit keres még mindig a filmiparban? És David S. Goyer, ha már itt tartunk? Ezek mindenkit szopnak arrafelé?

…csalódása: Mob City, Gengszterosztag – már tényleg nem tudja senki odaát, milyen egy fasza noir? Ráadásul ezeknek az elkészítése csak arra volt jó, hogy a bukásuk miatt egy ideig senki ne akarjon pénzt adni hasonlóra.

…faszomkivanja
: Elég volt az ilyen csinos, kimért trendhorrorkból, mint a Démonok között. Nem azért, mert annyira rosszak, hanem mert csak hideg profizmus van bennük, semmi zsigeri élmény, a horror lényege hiányzik belőlük.

…(és minden idők) sorozata: Breaking Bad. Nem mintha indokolni kéne.

…kínos marketingje: Benedict Cumberbatch karaktere nem Kahn. De tényleg nem.  Komolyan, viccen kívül, abszolút nem. Ígérjük. Esküszünk. Hányszor mondjuk még el??? Cumberbatch. Nem. Khan.

…képregényfilmje: Batman: A sötét lovag visszatér, 2. rész – a képregény meglepően merész és kompromisszummentes adaptációja, simán ráver Nolan Felemelkedésére.

…kellemes meglepetése: Frankenstein’s Army: Mert unom már az ilyen erőltetetten posztmodernes geekbaromságokat, de ez kivételesen jó lett.

…leg(legleglegdemesszeleg)szarabb jelenete: Costnert viszi a tornádó.

…akciófilmje: Erőnek erejével. Először éreztem, hogy Arnold talán nem teljesen feleslegesen tért vissza.

…csatája: kaijuk és jaegerek Hong Kongban.

…nyissátok már ki a szemeteket, és vegyétek észre, hogy ez kurvajó-ja: A jogász (szoros második: Csak Isten bocsáthat meg).

…máris három órával hosszabb a kelleténél-je: A hobbit: Smaug pusztasága

…facepalmja: a realizáció, hogy még három óra hátravan.

…sci-fije: Europa Report (sci-fi éve a lófütyit)

…leggyorsabban kiosztott „ez egy rakás szar” ítélete: Az elnök végveszélyben (cirka 3 perc után)

…legviccesebb jelenete: a drogoktól szanaszét csúszott DiCaprio heroikus küzdelme, hogy beszálljon a Lamborghinijébe (klasszikus lesz)

...legnagyobb bulija: a geekz karácsonyi sörözése. Nem voltatok? Így jártatok!

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!