2015 legnagyobb és leglazább legjei

RUSZNYÁK CSABA

Az év...

...akciójelenete: Mad Max: A harag útja. Úgy az egész.

...gitárosa: ...ez ugye nem is lehet kérdés. 

...legszebb meséje: A tenger dala. Kivitelezésében és tartalmában is kedves, bájos és kreatív, és nagyon jó érzékkel nyúl az ír folklórhoz. Üdítő csemege, ha nem is az amerikai 3D-s animációk helyett, de mellettük mindenképpen. 

...ez meg miafasznakkellettje: Jurassic World.

...filmzenéje: The Man from U.N.C.L.E. – Pemberton score-ja és a betétdalok együtt. Az egész stílusos, laza és nagyon dögös. Vagy százszor hallgattam munka, cikkírás, futás, társasjátékozás, olvasás közben. Mindenhez tökéletes!

...”Roland Emmerch nem ért rá” filmje: San Andreas.

...”az ilyet már Roland Emmerich is unja” filmje: San Andreas.

...de jó lett volna, ha rendesen megrendezik sorozata: Jessica Jones (ami minden más szempontból remek).

...”húzzunk karóba kultikus karaktert” megmozdulása: Han Solo. Bocsánat, de szégyen, hogy háromfilmnyi jellemfejlődést, érést, felelősségvállalást kellett sárba taposni, csak hogy Han a kibaszott nosztalgia jegyében megint csibészes csempész lehessen (immár trottyosan).

...magyar filmes csalódása: Víkend. Feleslegesen és bután túlcsavart történet átlag alatti kivitelezéssel. (Pl.: attól egy film sem lesz jobb, ha felrobban benne egy autó - ha viszont rémgagyi CGI-jal robban fel, attól még rosszabb is lesz.)

...szomorú blöffje: Kötéltánc. Döbbenetesen semmilyen film, még Gordon-Levitt játéka és karizmája sem segít rajta. A narrációval túlpofázott főjelenetért külön kár. 

...csókja: Turbo Kid – esernyő alatt, vér- és béleső közepette! Csodálatos.

...megkönnyebbülése: Nem baszták el a Star Warst!

...rezignált tudomásul vétele: De azért nem is lett olyan jó.

...álmos kis rutinmunka nagyöregtől díját: Spielberg kapja a Kémek hídjáért

...horrorjelenete: Backcountry – medve vs. ember (film vs. idegek)

...legfrappánsabb fináléja: A hangya hálószobai csetepatéja. Ó, ha az egész film olyan ötletes lett volna...

...legvagányabb akciójelenete: A templomi mészárlás a Kingsmanben. Túl azon, hogy briliánsan koreografált, egyben a társadalmi igazságtalanság (vagy akár csak a hétköznapi tahóság), felháborítóan illetlen, ugyanakkor a maga szemét, sötét módján tökéletesen kielégítő és gonoszul vicces megtorlása. 

...tévésorozatos műmájerkedése: Tudom, hogy a Fargót illik imádni, de a mai napig nem értem, miért kellene szeretnem ezt a langyos Coen-utánzatot, ami mindenféle olcsó húzásokkal (UFO, semmiből jött narráció stb.) és pózőr komédiával rontja az amúgy remek karakterek és színészek nyújtotta élményt. 

...legnagyobb meglepetése: Nem egy, nem kettő, három bazi jó magyar filmet is láttam idén: Saul fia, Liza, a rókatündér, Félvilág

...méltatlanul szidott filmje: Chappie – imádnivaló furcsaság

...még mindig ismeretlen gyöngyszeme: Hyena – brit bűndráma a kőkemény és rémálomszerű fajtából.

...tahója: Kevin Bacon a Cop Carban.

...gonosza: Vincent D’Onofrio mint Wilson Fisk a Daredevilben. Félelmetes, sérült, emberi, brutálisan jól megírt és eljátszott.

...beteg szerelmi története: Jessica Jones és Kilgrave (egy Fisk-mentes évben Kilgrave vitte volna a fenti kategóriát is).

...tanulsága nőknek: Ha belekeveredtek egy nagy, hosszú, veszélyes csillagközi kalandba, amelyben az egész Föld sorsa a tét, a végére megtanultok profin vécét pucolni. A XXI. század filmes feminizmusának katartikus csúcspontját köszönjétek Wachowskiéknak.


NEMES ANDRÁS

Az év…

… legpozitívabb csalódása: Minden jel arra utalt, hogy A hangya lesz a Marvel első igazi irgalmatlan zakója, ehhez képest az év egyik legszórakoztatóbb, legszerethetőbb és legviccesebb filmjét kaptam. Az első percektől kellemesen mulattam, a játékidő előrehaladtával egyre szélesedett a vigyorom, a fergetegesen agyament finálé pedig végleg levett a lábamról. Sosem tudom meg, hogyan lehetett volna ebből az alapsztoriból többet kihozni, de jelentem, így is maximálisan elégedett vagyok.

… legkellemesebb „pont ezt vártam” élménye: MI5 - Christopher McQuairre makulátlan minőségben vitte tovább a Brad Bird negyedik részével csúcsra járatott franchise-t: a film akciói lehengerlően látványosak és dinamikusak, de nem agyatlanok (az operás jelenet tanítani való), a humor és a dráma arányai tökéletesek, a szcientológiának pedig megköszönhetjük az első hollywoodi sztárt, aki TÉNYLEG elhiszi, hogy nem halhat meg – mi meg remekül szórakozunk őrült mutatványain.  Ja, és ki ne felejtsem a gyönyörű Rebecca Fergussont: idén ő volt a legveszélyesebb és legbájosabb amazon a mozivásznon.

… legtöbbször ismételt mondata: „Kurvára legyen már elég!” – mondtam minden egyes, abszurditásban a korábbiakra rendre rálicitáló hollywoodi remake bejelentésekor.

…legtökösebb sorozata: Banshee, igen, már megint, és mindig. Nem tudom, mi lesz velem, ha egyszer abbahagyják.

…legnagyobb szomorúsága: Mikor a Mad Max végén ki kellett jönnöm a moziból. Muszáj volt visszamennem párszor….

… legnagyobb csalódása: FF7 – sikerült egy nagyon neccesen induló, majd egyre inkább magára találó sorozatból kihozni a legrosszabbat. Imádtam a trailert, eszetlen, öntörvényű vagánykodásra vágytam, erre kaptam valami elfogadhatatlanul béna, kínos idétlenkedést. Lehet kocsikat átdobálni három felhőkarcolón, csak van, amikor nem érdemes.

… legnagyobb megkönnyebbülése: J.J. nem baszta el. 


BORBÍRÓ ANDRIS

Az év…

... legmenőbb szövege:

OH WHAT A DAY! WHAT A LOVELY DAY!!!...

... legfeleslegesebb filmje: A marsi. Pont ugyanaz, mint a könyv, csak az annak legfontosabb jellegzetességét adó, néhány oldalanként a várakozás izgalmát kifeszítő, majd ijesztő, vicces vagy pusztán meglepő egysorosokkal elpukkantó naplós szerkezet nélkül. A marsi valószínűleg a legindokoltabb napló-regény a Drakula óta, és tök felesleges volt filmre vinni. Matt Damon pedig talán soha nem tudott színészkedni, és most sem tud, tehát még ennyivel sem lesz több a film a regénynél.

... legkellemesebb helyszínválasztási meglepetése: Budapest A marsiban. Jeeee!

... megkönnyebbülése: J. J. NEM BASZTA EL!

... legkényelmetlenebb filmélménye: Nálam nem idei film, hanem a pár éves, most pótolt Mientras Duermes (While You Sleep) nyert, hogy dögölne meg!...

Rohadék! ROHADÉK!!!

... legízléstelenebb akciójelenete: A templomos hentelés a Kingsmanben. És nem a templom a bajom, hanem a dizájn: a vagány zene, a humor, az egész kívánatossága. Azután meg persze hatódjak meg, mi?...

... "legjobban sajnálom, hogy végül nem volt időm megnézni" filmje: The Lobster, mert nem láttam elég weirdet idén!

... legmeglepőbb módon legkevésbé erotikus filmje: The Duke of Burgundy. Én az Emmanuelle-t megszégyenítő leszbikus jeleneteket vártam, erre egy sokkal inkább romantikus (és persze drámai) filmet kaptam, mint erotikust... (Persze nem panaszkodom, mert kiváló.)

... leghosszabb társasjáték-menete: hétórás T.I.M.E. Stories - The Marcy Case végigjátszás. Ja, ez már idén volt?... Akkor marad a hat órás Eldritch Horror menet! 

Jóképűség? Igen, bevallom, ez az én keresztem...

... legrövidebb társas/kártyajáték-menete: Ez ugyan nem velem, hanem egy cimborámmal történt, de annyira vicces, hogy muszáj: Android: Netrunnerben (ami egy akár másfél-két óráig nyúló, idegfeszítő agydaráló kártyajáték) az ellenfele Runner-ként az első körben betámadott az HQ-ra a The Maker's Eye-jal, felhúzott három Agendát (amire kicsi, de nem végtelen kicsi az esélye) - és így azonnal nyert. Húsz másodperc!

... legnagyobb geek cselekedete részemről: kifestettettem a Chaos in the Old World minijeimet. (Jövőre ezt csak úgy tudom überelni, ha én magam festek. Csak akkor nem így fognak kinézni...) Yippie ki-yay!

"Lick my di... No, lick YOUR dicks!"


NAGY KRISZTIÁN

Az év...

...legemlékezetesebb traumát okozó társasjátéka: Pandemic Legacy. Mert semmi sem hátborzongatóbb és katartikusabb egy a kártyavédőkkel felvértezett játékaihoz is csak gumikesztyűvel nyúló geeknek, mint egy taktikai atomtöltettel elpusztítani Sydneyt, és ugyanezzel a mozdulattal fizikailag megsemmisíteni a hozzá tartozó városlapokat, majd egy Fallen matricával örökre megpecsételni a játéktáblán a város helyén füstölgő krátert.

...legjobb dialógusait felvonultató filmje: Bone Tomahawk. Az egyik első jelenetben a két bádogbögrényi forró kukoricaleves felett elhangzó kérdezz-felelek a komótosan, de határozottan érdeklődő Hunt seriff (Kurt Russel) és élemedett korú helyettese, Chicory (Richard Jenkins) között legalább annyira emlékezetes, mint a rácsok mögötti hangos elmélkedés a bolhacirkuszok mutatványainak technikai hátteréről.

...legtorokszorítóbb párosa: Larry és Barry a Mad Maxből. Akik pusztán a jelenlétükkel a film egyik legádázabb és legelvakultabb antagonistájából egy szívszorítóan esendő és sajnálatra méltó szereplőt varázsolnak.

...leglélekmelengetőbb Firefly utánérzése: Dark Matter. Habár a SyFy sokadik sci-fi sorozat próbálkozásának költségvetése a Stargate SG-1 első évadára emlékeztet (ahol nagyjából két helyszínen való forgatásra volt pénz: a stúdióban felépített katonai bázis belsejében és a kanadai erdőségekben), de a karakterek ugyanúgy elviszik a hátukon a show-t, mint Joss Whedon torzóban maradt kultikusában. Külön öröm a lelkünknek a Three szerepében lubickoló Anthony Lemke, aki egy az egyben az aranyszívű, de zsoldosmentalitású Jayne parafrázisa.

...legnagyobb könyves ziccere: hogy a Szerencsére a tej magyar kiadásának illusztrálását nem Lakatos Istvánra bízták (a francia és amerikai kiadásnál hazai pályán dolgozó rajzolónak adták a lehetőséget). Összességében talán még jobban is jártunk, mert István így megírta a saját illusztrált felnőttgyerekregényét (A majdnem halálos halálsugár).

...legvagányabb videojátékos nyitójelenete: Tales from The Borderlands. Amennyire az eredeti játék hidegen hagyott, annál jobban tetszett a Telltale Games kalandjátékfeldolgozása.

...legszomorkásabb befejezésű vígjátéka: A fekete múmia átka. Remek magyar kamaradarab, még remekebb témaválasztással a kávéházi ponyvaregényírókról.

...legmeglepőbb visszatérése: The Visit. Úgy tűnik M. Night Shyamalan filmes karrierjét még korai volt temetni.

 ...legszórakoztatóbb videojáték küldetése: Broken Flowers. Amikor a Witcher 3-ban az egyébként a történetet narráló dalnok volt szeretőit kell végiglátogatni, hogy kiderítsd, hová rejtőzött a magára haragított alvilági bandavezér elől. Elihal bevonulása a küldetés legjobb jelenete, de a var Attre udvarházban szerzett reveláció is jelentősen megingatja szélhámos bárdunk fergeteges szerető imázsának addigra már elég gyenge lábakon álló felépítményét.

...legőszintébb motivációja egy bolygó leigázására: a férfi-női kapcsolatokat az abszurditásig kifigurázó, szenzációs Man Seeking Woman fináléjában a japán animék péniszpolipja és Jabba keresztezésére emlékeztető Trackanon, a Földet uraló földönkívüli diktátor nem bohóckodott azzal, hogy víz-, levegő- vagy aranykészletet szerezzen szükséget szenvedő civilizációja számára, hanem mindössze szexuális rabszolgákat akart a saját szórakoztatására. Akik ezt nagy örömmel meg is adták neki, mert hát ettől még az élet megy tovább, ugyebár.


baski sándor

Az év…

…legszomorúbb zuhanórepülése: Jessica Jones. Az év egyik legígéretesebb újonc sorozata tényleg erősen nyitott, jó volt az alapkoncepció, stimmelt a pulpos neo-noir hangulat, még az akció-(melo)dráma arányt is eltalálták. Az évad második felére aztán, a Kilgrave személyét övező köd felszállásával párhuzamosan, szaporodni kezdtek a béna dramaturgiai megoldások, és Krysten Ritter maníros világfájdalma is egyre unalmasabb lett, a noir-hangulat pedig teljesen eltűnt. Így lett a Daredevil méltó párdarabjából a 2015-ös Hősök, úgyhogy akár meg is köszönhetjük a nosztalgiatripet Melissa Rosenberg kreátornak (Alkonyat-széria).

…visszatérése: Guy Ritchie. Oké, a Sherlock Holmes minden szempontból korrekt mozi volt, de igazi, felszabadult örömjátékot 15 éve láthattunk utoljára Tarantino legjobb brit tanítványától. Az U.N.C.L.E. embere valószínűtlenül cool film, a hibáit már elsőre is láttam (a casting pl. lehetett volna kreatívabb), de nem érdekelt, mert a hangulata hibátlan.

…legrosszabb visszatérése: Sam Mendes. Két verzió lehetséges: vagy tényleg jó ötletnek gondolta Mendes és stábja, hogy a realistább(nak pozícionált) Craig-féle Bondot egy 180 fokos fordulattal retrotripre küldik, és csak a kivitelezésbe csúszott hiba, vagy eleve robotpilótára kapcsoltak, és minden mást leszartak, azért lett ilyen kínos pofára esés a vége.

…Louie-ja: Master of None. A világtörténelem legjobb stand-up humoristája (Louis C.K.) a tőle megszokott minőséget szállította, de a Loiue 5. évada nem volt kiemelkedő. Helyette egy másik stand-upos, Aziz Ansari mutatta be a Netflixen, hogy nem csak C.K.-nek áll jól ez a műfaj, és van még potenciál bőven a Woody Allen-formulában.

…kommentje: Immortan Joe.

…hűha-kategóriás színésznője: Alicia Vikander. Az U.N.C.L.E  NDK-s kémnőjének szerepe is jól állt neki, de az Ex Machina jéghideg robotlányaként alkotott nagyon emlékezeteset.

…házaspárja: Peggy és Ed Blumquist. A Fargo zseniális második évadából gyakorlatilag bármelyik színész-karakter kombót ki lehetne emelni, de Jesse Plemons és Kirsten Dunst párosa volt talán a legviccesebb. Valami komolyabb díj mindkettőnek járna, vagy legalább Dunstnak.

…legdurvább és legszórakoztatóbb agymenése: Tokyo Tribe. Gengszterrapperes harcművészetis getto musical, az Ichi the killer és a West Side Story találkozása a zseniális Sion Sono rendezésében. Kell még több érv?


…zombizúzása: Wyrmwood. Ha csak egy ausztrál zombiakciót néztél meg tavaly, akkor remélem ezt. Ez az élőhalottfilmek Mad Maxe. 

…legméltatlanabb süllyesztőbe kerülése: Pán. Valamiért vonzódom a félrepozícionált és/vagy unortodox blockbusterekhez (pl.: Crazy Racer, Felhőatlasz, Godzilla), talán mert a selejtesnek tűnő, de kreatív megoldásokkal teli filmek szimpatikusabbak, mint a korrekt, de semmilyen kockázatvállalásra nem hajlandó biztonsági játékosok. Előbbi kategóriában a Tomorrowland is versenyben volt, végül egy hajszállal Joe Wright kellemesen bizarr és a 3D-t végre a funkciójának megfelelően használó Pán-adaptációja nyert.

Kövess minket Facebookon és Twitteren!

Üzenj a szerkesztőségnek

Uralkodj magadon!
A Geekz kommentszabályzata: Csak témába vágó kommenteket várunk! A politikai tartalmú, sértő, személyeskedő és trollkodó, illetve a témához nem kapcsolódó hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül töröljük! A többszörös szabályszegőket bannoljuk a Geekzről/444-ről!